Αρχική κοινωνία Το ΙΚΥ παγώνει υποτροφίες και έρευνα

Το ΙΚΥ παγώνει υποτροφίες και έρευνα

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Παντείου προχώρησε στα τέλη Γενάρη σε Γενική Συνέλευση, με ένα από τα βασικά θέματα να είναι η διακοπή των υποτροφιών από το ΙΚΥ για το 2011-12.

Εγκρίθηκε το ψήφισμα που ακολουθεί, καθώς και κινητοποίηση στα γραφεία του ΙΚΥ για τη Δευτέρα 7/2. Στη διαμαρτυρία έδωσαν το παρόν δεκάδες φοιτητές, εκπρόσωποι συλλόγων μεταπτυχιακών από το Πολιτικό και το Οικονομικό της Νομικής, το Πολυτεχνείο και άλλες σχολές. Παράλληλα, ο Σύλλογος Παντείου έχει προχωρήσει σε μάζεμα υπογραφών μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων πανελλαδικά. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο υπογραφών.
«Στις 11 Ιανουαρίου του 2011 το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να μην χρηματοδοτήσει τα προγράμματα υποτροφιών που απευθύνονται σε ερευνητές, οι οποίοι σκοπεύουν να εκπονήσουν τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές διατριβές τους στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς περιλαμβάνονται στις «αλόγιστες σπατάλες» του Ελληνικού Δημοσίου που η κυβέρνηση προτίθεται να περικόψει.
Είναι γνωστό πως το ποσό που χορηγεί το ΙΚΥ είναι πολύ χαμηλό και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά εφόσον το Ελληνικό Κράτος εξακολουθεί την χρηματοδότηση του ιδιωτικού Ιδρύματος Υποτροφιών Fullbright με το ποσό των 150.000€ για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφαση αυτή στρέφεται ανοιχτά εναντίον των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού τα απογυμνώνει από ερευνητές, τη στιγμή που η κυβέρνηση υποκριτικά υποστηρίζει πως επιδιώκει τη διεξαγωγή έρευνας υψηλής ποιότητας στα δημόσια πανεπιστήμια και την αποφυγή της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι μεν να διεξάγεται έρευνα η οποία όμως δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από τον ιδιωτικό τομέα. (…)
Για τους λόγους αυτούς εμείς, ερευνητές/τριες των ελληνικών πανεπιστημίων ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναιρέσει αυτή την άδικη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα και να επαναφέρει τα προγράμματα υποτροφιών του ΙΚΥ.»

 

Σχόλια

Exit mobile version