Αρχική αρχείο στηλών media Το τσουνάμι στα ΜΜΕ ξεκίνησε

Το τσουνάμι στα ΜΜΕ ξεκίνησε

Η επιχείρηση αναδιάρθρωσης των ΜΜΕ αρχίζει και επίσημα. Τυπικά, με τη συνάντηση των Γιώργου Μπόμπολα – Σταύρου Ψυχάρη με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την περασμένη εβδομάδα στην οποία ψυχρά αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός των εκδοτών για τις εφημερίδες τους. Άτυπα, συνεχίζονται σε πολλά ΜΜΕ η στάση πληρωμών, οι απολύσεις, η κατάργηση των Σαββατοκύριακων, η μείωση των μισθών. Άτυπα, πάλι, οι εναγκαλισμένοι με το σύστημα διαφθοράς αποπειρώντα να περισώσουν τα «δικά» τους παιδιά προωθώντας διορισμούς εξπρές σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους.

Το εξαγγελθέν τσουνάμι στα media έφθασε. Καβάλα στο πρώτο κύμα του έχει την πλήρη απαξίωση της δημοσιογραφικής έρευνας και ενημέρωσης, τη βαθειά ενσωματωμένη δημοσιογραφία στα συμφέροντα των αφεντικών της.
Όλες οι εξελίξεις διαπερνώνται από ένα αόρατο νήμα σύνδεσης. Τα ΜΜΕ οφείλουν να αλλάξουν. Μόνο που οι ίδιοι οι εκδότες δεν ενδιαφέρονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για το προϊόν που πουλάνε και τους έφερνε ως τώρα μοναδική εξουσία. Δεν ξέρουν τη δουλειά του και δεν θέλουν να την κάνουν. Και έτσι, συμπεριφέρονται σαν οι τελευταίο λογιστές, κόβουν ό,τι βρουν μπροστά τους, πανικόβλητοι στην ουσία. Οι προτάσεις των Μπόμπολα – Ψυχάρη απεικονίζουν και τα σχέδια τους για τα Μέσα που διαθέτουν. Ο μεν Γ. Μπόμπολας ζητά μείωση αποδοχών κατά 15%, ο δε Στ. Ψυχάρης κατάργηση της 5νθήμερης εργασίας και του 8ωρου. Και οι δυο διατηρούν το προνόμιο των απολύσεων.
Γιατί την ίδια ακριβώς στιγμή που υποτίθεται πως «διαπραγματεύονται» για συλλογική σύμβαση εργασίας, στα περιοδικά της επιχείρησης Μπόμπολα συνεχίζονται οι απολύσεις. Στο Βήμα στήνεται μεγαλοπρεπώς η νέα γαλέρα των εργασιακών σχέσεων. Συντάκτες που είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν σε 8ωρες κυλιόμενες βάρδιες ανεξαρτήτου ημέρας και ώρας. Στο Νέο Φάληρο ο ΣΚΑΙ για μια ακόμη φορά πάει ένα βήμα παραπάνω. Μετά τη κατάργηση της αμοιβής για την εργασία του Σαββάτου, καταργεί και την αμοιβή για την εργασία της Κυριακής. Υποθετικά θα δίνει δυο ρεπό την εβδομάδα, τα οποία, φυσικά, ποτέ δεν δίνονται.
Την εικόνα συμπληρώνουν οι εξελίξεις στα δημόσια ΜΜΕ, κρατική τηλεόραση και δημοτικά Μέσα. Στη μεν ΕΡΤ εξελίσσεται η παράλογη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων για ένα χρόνο και την ίδια στιγμή δίνονται εξωτερικές παραγωγές σε ημετέρους που αναλαμβάνουν να προσλάβουν επίσης συμβασιούχους -έργου αυτή τη φορά. Στα δημοτικά Μέσα επικρατεί άλλος παραλογισμός. Οι «χαμένοι» της δημοτικής εξουσίας και οι παρατρεχάμενοί τους σπεύδουν να μονιμοποιήσουν τους δικούς τους στις κατά τα άλλα χρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις, εκτός των ΜΜΕ.
Η κατάσταση στα Μέσα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά θορυβώδης, αλλά και κατακερματισμένη, θολή. Οι όποιες απόπειρες αντίστασης έγιναν έμειναν είτε στη μέση, είτε χωρίς οδούς διαφυγής. Και το παζλ συμπληρώνεται από την κυβερνητική παρέμβαση. Η κυβέρνηση και τα όργανα της στο όνομα των «καθαρών σχέσεων με τα ΜΜΕ» αρνείται τον οποιοδήποτε διάλογο με τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, όμως, συζητά με εκδότες και ιδιοκτήτες καναλιών για τις δικές τους απαιτήσεις. Τις περισσότερες θα τις ικανοποιήσει με την εξαγγελθείσα αλλαγή του νόμου για την τηλεόραση.

 

Σχόλια

Exit mobile version