Αρχική πολιτική Το ΚΚΕ και το χρέος (του)

Το ΚΚΕ και το χρέος (του)

«Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και από αυτή την άποψη δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Έκανε έτσι ένα ενδιαφέρον βήμα διαφοροποίησης από τις μέχρι σήμερα απαξιωτικές διατυπώσεις του Περισσού απέναντι στις θέσεις δυνάμεων και προσωπικοτήτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπέρ της άρνησης του χρέους.

Τόσο η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα όσο και αναλυτές του ΚΚΕ ή σχολιογράφοι του Ριζοσπάστη μέχρι πριν από λίγες μέρες αποκαλούσαν «διαχειριστικές» ή «συστημικές» τις προτάσεις αυτές. Πράγμα που φυσικά έφερνε το ΚΚΕ σε αντίθεση με μια προϊστορία 150 χρόνων του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Από την Κομμουνιστική Λίγκα του 1848 μέχρι τις επαναστάσεις του 1905 και του 1917, από την προπολεμική θέση του ίδιου του ΚΚΕ μέχρι την εκστρατεία του Κάστρο κατά της διεθνούς τοκογλυφίας, η άρνηση πληρωμής του χρέους διαπερνά τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος, κι αυτό είναι μια ιστορία που φαίνεται να έχει ξεχαστεί από τις σημερινές ηγεσίες της Αριστεράς.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη θεωρητική και ιστορική ανάλυση του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη μπορείτε να δείτε στην διαδικτυακή διεύθυνση: https://www.stopcartel.info/2010/06/08/3506.html

Σχόλια

Exit mobile version