Αρχική πολιτική Το ιρλανδικό θρίλερ

Το ιρλανδικό θρίλερ

Από τους προκλητικούς εκβιασμούς ώς την κρίση και την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

 

Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν αποδεικνύονται τόσο απτά και εξόφθαλμα οι ολοκληρωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο στην Ιρλανδία. Ανάγκασαν εργαζόμενους και κυρίως μικροεπιχειρηματίες αυτής της χώρας να ανακαλέσουν την αρνητική τους ψήφο για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, με αφόρητες πιέσεις και ορισμένες, βέβαια, παραχωρήσεις, όπως η ανοχή στο φόρο 12,5% για τις επιχειρήσεις, που στη σημερινή συγκυρία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής Γερμανών και Άγγλων ως «αθέμιτος ανταγωνισμός».

Της φόρεσαν με το ζόρι το «μηχανισμό διάσωσης» με όρους εξίσου εξοντωτικούς με την Ελλάδα, αλλά σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα λιτότητας, με μεγάλη πτώση του ποιοτικού επιπέδου και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ύστερα από τη φούσκα των ακινήτων του 2008 και την πρώτη διάσωση των τραπεζιτών από το κράτος. Η πολιτική κρίση μαίνεται στην Ιρλανδία, και θα χρειαστούν πολύ πιο ισχυροί εκβιασμοί και δολώματα για να συμφωνήσει η πολιτική ελίτ στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας με την οργουελιανή ονομασία «Σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν την Τετάρτη 24/11 και στον επικείμενο Προϋπολογισμό του 2011.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (24.000) στο δημόσιο τομέα, αυξήσεις κατά φάσεις του ΦΠΑ από το 2013 –προβλέπεται να φτάσει στο 23% το 2014και περικοπές κοινωνικών δαπανών κατά 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης περιλαμβάνει φόρους ιδιοκτησίας και ύδρευσης, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 1 ευρώ την ώρα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης -για να πληρώνουν φόρο οι χαμηλόμισθοι εργάτεςκαι προβλέπει αύξηση του φόρου των μεσαίου εισοδήματος εργαζομένων σε πάνω από 3.000 ευρώ και σταδιακή μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Δεν περιλαμβάνει, όμως, μεταβολή του χαμηλού φόρου για τις επιχειρήσεις την «ιερή αγελάδα» του ιρλανδικού κατεστημένου. Το σχέδιο προβλέπει άμεση περικοπή δημοσίων δαπανών 6 δισ. ευρώ και φορολογικές αυξήσεις μέσα στο 2011. Το αντάλλαγμα θα είναι τα 85 δισ. ευρώ του πακέτου σωτηρίας των ιρλανδικών τραπεζών και, μέσω αυτών, των γαλλικών, γερμανικών και βρετανικών τραπεζών.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, «βαίνουν καλώς», και η κατάληξή τους προβλέπεται στα τέλη Νοεμβρίου. Η καταβολή των χρηματικών δόσεων θα συνδεθεί με την υλοποίηση των μέτρων, κυρίως με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011. Πράγμα που φαίνεται αρκετά δύσκολο, αφού ήδη έχει κατατεθεί μομφή εις βάρος του πρωθυπουργού από το αντιπολιτευόμενο Σιν Φέιν, το οποίο δήλωσε ότι η Βουλή αυτή θα έπρεπε να έχει διαλυθεί, γιατί ο Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία. Επίσης, σημειώνεται μεγάλη αναταραχή μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Φιάνα Φέιλ. Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Κόουεν. Οι κινήσεις αυτές θέτουν εν αμφιΟ άγρια στριμωγμένος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν (αριστερά) και ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν παρουσιάζουν το «Σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης» βόλω το πακέτο της τρόικας, και φαίνεται πως το ιρλανδικό θρίλερ θα συνεχιστεί.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να επισπευσθεί η εισαγωγή του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο Κόουεν δεν πρόκειται να την εισακούσει κατά πάσα πιθανότητα, εκτός αν πάρουν άλλη τροπή τα πράγματα. Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να επιβιώσει αυτής της πολιτικής κρίσης πέραν του νέου έτους, όπως εκτιμούν βρετανικά ΜΜΕ. Έχει ήδη αναγγείλει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, και το πιθανότερο είναι να τις χάσει, αλλά θα έχει αφήσει πίσω του μια συνθήκη δανεισμού με την τρόικα και ένα μεγάλο άλλοθι για τη συνέχιση της λιτότητας από το διάδοχό του. Εκτός αν οι πολιτικές συνθήκες οξυνθούν και μπει στο στίβο ο ιρλανδικός λαός πιο δυναμικά.

Μ.Σ.

 

Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Γιούλτον, αντιπρόεδρος ελληνικής κοινότητας στην Ιρλανδία: Η φούσκα, η κοινωνία, τα ΜΜΕ και η Αριστερά

Σχόλια

Exit mobile version