Αρχική πολιτική αριστερά «Το κράτος έχει συνέχεια…»

«Το κράτος έχει συνέχεια…»

Τις γνωστές αντιδράσεις του συστήματος προκάλεσαν για μια ακόμα φορά Τσίπρας και Δραγασάκης

Η αντιπαράθεση για το χρέος, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα σενάρια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού συνεχίζεται στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση, αλλά και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, εξακολουθούν να θυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι οι όποιες ρυθμίσεις είναι στη διακριτική ευχέρεια των εταίρων. Παράλληλα, διαφημίζουν την υπόθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά το γεγονός ότι από τη μεριά της τρόικας συνεχίζονται οι επιφυλάξεις και δεν διευκρινίζονται οι όροι μιας νέας συμφωνίας.
Την Τρίτη, στο μεταξύ, σε δημοσίευμά του το Reuters ανέφερε ότι σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «κανένα στοίχημα δεν θα ισχύει» αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη δεν θα είναι βέβαιο, συνεχίζοντας την τακτική των πιέσεων μπροστά σε μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προχθές σε εκδήλωση της ομάδας ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσε: «Η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει το λαό και τον τόπο σ’ ένα νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του.
Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν, επίσης, να γνωρίζουν και οι εταίροι πως εμείς δεν θα αποδεχτούμε τέτοιου είδους προεκλογικά τετελεσμένα».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις γνωστές αντιδράσεις από τη μεριά των κομμάτων της κυβέρνησης αλλά και από μερίδα του Τύπου. Χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο των Νέων που τιτλοφορείται «Στις δημοκρατίες το κράτος έχει συνέχεια» και στιγματίζει τη δήλωση Τσίπρα που, σύμφωνα με το συγκρότημα, «επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές, δυσκολεύει την απαλλαγή από τα μνημόνια και εκθέτει σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο περιοδικό Επίκαιρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, κάνει λόγο για σαφείς και σταθερές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα των μνημονίων και του χρέους και αναφέρεται στη διαχείριση μιας σύγκρουσης με την τρόικα, τονίζοντας για μια φορά ακόμη ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας όμως, ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι «να αντιμετωπίσουμε και ενδεχόμενα ή απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα από τις δικές μας προτιμήσεις ή επιθυμίες». Και συμπληρώνει: «οι άνθρωποι, οι ανάγκες και η αξιοπρέπειά τους, η σωτηρία και οι ανάγκες αναπαραγωγής της κοινωνίας. Κανένα νόμισμα και καμιά συμφωνία δεν μπορεί να κάμψει την ιεραρχία των αξιών και των προτεραιοτήτων μας».
Πού θα στηριχτεί, όμως, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που, αναπόφευκτα, θα δεχτεί; Ο Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση των αριστερών ευρωβουλευτών έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, τονίζοντας και ενόψει των Ευρωεκλογών ότι «αυτός ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι των λαών», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους λαούς του Νότου της Ευρώπης που «έχουν πέσει στην παγίδα των μνημονίων της λιτότητας».

Γ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version