Αρχική πολιτική Το κράτος ο μεγαλύτερος εμπρηστής

Το κράτος ο μεγαλύτερος εμπρηστής

Η δασοκτόνα πολιτική του ελληνικού κράτους και των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των οικοπεδοφάγων και των καταπατητών. Η πολιτική αυτή αφόπλισε την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, εξανέμισε κάθε ελπίδα αποκατάστασης των καμένων.

Επί χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν συντάσσουν εθνικό δασολόγιο που θα αποτρέψει τους εμπρησμούς και τους καταπατητές. Επί χρόνια η δασική γη και οι δασικές εκτάσεις, πράσινες ή καμένες αντιμετωπίζονται σαν πηγή κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Επί χρόνια καιγόταν η Πεντέλη και ο Υμηττός και το Ποικίλο Όρος, και έγιναν οικόπεδα, πολυκατοικίες και βίλες. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί, το ίδιο το κράτος, κατασκευαστικές εταιρίες, ακόμη και οι… άγιοι οικοπεδοφάγοι πατέρες της Εκκλησίας και των μοναστηριών, εξάλειψαν τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας των 4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Επί χρόνια, για όλη τη μεταπολίτευση, οι δασοκτόνοι νόμοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον: N.Δ. και ΠAΣOK έκλειναν το μάτι σε οικοπεδοφάγα συμφέροντα για να ορμήσουν, να κάψουν, να ισοπεδώσουν και μετά να έρθει το κράτος να αποχαρακτηρίσει την καμένη γη και να τους νομιμοποιήσει. Oι διαδοχικές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, το 2001, με συμφωνία ΠAΣOK-NΔ, και η απόπειρα του 2007, από τη N.Δ., είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: Nα επιτρέψουν τον αποχαρακτηρισμό καμένων δασικών εκτάσεων.
Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης κηρύσσονται αναδασωτέα κάθε χρόνο μετά από πυρκαγιές. Αναδάσωση όμως, το κράτος δεν κάνει. Και μετά από χρόνια και αφού έχει καταπατηθεί σημαντικό μέρος της καμένης γης, έρχεται το ίδιο το κράτος να αλλάξει τις χρήσεις, να αποχαρακτηρίσει από δασική έκταση την καμένη και καταπατημένη γη.
Είναι το ίδιο το κράτος που οπλίζει, στηρίζει, κλείνει το μάτι στους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Είναι το ίδιο το κράτος που συνειδητά αδιαφορεί για την πρόληψη και την καταστολή. Και μετά, όλοι εμείς αναθεματίζουμε την ελληνική ανοργανωσιά και ανικανότητα. Εδώ κάνουμε λάθος: Στο θέμα των εμπρησμών, των καταπατήσεων, της καταστροφής των δασών, το κράτος με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του, είναι και πολύ ικανό και πολύ οργανωμένο.

Ν.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version