Αρχική κοινωνία Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Χρέος μας η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Χρέος μας η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη

Συνέντευξη στον Γιώργο Κρατημένο.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μιλώντας στον Δρόμο, προσδίδει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις επιλογές της κυβέρνησης και εξηγεί γιατί ο Καλλικράτης αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου στους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών; Έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα η ψήφος;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική της κυβέρνησής. Στο περιβάλλον της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, χρέος μας είναι η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν λοιπόν εξ αντικειμένου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ-δεκανίκι του δικομματισμού. Ψηφίζοντας-ενισχύοντας λοιπόν την «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», πετυχαίνουμε «μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: τη ριζική ανατροπή στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. H προσεχής αυτοδιοικητική μάχη θα πάρει αναπόφευκτα και χαρακτήρα ιδεολογικής αναμέτρησης για τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης: από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες, τη θεοκρατία και τη διαφθορά. Από την άλλη, μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που στις εκλογές αυτές προβάλλουμε ως βασική μας πολιτική κατεύθυνση την αλληλεγγύη και την κοινωνική ανυπακοή.

Πώς κρίνετε τον «Καλλικράτη»; Είναι αποτέλεσμα κομματικής «κοπτοραπτικής» όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση;
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αποτέλεσμα κομματικής «κοπτοραπτικής». Ο «Καλλικράτης-Προκρούστης», που αποτελεί την εφαρμογή του Μνημονίου, έρχεται να καθυποτάξει την ήδη οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία τοπική αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης« εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, συντείνει στην κατάρρευση και εξωθεί στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες σημερινών εργαζομένων στους δήμους και τις νομαρχίες.  Η κατάλυση της Αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής προκύπτει καταφανώς και από το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας που θέτει. Αποκλείονται όχι μόνον ομάδες ενεργών πολιτών, αλλά και κάθε πολιτική δύναμη που δεν διαθέτει σήμερα το απαιτούμενο μέγεθος. Το σύστημα είναι πολύ πιο αντιδημοκρατικό από αυτό των εθνικών εκλογών και εμπεριέχει διατάξεις που είναι σαφώς αντισυνταγματικές. Ο τρόπος συγκρότησης των αιρετών οργάνων είναι, επίσης, εξαιρετικά συγκεντρωτικός και αυταρχικός. Επαναλαμβάνεται το πρωθυπουργικό μοντέλο του κεντρικού κράτους, η εκτελεστική εξουσία καθίσταται πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη, τα τοπικά κοινοβούλια είναι θεσμικά ανίσχυρα και η ελάσσων αντιπολίτευση αποκλεισμένη.

Πώς θα αντιμετωπίσετε ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη και τα οικονομικά του Δήμου;
Στο πρόγραμμά μας καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Η άποψη μας είναι ότι για να γίνει η πόλη μας πιο βιώσιμη, πιο όμορφη και πιο ελκυστική, για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός, διεκδίκηση πόρων και χώρων αλλά κυρίως πολιτική βούληση. Ειδικότερα για το κυκλοφοριακό, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, λέμε ότι απαιτείται συνδυασμένος χωροταξικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός που θα στοχεύει στον περιορισμό των μετακινήσεων. Ενίσχυση των βασικών πυλώνων των βιώσιμων μεταφορών που είναι η δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο και το βάδισμα. Εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στάθμευσης με τη κατασκευή υπόγειων ή υπέργειων χώρων στάθμευσης σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις, ώστε να συμβάλουν στην εκτόνωση του προβλήματος και όχι να αποτελέσουν πόλο έλξης επιπλέον μετακινήσεων με Ι.Χ. αυτοκίνητα και τη δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης σε περιφερειακούς σταθμούς των ΜΜΜ ή στις άκρες μεγάλων οδικών αξόνων που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά τα ζητήματα περιβάλλοντος έχουμε καταθέσει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, με τις οποίες υπερασπιζόμαστε κάθε δημόσιο-ελεύθερο χώρο και ζητάμε την απαλλοτρίωση τους από το δήμο με στόχο τη δημιουργία πρασίνου. Παράλληλα παραμένουν διαρκή αιτήματά μας η δημιουργία μητροπολιτικού άλσους στους χώρους της ΔΕΘ και του Γ΄ Σώματος Στρατού, καθώς και η παραχώρηση στο δήμο των στρατοπέδων και της παλιάς Λαχαναγοράς. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως γνωρίζετε, επανέρχεται τις τελευταίες πιο επιτακτικά από ποτέ. Το πρώτο βήμα είναι η στήριξη πολιτικών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν ανανεωθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων και δεν εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων στις χωματερές. Τα οικονομικά του δήμου αποτελούν την πιο σκοτεινή υπόθεση της ιστορίας του, τα τελευταία 20 χρόνια. Εμείς προτείνουμε την εφαρμογή ενός προγράμματος συμμετοχικού προϋπολογισμού, που οι πολίτες θα αποφασίζουν μαζί με τις δημοτικές αρχές τη σύσταση του προϋπολογισμού και θα ασκείται σοβαρός κοινωνικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες σας, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας, εφόσον εκλεγείτε.
Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα της πόλης είναι πολλά, σοβαρά και οξυμμένα. Ωστόσο, σήμερα, όπου μεγάλο τμήμα της κοινωνίας περιθωριοποιείται, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ανεργία και η φτώχεια στην πόλη μας λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» στην πόλη μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-«τρόικας». Εμείς καταθέσαμε ήδη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9/7/2010 πρόταση «11 μέτρων στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση». Η κοινωνική πολιτική που οφείλει να ασκεί ο δήμος δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά ενδυνάμωση της οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν η περιθωριοποίηση, η φτώχεια, η ξενοφοβία και οι ποικίλοι ρατσισμοί.

 

Σχόλια

Exit mobile version