Αρχική πολιτική αριστερά Το λαθραίο ταξίδι του πρωθυπουργού

Το λαθραίο ταξίδι του πρωθυπουργού

Θερμή… υποδοχή Παπανδρέου στη Σύρο.

Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, επισκέφτηκε τη Σύρο ο πρωθυπουργός του Mνημονίου, κάτω από άκρα μυστικότητα, για να μιλήσει για τη δήθεν ανάπτυξη, ενώ για άλλη μια φορά είναι έτοιμος να φέρει νέα μέτρα εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες με την εμπλοκή της στον πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης.
Ενάντια στην επίσκεψη αυτή οργανώθηκε δυναμική αντίδραση έξω από το χώρο που μιλούσε ο πρωθυπουργός από σωματεία και εργαζόμενους της πόλης, τον φοιτητικό σύλλογο και μαθητές. Στην ειρηνική αυτή διαδήλωση oι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα, με χρήση χημικών και δακρυγόνων στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας δεκαπεντάχρονους μαθητές, προπηλακίζοντας τους υπόλοιπους, ενώ προέβησαν σε συλλήψεις. Η επιθετική στάση της αστυνομίας, όχι μόνο δεν λύγισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, αλλά δυνάμωσε την αντίδραση.
Μπροστά σε αυτή την αναπάντεχη, για αυτούς, κινητοποίηση απάντησαν με ένα μπαράζ αστυνομικής βίας, γεγονός πρωτόγνωρο για το νησί μας. Για δύο ώρες περίπου εκτόξευαν χημικά και δακρυγόνα, κυνηγώντας τον κόσμο στην κεντρική πλατεία της πόλης η οποία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χτυπούσαν την ώρα που οι εργαζόμενοι τελείωναν τις δουλειές του και κατέβαιναν μαζικά στην κεντρική πλατεία της πόλης, με στόχο να διαλύσουν την συγκέντρωση.
Παρ’ όλη την καταστολή, η παρέμβαση συνεχίστηκε (συνολικά κράτησε πέντε ώρες), αποδοκιμάζοντας τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του. Με κυρίαρχα συνθήματα «Ούτε ΔΝΤ ούτε και Ε.Ε., πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Έξω η Ελλάδα από το ΔΝΤ», «Κλέφτες» κ.λπ., δόθηκε η απάντηση σε αυτή την πολιτική. Είναι μοναδικές οι εικόνες με τον πρωθυπουργό να χαιρετάει τους λίγους κλακαδόρους, ενώ ακούγονται οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα του κόσμου. Ο πρωθυπουργός ήρθε λαθραία στη Σύρο και έφυγε λαθραία.
Ο περιφερειάρχης, η δημοτική Αρχή και οι τοπικοί παράγοντες επέλεξαν τον ρόλο του κυβερνητικού χειροκροτητή, ενώ δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσει η ωμή βία της αστυνομίας, δίνοντάς τους το περιθώριο να εφαρμόσουν τακτικές τύπου Κερατέας. Δυστυχώς, το ρόλο επίσημου συνομιλητή επέλεξε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Αλήθεια, δεν έχουν χορτάσει από τα ψέματα της κυβέρνησης;
Οι χουντικής εμπνεύσεως δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή «περί περιφερόμενων αγανακτισμένων πολιτών» φανερώνουν την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης. Μόνοι περιφερόμενοι είναι οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης, οι κλακαδόροι και οι δυνάμεις καταστολής. Οι πολίτες αυτής της πόλης, οι πολίτες αυτής της χώρας θα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε αυτή την πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε – ΔΝΤ που υπονομεύει το σύνολο των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Κωνσταντίνος Γιολδάσης,
μέλος του Συντονιστικού Σωματείων
και Εργαζομένων Κυκλάδων
Σχόλια

Exit mobile version