Αρχική πολιτική Το χρονικό μιας λεηλασίας

Το χρονικό μιας λεηλασίας

«Τη χαρίσαμε για να μην την κλείσουμε». Αυτή είναι, στην ουσία, η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Βουλή για τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μια εβδομάδα μετά την «ξαφνική» κατάργηση της ΑΤΕ και αφού προηγήθηκε μια επίμονη καταγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Προβόπουλος προσήλθε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, χθες Παρασκευή, για να παρουσιάσει ως μόνη ρεαλιστική λύση, την ειλημμένη απόφαση. Ο δε υπουργός Οικονομικών, καλύπτοντας πλήρως τις κινήσεις της ΤτΕ μίλησε για «αναγκαία, νόμιμη και συμφέρουσα» κίνηση.
Η λιτή ανακοίνωση της ΤτΕ την Παρασκευή, 27/7, ενημέρωνε για «μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς» και για «ανάκληση της άδειας της παλαιάς τράπεζας», ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως νέος ιδιοκτήτης, ήταν πιο γλαφυρή στη δική της ανακοίνωση, «καλωσορίζοντας τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς» και καμαρώνοντας για το νέο όμιλο που αποκτά πλέον 1.230 καταστήματα, με 17.000 εργαζόμενους και παρουσία σε εννέα χώρες. Τη Δευτέρα, 30/7, ήδη είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της Αγροτικής είχε υποβάλλει την παραίτησή της και έμεναν αναπάντητα όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Τι ανέφεραν οι εκθέσεις της Black Rock όχι μόνο για την Αγροτική, αλλά και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες;
Ποια επιχειρησιακά σχέδια και capital plans έχουν κατατεθεί από τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος για να εγκριθούν τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας τους;
Ποια είναι η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής;
Τι εκτίμηση περιέχει η έκθεση των ελεγκτικών εταιριών Ernst & Young και Grant Thornton για την οικονομική θέση της Αγροτικής;
Όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και την αλληλογραφία της ΑΤΕ με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ενημερωτικά σημειώματα στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, στον Α. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ.λπ., στοιχεία που φωτίζουν την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων και τη βιωσιμότητα της Αγροτικής, την ανάγκη εξυγίανσής της, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθούν στη Βουλή.
Αντ’ αυτών ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε στη Βουλή αλαζονικά, μιλώντας με την ψυχρή λογική των αριθμών, κρίνοντας την ΑΤΕ «μη βιώσιμη», που μάλιστα «ορισμένοι κύκλοι της τρόικας έκριναν ότι έπρεπε να κλείσει» κάτι που σήμαινε «πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ».
Από την τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ δεν προκύπτει καμιά εγγύηση για το μέλλον του λεγόμενου μη υγιούς τμήματος της Αγροτικής. Όπως δεν απαντήθηκε και το επιχείρημα πώς είναι δυνατόν η επιβλέπουσα αρχή να είναι ταυτόχρονα και ο πωλητής της ΑΤΕ. Τα έντονα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τα κέρδη που αποφέρουν οι συμμετοχές της ΑΤΕ σε διάφορες επιχειρήσεις, για το πραγματικό τίμημα που θα πληρώσει η Πειραιώς, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και κυρίως για το τι θα σημάνει η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τους χιλιάδες αγρότες που σήμερα η δραστηριότητά τους συνδέεται με την ύπαρξη αυτής της τράπεζας, αντιμετωπίστηκαν με χαρακτηριστική απαξία. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση-διαβούλευση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ (31/7).
Γιώργος Κατερίνης

 

Ο πρόεδρος και οι δύο αξιότιμοι αντιπρόεδροί του
Μιχάλης Σάλλας: Διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς από τη δεκαετία του 1990. Διετέλεσε στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Γεώργιος Προβόπουλος: Σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, από το 2008. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς (2006-2008) με πρόεδρο τον Μ. Σάλλα. Πριν από αυτή τη θητεία είχε διατελέσει πρόεδρος της Εμπορικής  Τράπεζας (2004-2006), διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Γ. Στουρνάρα (2000-2004), νυν υπουργό Οικονομικών. Αφού επιτέλεσαν το έργο της παράδοσης της Εμπορικής Τράπεζας στους Γάλλους, τώρα συνεργάζονται αρμονικά στο ξεπούλημα της ΑΤΕ.
Θεόδωρος Πανταλάκης: Διοικητής της ΑΤΕ, από το 2009 μέχρι τις 27/7 που υπέβαλε την παραίτησή του. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς (2004 -2009) με πρόεδρο τον Μ. Σάλλα. Ακόμα πιο πριν υπήρξε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1996-2004) και στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ‘80.

Σχόλια

Exit mobile version