Αρχική πολιτική Τρεις λόγοι για να διαγράψουμε το χρέος

Τρεις λόγοι για να διαγράψουμε το χρέος

Ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση ΕΛΕ

Η διαφημισμένη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ήδη αποδεικνύεται προεκλογικό πυροτέχνημα. Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει καταδικαστεί σε αργό θάνατο με την ανεργία, τη λεηλασία των μισθών, τη φτώχεια, τους φόρους, τα χαράτσια να την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση.
Η Γερμανία και οι άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα, προκειμένου να διασώσουν τα συμφέροντά τους, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στρέφονται εναντίον των ίδιων των κοινωνιών και των εργαζομένων επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα, με την Ισπανία να μπαίνει στο δρόμο ενός –υποτίθεται- light μνημονίου. Στην Ελλάδα, στην οποία η λιτότητα είναι αναγκαία για να παραδειγματιστεί η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως κυνικά ομολόγησε η καγκελάριος Μέρκελ ή που πρέπει να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζ. Όσμπορν, τίποτα δεν αποκλείεται: η χρεοκοπία ή ένα τρίτο κούρεμα, συνοδευμένο με ακόμα σκληρότερα μνημόνια, θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα.
Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Γιατί να δεχτούμε ένα έλλειμμα που, αν και δεν ήταν ποτέ το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα, διογκώθηκε τεχνητά; Θα ανεχτούμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την καταστροφή του περιβάλλοντος; Πώς μπορούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις να καταργηθούν;
Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο πειραματόζωο. Είναι και παράδειγμα αντίστασης στον αγώνα των λαών της Ευρώπης. Όλοι μαζί παλεύουμε για δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο του δημόσιου χρέους. Με στόχο την άμεση διαγραφή του.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα 25 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Floral, Θεμιστοκλέους 80 (www.floralcafe.gr) με θέμα: Τρεις λόγοι για να διαγράψουμε το χρέος
1. Το τεχνητά διογκωμένο έλλειμμα του 2009
Ομιλήτρια: Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.
2.  Ο μύθος των απαραβίαστων μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων
Ομιλητής: Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, καθηγητής ΔΠΘ.
3. Η καταστροφή του περιβάλλοντος (και της ζωής μας)
Ομιλητής: Μάκης Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής ΕΑΠ
Συντονισμός: Ήρα Σινιγάλια, δημοσιογράφος.
Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΛΕ στο www.elegr.gr

 

Σχόλια

Exit mobile version