Αρχική κοινωνία Το ποδόσφαιρο πιο κοντά στην κοινωνία

Το ποδόσφαιρο πιο κοντά στην κοινωνία

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στη Λήμνο ανέδειξαν το φίλαθλο πνεύμα και την ανάγκη για αλληλεγγύη. Του Γιώργου Κτενά

Στη γιορτή ποδοσφαίρου του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Λήμνου (20-22 Απριλίου) βρέθηκαν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χουάν Ραμόν Ρότσα, μαζί με τον πρώην γ.γ. τού ΠΣΑΠ και επίσης παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, Νίκο Μάλλιαρη, στο νησί της Λήμνου. Μια επίσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρθει πιο κοντά το ποδόσφαιρο με την ίδια την κοινωνία, να αναδειχθεί το φίλαθλο πνεύμα και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο μαρασμός τού ποδοσφαίρου στις μέρες μας δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν, καθώς το ίδιο το άθλημα αποτελεί καθρέφτη τής κοινωνίας που το φιλοξενεί.
Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι που έχουν το μεράκι και τη διάθεση και γνωρίζουν τα προβλήματα στο χώρο, δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να αλλάξουν την κατάσταση. Η επίσκεψη των Χ. Ρότσα και Ν. Μάλλιαρη στη Λήμνο κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, με τις επαφές και τις ζυμώσεις με τοπικούς παράγοντες, φορείς, αλλά και απλούς φιλάθλους (υπήρξαν επαφές και με τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού), να είναι μαζικές.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή η παρουσία τού F.C. Barcelona στο τριήμερο ήταν έντονη (σ.σ. ο Ν. Μάλλιαρης είναι μέλος του club), καθώς ο καταλανικός σύλλογος αντιμετωπίζει με την ίδια κουλτούρα τον αθλητισμό. Προσπαθεί, δε, να διαπαιδαγωγήσει και να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες αθλητών στις ακαδημίες του συλλόγου, που στη συνέχεια θα γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας (π.χ. Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρότσα μοίραζε σε παιδιά τού νησιού και μικρούς αθλητές αυτόγραφα του Μέσι συνοδευόμενα από τις 15 Αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγούνται οι μικροί ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.

Επαφές με τους παράγοντες του νησιού
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ποδοσφαιρικού κόσμου (προπονητών-παραγόντων-ποδοσφαιριστών) με τους Ρότσα και Μάλλιαρη και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία στη Λήμνο. Σε εκδήλωση (με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και φιλάθλων του νησιού) συζητήθηκε ο κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός ρόλος τού ποδοσφαίρου στην κοινωνία, παρουσία των αντιδημάρχων Παναγιώτη Τσανταρλιώτη και Παλαιολόγου Κυριαζή, του προέδρου τού ΟΕΠΑΔ Σωτήρη Κωνσταντάρα, του γεν. αστυνομικού επιθεωρητή Β. Αιγαίου Παναγιώτη Κορδονούρη, του διοικητή της Αστυνομίας Σωκράτη Κρομμυδέλλη, παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ.
Την Κυριακή το μεσημέρι, Ρότσα και Μάλλιαρης βρέθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, παρακολουθώντας αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Δυτική Λήμνος-Ανατολική Λήμνος (σκορ 3-1) με παίκτες κάτω των 20 ετών, και του Κεραυνού Αγ. Δημητρίου με τη Μεικτή Σ.Ε.Π.Λ (σκορ 1-2). Ακολούθησε βράβευση του κ. Ρότσα από τον Σωτήρη Κωνσταντάρα για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο, και της ομάδας τού Κεραυνού Αγ. Δημητρίου (πρωταθλητή Λήμνου το 2012-13) από τον Χουάν Ρότσα. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον Μούδρο, με παράγοντες και παίκτες της τοπικής ομάδας τού Άρη Μούδρου, Κυπελλούχου στη Λήμνο το 2012-13.
Η παρουσία των Μάλλιαρη και Ρότσα στη Λήμνο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, στη συνάντηση με τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή, δήμαρχο Λήμνου, παρουσία τού προεδρείου τού Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Λήμνου. Συζητήθηκαν τα προβλήματα υποδομής τού ποδοσφαίρου στο νησί και η ασφάλιση των ποδοσφαιριστών, με τη διαβεβαίωση από την πλευρά τού δημάρχου για τη δημιουργία δύο γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα (μέσα στα επόμενα δύο χρόνια) αλλά και τη χρηματοδότηση των ομάδων για την ασφάλιση των αθλητών.

Χ. Ρότσα: «Να ξεκινήσει από τη Λήμνο η επανάσταση στο ποδόσφαιρο»
Με αφορμή την επίσκεψη στη Λήμνο, ο  Δρόμος επικοινώνησε με τον Χ. Ρότσα, προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τις εντυπώσεις του. Να τι μας είπε: «Δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση από τη Λήμνο, γιατί λίγο-πολύ φανταζόμουν αυτό που είδα όταν πήγαμε εκεί. Ένα νησί ξεχασμένο από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και με όλα τα προβλήματα που είχα στο μυαλό μου ότι θα αντιμετώπιζαν. Ίσως να είχαν και περισσότερα. Για εμένα είναι η αρχή αυτή, δεν κάναμε μία επίσκεψη και τελείωσε. Γιατί η προσπάθεια των παιδιών της Ένωσης είναι σοβαρή και καλή. Μιλήσαμε με παίκτες, προπονητές, παράγοντες και άλλους φορείς που παίζουν ρόλο στην προσπάθεια να καλυτερέψουν οι συνθήκες.
»Μου έκαναν εντύπωση κάποιοι άνθρωποι στο νησί που έχουν μία αγνή πρόθεση να βοηθήσουν να πάρει μία σωστή κατεύθυνση ένα άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Νοιάζονται για την πρόοδό του, κάτω από σωστές βάσεις. Μου έκανε εντύπωση η συνάντηση με τον δήμαρχο και άλλους τοπικούς παράγοντες και τον φίλαθλο κόσμο της Λήμνου. Γενικά ήταν ένα τριήμερο με πολύ μεγάλο κέρδος. Μπήκαν οι βάσεις για να γίνει η προσπάθεια που χρειάζεται. Ελπίζω να ξεκινήσει η “επανάσταση” από αυτό, ανοίγοντας τα μάτια σε πολύ κόσμο, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση η Λήμνος και να αγκαλιάσει αυτή η προσπάθεια όλο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αν οργανωθούν καλά, να βοηθήσουν την προσπάθεια και εμείς από την πλευρά μας ετοιμαζόμαστε να τους επισκεφθούμε ξανά και με άλλους ανθρώπους, για να κάνουμε περισσότερα πράγματα».

Σχόλια

Exit mobile version