«Κάθε μήνας κι ένα συμβάν» τον τελευταίο χρόνο. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Στρέβλωση στο χαλύβδινο κέλυφος του αεριοποιητή (Gasifier) R-003 της μονάδας 32 (Flexyccker) του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, διαπίστωσε μετά από έλεγχο το κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ, αξιοποιώντας τις καταγγελίες εργαζομένων στη νέα μονάδα και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής.
Ανάμεσα στα σοβαρότατα για την ακεραιότητα των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος συμπεράσματα του πορίσματος της υπηρεσίας σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνονται μόνο προσωρινής φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους), γεγονός που σημαίνει ότι πιθανή ρήξη στο κέλυφος του αντιδραστήρα θα έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι
Το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ (αρ. Πρωτοκόλλου 405/2014) κοινοποιήθηκε ως «εξαιρετικά επείγον» στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου προχώρησε σε νέο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει προχωρήσει σε νέα ενημέρωση ή σε κάποιο πόρισμα.
«Από την πρώτη στιγμή που μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι περί του ζητήματος του αντιδραστήρα καταγγείλαμε το θέμα στο ΚΕΠΕΚ», αναφέρει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Νίκος Ηλιόπουλος, φανερά προβληματισμένος για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του αντιδραστήρα 32.
«Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, που η νέα μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία, έχουμε κάθε μήνα ή από ένα ατύχημα ή από ένα συμβάν. Έχουν τραυματιστεί και εργαζόμενοι στο εργολαβικό κομμάτι, αλλά έχουν υπάρξει και άλλες φορές συμβάντα όπως έντονοι καπνοί και δυνατά βουητά. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε μια συνεννόηση με τα ΕΛΠΕ, κάτι που δυστυχώς δεν έχει επετεύχθη. Ο ρόλος μας είναι εκτός από την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας η οποία όπως είναι φυσιολογικό ανησυχεί. Επί της ουσίας τα ΕΛΠΕ προχωρούν με ενέσεις, ψύχουν δηλαδή το συγκεκριμένο σημείο του αντιδραστήρα ώστε η θερμοκρασία που έχει μέσα (αγγίζει τους 900 βαθμούς Κελσίου) να μη λιώσει το μέταλλο. Ωστόσο εκεί δουλεύουν άνθρωποι!», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ βρίσκεται και στα χέρια του Δήμου Ελευσίνας, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή.

«Προτεραιότητα το κέρδος»
Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής καλώντας το ΥΠΕΚΑ αφενός να διενεργήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα, αφετέρου να πραγματοποιεί συνεχείς και ουσιαστικούς ελέγχους, έτσι ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα τα οποία θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων του Θριασίου. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το νέο συμβάν στα ΕΛΠΕ αποτελεί απόρροια της επικρατούσας αντίληψης που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!