Αρχική διεθνή Τρομο-σενάρια για το Boeing

Τρομο-σενάρια για το Boeing

Μπορεί το «εξαφανισμένο» αεροπλάνο να σχετίζεται με επίθεση στην Κίνα; Του Rajeev Sharma*

Ενώ το τρομοκρατικό σενάριο πίσω από το αγνοούμενο Boeing 777 των Malaysia Airlines μπαίνει σε δοκιμασία, υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία, αν και ακόμη αναπάντητα, μπορούν να βοηθήσουν στη συναρμολόγηση αυτού του πάζλ. Ο διευθυντής της CIA, John Brennan, έκανε μια σημαντική παρατήρηση στις 12 Μαρτίου, ότι η υπηρεσία του δεν έχει «καθόλου» αποκλείσει την πιθανότητα η τρομοκρατία να έπαιξε ρόλο στην εξαφάνιση της πτήσης 370. Ακόμη είπε ότι δεν έγινε καμιά αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης από τρομοκρατικές ομάδες για την εξαφάνιση του αεροπλάνου.
Ο Brennan δεν είναι δυνατό να αγνοεί την ανάληψη της ευθύνης για την εξαφάνιση του αεροπλάνου από την Ταξιαρχία των Κινέζων Μαρτύρων. Αυτή η ομάδα είχε κυκλοφορήσει μια δήλωση μέσω μη ανιχνεύσιμης κρυπτογραφημένης ανώνυμης υπηρεσίας Hushmail, στις 9 Μαρτίου, η οποία έλεγε τα εξής: «Θα σκοτώσετε έναν από μας, θα σκοτώσουμε 100 από εσάς, ως εκδίκηση». Σύμφωνα με τη δήλωση, αυτό ήταν μια απάντηση στην κινεζική κυβέρνηση για τις διώξεις της μειονότητας των Ουιγούρων. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός της CIA δεν αποδίδει καμία σημασία στην ανάληψη, την οποία ο προσωρινός υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, έχει απορρίψει με επίσημη δήλωση.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το αίτημα της μυστηριώδους ομάδας μπορεί να είναι ψεύτικο και ίσως προσπαθεί μόνο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Πρώτον, η ομάδα αυτή δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια για ένα αεροπλάνο που το ψάχνουν ναυτικές δυνάμεις από δεκάδες χώρες.
Δεύτερον, μπορεί να είναι απλώς μια προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες εντάσεις μεταξύ Ουιγούρων και Χαν στην Κίνα.
Τρίτον, οι σκληροπυρηνικοί τρομοκράτες σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, όπως δείχνει η Βάση Δεδομένων της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σύμφωνα με την οποία οι δράστες αναλαμβάνουν την ευθύνη σε ένα ποσοστό μόλις 14% σε πάνω από 45.000 τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν συμβεί από το 1998.
Ήταν η Κίνα ο πρώτος στόχος των τρομοκρατών, αν πράγματι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση; Ποια τρομοκρατική οργάνωση θα μπορούσε να είναι πίσω από το ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα;
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις υπέρ της πιθανότητας η Κίνα να είναι ο στόχος στην περίπτωση του σεναρίου της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι ενδείξεις
Οι δύο βασικοί ύποπτοι με τα «ασιατικά χαρακτηριστικά», οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με κλεμμένα διαβατήρια δύο Ευρωπαίων, είχαν αγοράσει μαζί εισιτήρια απλής διαδρομής από την Ταϊλάνδη και επρόκειτο να πετάξουν προς την Ευρώπη από το Πεκίνο. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν υπήρχε η ανάγκη να υποβάλουν αίτηση για κινεζική βίζα και να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους.
Η Ταϊλάνδη για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει φοβερό πρόβλημα με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ-Κάιντα στη Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα πάντα υποπτευόταν ότι κάποιοι από τον ανυπάκουο πληθυσμό των Ουιγούρων είναι σε επαφή με μονάδες της τρομοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η ίδια η Μαλαισία έχει περίοπτη θέση στην ιστορία των Ουιγούρων, κατά τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν λόγο να τη μισούν αφού είναι μια χώρα που απέλασε πολλούς Ουιγούρους στην Κίνα το 2011 και 2012 μετά από αποτυχημένη προσπάθεια για να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια.
Υπάρχει, εξάλλου, η πιο προφανής έμμεση ένδειξη πως επρόκειτο για μια (εν δυνάμει) επίθεση στην Κίνα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 239 άτομα από 14 εθνικότητες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, οι 152, είναι από την Κίνα και 38 από τη Μαλαισία.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του επεισοδίου του αεροπλάνου της Malaysia Airlines και της 1ης Μαρτίου του 2014, όταν σε μια περίεργη επίθεση, στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη Κουνμίνγκ, άγνωστοι σκότωσαν με μαχαίρια τουλάχιστον 29 αθώους ανθρώπους σ’ ένα σταθμό τρένου. Τα δύο επεισόδια είναι χρονικά πολύ κοντά και, αν επιβεβαιωθεί σύνδεση μεταξύ τους, θα ήταν πραγματικά πολύ άσχημη εξέλιξη για το Πεκίνο.

* Αναδημοσίευση άρθρου από το RT

Μετάφραση: Νατάσα Ακριβάκη


 

 

Ουιγούροι εναντίον Χαν

Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου έχουν αναγνωρισθεί επισήμως ως μία από τις εθνοτικές μειονότητες. Το 2009 βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της περιοχής Ουρούμκι σε βάρος κυρίως των Χαν (κινεζικής καταγωγής). Πάνω από 1.000 Ουιγούροι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και πάνω από 400 αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις, ενώ 9 από αυτούς εκτελέστηκαν τον Νοέμβριο του 2009.

Σχόλια

Exit mobile version