Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Το Μνημόνιο και η κυβέρνηση βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Το Μνημόνιο και η κυβέρνηση βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Σε κατάληψη του ΟΠΑΔ προχώρησαν την Τετάρτη τα πρωί συνδικαλιστές των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΕΔΟΘ. Κατάληψη του ΟΠΑΔ έκαναν για δύο ώρες περίπου, από τις 12:30 μέχρι τις 14:00, διδασκαλικοί σύλλογοι, μέλη της ΕΛΜΕ και της ΕΔΟΘ για να διαμαρτυρηθούν για τη μη εξόφληση του χρέους από την πλευρά του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μη μπορούν να χορηγήσουν στους ασφαλισμένους ασθενείς τα απαραίτητα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, ο διευθυντής του ΟΠΑΔ ήταν απών για περίπου μία ώρα από τα γραφεία (ή απλά κρυβόταν), παρά το γεγονός ότι γνώριζε για τη σημερινή διαμαρτυρία. Ύστερα από μία ώρα, εκπρόσωποι των διδασκαλικών συλλόγων, της ΕΔΟΘ και των ΕΛΜΕ συνάντησαν το διευθυντή, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι «ο ΟΠΑΔ έχει ξεχρεώσει οφειλές για πληρωμές γιατρών και έξοδα εξετάσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει στους φαρμακοποιούς άλλα 4 εκατ. ευρώ μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου (έχει ήδη δώσει, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, 3 εκατ. ευρώ) σε ένα χρέος που φτάνει, συνολικά, τα 40 εκατ. ευρώ».
Ο Γιάννης Αμμανατίδης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών παρακρατεί τα χρήματα των ασφαλισμένων, τα οποία δεν δίνονται στον ΟΠΑΔ και συνεπώς και στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να πεθαίνουν στην κυριολεξία, γιατί δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα για τα οποία χρειάζονται να δίνουν 300 με 400 ευρώ, το λιγότερο, κάθε μήνα. Επιπλέον, με την πρόφαση ότι δεν έχει βγει Προεδρικό Διάταγμα που να καθορίζει νέες τιμές εργαστηριακών εξετάσεων, έχουν κοπεί ιδιαίτερα δαπανηρές εξετάσεις, οι οποίες όμως είναι ζωτικής σημασίας για τους νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.. Το Μνημόνιο και η κυβέρνηση βλάπτουν σοβαρά την υγεία και την περίθαλψη και οδηγούν ασθενείς ανθρώπους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ακόμα και στο θάνατο».
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version