Αρχική κοινωνία Το κοινωνικό είναι των ανθρώπων, καθορίζει τις ιδέες τους*

Το κοινωνικό είναι των ανθρώπων, καθορίζει τις ιδέες τους*

Για τον αγώνα των Ιεραπετριτών κατά της υποβάθμισης του νοσοκομείου της πόλης. Του Χριστόφορου Σφακιανάκη

Την περασμένη Τετάρτη, 29/2, ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που μαζικά οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας έκαναν στην κυριολεξία «απόβαση» στο Ηράκλειο, στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ και της Περιφέρειας Κρήτης. Είχε προηγηθεί, τον Γενάρη του 2011, η μεγαλύτερη μετακίνηση κόσμου από τον Νότο στο Βορά (3.000 άτομα, μιάμιση ώρα δρόμος) που κατάφερε να κερδίσει επιπλέον χρηματοδότηση. Και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, μετά από πολυήμερη κατάληψη του Δημαρχείου Ιεράπετρας από πολίτες και φορείς της πόλης για τη διοικητική αυτοτέλεια και την πλήρη ανάπτυξη του οργανισμού του νοσοκομείου, η δικαστική δικαίωση των ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για την κατάληψη, από τους ίδιους τους παράγοντες του «πράσινου» δήμου. Και όλα αυτά κόντρα στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για περικοπές, συγχωνεύσεις και ενιαίες διοικήσεις.

Ένας αγώνας που αποτελεί παράδειγμα
Αυτή τη φορά η κινητοποίηση είχε στοιχεία συντονισμού με τις άλλες πόλεις του νομού, που αριθμεί αναγκαστικά και αντικειμενικά άλλα τρία μικρά νοσοκομεία, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του Λασιθίου. Η κινητοποίηση είχε και καθαρά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, αφού οι πολίτες κινητοποιήθηκαν με αφορμή τα όσα γράφονται στο νέο Μνημόνιο και περιγράφονται επίσημα ή «ανεπίσημα» από διαρροές του εφαρμοστικού νόμου.
Είναι σημαντικό να ερμηνεύσουμε πώς γίνεται μια ολόκληρη περιοχή (για κάποιους, με συγκεκριμένες πολιτικές «παραδόσεις» και «εξαρτήσεις»), να συνεχίζει έναν παρατεταμένο και ανυποχώρητο αγώνα, που στην τελευταία του μαζική εκδήλωση πήρε χαρακτηριστικά επιμονής, οργής και απαίτησης από τους ντόπιους εκπροσώπους της μνημονιακής πολιτικής να παραιτηθούν. Το σύνθημα που κυριαρχούσε σε όλες τις παρεμβάσεις ήταν «Αυτοί δεν είναι σωτήρες του λαού, είναι τα τσιράκια του ΔΝΤ». Πώς γίνεται αυτός ο αγώνας να αποτελεί παράδειγμα αγώνα για ολόκληρη την Κρήτη;
Καταρχήν το Νοσοκομείο Ιεράπετρας για τους κατοίκους έχει ιδιαίτερη σημασία ιστορικά, αλλά και αναγκαστικά, λόγω της απομονωμένης και της μεγάλης περιοχής που καλύπτει, δηλαδή αποτελεί ένα καθαρά πατριωτικό ζήτημα… Ο αγώνας ξεκίνησε από Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Σωματείων της περιοχής και όχι τόσο από το νοσηλευτικό προσωπικό, με αφορμή τα υπάρχοντα προβλήματα του νοσοκομείου και τα σχετικά δημοσιεύματα, όπου ο Λοβέρδος φαινόταν να ξεκινάει τις συγχωνεύσεις από τους «πράσινους» νομούς Λασιθίου και Ηλείας (τυχαίο;…

Σημαντικός ο ρόλος της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων και Σωματείων
Η ίδια η πορεία της επιτροπής καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των εξελίξεων. Μετά από διάφορα πισωγυρίσματα και τις προσπάθειες χειρισμού από πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, κατέληξε να λειτουργεί ανοιχτά και πλατιά, χωρίς αποκλεισμούς και με ανοικτές συνελεύσεις. Για αρκετούς από εμάς που είχαμε μια εκτίμηση πού πάει το πράγμα, σε σχέση με τις κεντρικές επιλογές στο θέμα της Δημόσιας Υγείας και τις επιταγές της τρόικας, έγινε μεγάλη προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν απόψεις κομματικών παραγόντων περί «αναγκαίας» ενιαίας διοίκησης των νοσοκομείων του νομού και αντίστοιχης «αναγκαίας» λύσης με ανέγερση ενός «μεγάλου» νοσοκομείου στο κέντρο του νομού (όσοι ξέρουν πώς είναι το ανάγλυφο του Λασιθίου και το οδικό του δίκτυο, σίγουρα θα γελάνε).
Δεν ήταν σχεδιασμένη, αλλά προέκυψε στην πορεία –με βάση την ενωτική διάθεση και την εμπλοκή αξιόλογου κόσμου με την επιτροπή– μια ιδιαίτερη τακτική να αποδεικνύονται τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής μέσα από τις επιμέρους εφαρμογές της, μέσα από την εμπειρία του ίδιου του κόσμου από τις παροχές υγείας της περιοχής που περιγραφόταν στις ανοικτές διαδικασίες, χωρίς «καθαρές πλατφόρμες και κορώνες», αλλά κυρίως μέσα από την πολυήμερη και μαζική κατάληψη του Δημαρχείου και από την ποινικοποίηση του αγώνα, που ήταν σταθμός να ξεχωρίσουν οι εχθροί και οι φίλοι…
Αυτή η «ιδιαίτερη τακτική» μπολιάστηκε με το γενικότερο κλίμα της «πλατείας» και το κίνημα των Αγανακτισμένων και την πλατιά πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πλέον από τους αρμόδιους αιρετούς ή διορισμένους. Αυτή η «ιδιαίτερη τακτική» καθόρισε, κατά τη γνώμη μου, ακόμα και την αλλαγή στάσης του νοσηλευτικού προσωπικού, που ανέδειξε νέο Συμβούλιο με αγωνιστική και ενωτική στάση.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας (Πολίτες εν δράσει και Λαϊκή Συσπείρωση) και στις παρεμβάσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων. Ανεξάρτητα αν το ΚΚΕ «άδειασε» στην κυριολεξία τη Λαϊκή Συσπείρωση της Ιεράπετρας, ψηφίζοντας παρόν οι περιφερειακοί του σύμβουλοι στο Ηράκλειο στο ψήφισμα των τριών συλλόγων του νοσηλευτικού προσωπικού του Λασιθίου, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο…
Η συνέχεια του σημειώματος αυτού, στο ιστολόγιο του νέου συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Ιεράπετρας, όπου μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του από την πληθώρα εικόνων και βίντεο από την τελευταία κινητοποίηση: https://se-gni.blogspot.com/

* Η φράση του τίτλούς προέρχεται από το κείμενο του Μάο Τσε Τουνγκ, «Από πού προέρχονται οι σωστές ιδέες του ανθρώπου;», 1963.

* Ο Χριστόφορος Σφακιανάκης είναι κάτοικος Ιεράπετρας,
μέλος της ΕΛΜΕ Λασιθίου.

 

Σχόλια

Exit mobile version