Αρχική κοινωνία Τρία χρόνια αγώνα στο πάρκο Κύπρου και Πατησιών

Τρία χρόνια αγώνα στο πάρκο Κύπρου και Πατησιών

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τις 26 Ιανουαρίου 2009, όταν ο Κακλαμάνης, ως δήμαρχος της Αθήνας, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η Ντόρα Μπακογιάννη: Την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή υπόγειου parking με ζαρντινιέρες, καφετέρια και ΑΤΜ! Η σχεδόν καθολική αντίδραση των κατοίκων και η έμπρακτη υπεράσπισή του επί μήνες, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτύχουμε και τη δικαστική δικαίωση της σωτηρίας του πάρκου.
Παρά τις προεκλογικές αναγγελίες της, η παράταξη Καμίνη απέφυγε με κάθε τρόπο την οριστική λύση του θέματος, δηλαδή την ανακήρυξη του πάρκου ως «χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς». Τουναντίον, προσπάθησε να παζαρέψει το θέμα με τον εργολάβο − έργο που ανέλαβε η αναπληρώτρια Δημάρχου, η κυρία Σπυροπούλου(!). Με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι έμενε απλήρωτος ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ (λες και πρέπει να πληρώνουν οι κάτοικοι το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των δημόσιων χώρων πρασίνου), επανέλαβε το «λάθος» του Κακλαμάνη, έκοψε Αύγουστο μήνα το νερό και κατέστρεψε όλη την εγκατάσταση που είχαν πληρώσει από την τσέπη τους οι κάτοικοι.  Μάλιστα, ο βαθιά νυχτωμένος για τις επικρατούσες συνθήκες στις γειτονιές Πατησίων-Κυψέλης δήμαρχος Καμίνης, σε σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε, προκαλώντας γενική θυμηδία, ότι «έπαιρναν οι κάτοικοι το νερό για να ποτίζουν τους κήπους τους»!
Στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, απέτυχαν παταγωδώς τα σχέδια των εργολάβων και του δήμου για συγχρηματοδότηση «επένδυσης» δημιουργίας πάρκινγκ με δημόσια επιχορήγηση. Αυτό το σχέδιο, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ!
Αποτράπηκε, με τις επίμονες παρεμβάσεις και καταγγελίες των κατοίκων, ακόμη και η επιχείρηση μετατροπής του πάρκου σε ελεύθερο χώρο παραβατικότητας.
Τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στο πάρκο (150 δέντρα και θάμνοι, πολλά από αυτά πεύκα, που προστατεύονται από τη νομοθεσία) αναπτύσσονται, και ήδη ο χώρος μετατρέπεται σιγά σιγά σ’ ένα θαυμάσιο πάρκο υψηλού πρασίνου. Την παιδική χαρά τη χαίρονται τα παιδιά της γειτονιάς.
Το θέμα είναι να αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ότι δεν μπορεί να ενεργεί ενάντια στους δημότες, επιδεικνύοντας αδιαφορία, αλαζονεία και περιφρόνηση.
Το καθήκον της περιποίησης, του ποτίσματος και της φύλαξης του πάρκου αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής – τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι, τους δίνουν το δικαίωμα να το απαιτούν. Άμεση ανακήρυξη του πάρκου ως χώρου υψηλού πρασίνου και παιδικής χαράς. Το πάρκο θα μείνει, τσιμέντο δεν θα γίνει.

 

Σχόλια

Exit mobile version