Αρχική κοινωνία εργασία Τραυματιοφορέας με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ

Τραυματιοφορέας με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ

Με εγκύκλιο Λοβέρδου τα δημόσια νοσοκομεία προσλαμβάνουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Προχωρά κανονικά η εφαρμογή της εγκυκλίου που υπέγραψε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου ο Α. Λοβέρδος, βάσει της οποίας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μπορούν «να προσλαμβάνουν ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης Δελτίου Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες». Η εγκύκλιος, της οποίας η εφαρμογή ξεκινούσε στις 7/5, την επομένη δηλαδή των εκλογών, βασίζεται σε σχετικό άρθρο νόμου (Ν.4058/2012) και απ’ ό,τι φαίνεται εφαρμόζεται κανονικότατα. Μετά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο προχώρησε από τον Ιούλιο σε σχετική προκήρυξη και έγινε γνωστό από σχετική καταγγελία της ΟΕΝΓΕ και της ΑΔΕΔΥ, φαίνεται ότι και άλλα νοσοκομεία προχωρούν σε ανάλογες προκηρύξεις και συμβάσεις.
Η προκήρυξη του Διδυμοτείχου ενώ αφορούσε τρεις θέσεις ιατρών, επτά νοσηλευτών και ενός τραυματιοφορέα, βρήκε ανταπόκριση μόνο σε νοσηλευτές. Στις αρχές Αυγούστου αντίστοιχη προκήρυξη έκανε το  Νοσοκομείο Ζακύνθου για οκτώ θέσεις νοσηλευτών 6μηνης διάρκειας και φαίνεται ότι και εκεί υπήρξε μεγάλη προσέλευση. Στις 3 Σεπτεμβρίου αντίστοιχο θέμα για την πρόσληψη δυο τραυματιοφορέων περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Στην περίπτωση της Μυτιλήνης ο σύλλογος των εργαζομένων αποφάσισε να αντιτεθεί στη συγκεκριμένη ενέργεια και να καλέσει γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 17/9, καθώς και να προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των σωματείων του νησιού.

Επεκτείνεται η χρήση ΔΠΥ στο Δημόσιο
Ο κίνδυνος γενίκευσης αυτής της πατέντας των δήθεν εργολάβων-εργαζομένων στο Δημόσιο είναι ορατός και ανοίγει την πόρτα για μια ακόμα πηγή διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων. Η απασχόληση γιατρών και νοσηλευτών με το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, πέρα από τους τυχόν κινδύνους που εγκυμονεί για το δημόσιο σύστημα Υγείας, οδηγεί σε συρρίκνωση των σταθερών θέσεων εργασίας, αφού η πρόβλεψη της εγκυκλίου «εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών» αφορά το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας της χώρας. Και ακόμα, η αναζήτηση «ιδίων διαθέσιμων πόρων» (όταν η χρηματοδότηση της Υγείας καταρρέει) για την πληρωμή των εν λόγω εργαζομένων, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εισαγωγή νοσηλίων.
Πέρα από την -έτσι κι αλλιώς- απαράδεκτη «εργολαβοποίηση» μιας καθαρά εξαρτημένης σχέσης εργασίας, όπως είναι ο νοσηλευτής ή ο τραυματιοφορέας, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής. Δηλαδή, με ποιο… τιμοκατάλογο παρεχομένων υπηρεσιών θα αμείβονται αυτοί οι εργαζόμενοι, με τι ωράριο, πώς θα ενταχθούν στα οργανογράμματα και τα προγράμματα υπηρεσιών, εφημεριών κ.λπ. των νοσοκομείων.
Μπορεί ο χρόνος που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η εγκύκλιος του τέως υπουργού Υγείας, να απέπνεε προεκλογικές σκοπιμότητες (ο κάθε διοικητής νοσοκομείου ή περιφερειάρχης του ΕΣΥ δύναται να προσλαμβάνει), όμως η τρέχουσα χρήση της πιστοποιεί ότι… ήρθε για να μείνει.
Το περίεργο είναι ότι ο σχετικός νόμος που περιέλαβε το συγκεκριμένο άρθρο (άρθρο 41, παρ. 1 του Ν. 4058/2012) φέρει τον τίτλο «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις». Ίσως για να θυμίζει το καθεστώς γαλέρας που πρόκειται να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία.

 

Σχόλια

Exit mobile version