Αρχική κοινωνία εργασία Τριγμοί στην ΠΑΣΚΕ

Τριγμοί στην ΠΑΣΚΕ

Πληθαίνουν οι κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ.

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση η ΠΑΣΚΕ (ως προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί;) κάνει γνωστό ότι «δεν συναινεί σε αυτές τις πολιτικές και τις αντιπαλεύει» και καλεί την κυβέρνηση «έστω και την ύστατη στιγμή ν’ απαγκιστρωθεί από την αδιέξοδη πολιτική». Με αιχμή «τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση-εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών» που θεωρεί «εθνική υποχώρηση» η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη προσπαθεί να αρθρώσει ένα λόγο ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα άνισα και άδικα και θεωρώντας τα μνημόνια «μια νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα με κύριους άξονες: τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα, την ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης». Επικεντρώνοντας στο δημόσιο τομέα και επιλέγοντας να μιλά σε τρίτο πρόσωπο, η ΠΑΣΚΕ αναφέρει: «Χωρίς κανένα διαχωρισμό (στρατηγικής σημασίας, κερδοφορία, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες) βγαίνουν “στο σφυρί’’ επιχειρήσεις σαν να πρόκειται για ‘‘shopping list’’ των τοκογλύφων δανειστών. Ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων της τρόικας είτε γιατί επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση της οικονομίας είτε -ακόμα χειρότερα- για λόγους συμβολισμού, αποτελεί εθνική υποχώρηση ανυπολόγιστης αξίας».
Η ανακοίνωση εκδόθηκε την ίδια μέρα που στις συνομιλίες της υπουργού Εργασίας με την τρόικα τέθηκαν οι βάσεις για την πλήρη κατάργηση, ουσιαστικά, των Συλλογικών Συμβάσεων. Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ, όπου η παράταξη διατηρεί μεγάλο όγκο δυνάμεων, πραγματοποίησαν απεργία και μια μαζική διαδήλωση. Μια μέρα πριν, στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις και τελικά αποφασίστηκε η κήρυξη απεργίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, στις 9 Ιουνίου.
Ωστόσο, η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δεν φαίνεται να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Σε μια εμφανή κίνηση παράκαμψης των κυβερνητικών πιέσεων και διαμόρφωσης ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου η ΠΟΕ-ΟΤΑ με πρόσκλησή της καλεί σε σύσκεψη τις ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «για την αντιμετώπιση από κοινού της νέας επίθεσης της κυβέρνησης». Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.                        
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version