Αρχική περίπτερο ιδεών Το θαύμα του καπιταλισμού: Ο καπιταλισμός της καταστροφής καραδοκεί παντού!

Το θαύμα του καπιταλισμού: Ο καπιταλισμός της καταστροφής καραδοκεί παντού!

Οι καταστροφές δημιουργούν συνθήκες «επανεκκίνησης». Αυτό που οι εργολάβοι αποκαλούν «λευκό χαρτί για να γράψεις ό,τι θέλεις όπως θέλεις». Στις κατασκευές, την παιδεία, το εμπόριο, τον πολιτισμό.

 

Τα γεγονότα στην Αϊτή έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη λίστα που παραθέτει η Ναόμι Κλάιν στο «The Shock Doctrine» αναλύοντας το φαινόμενο του«Καπιταλισμού της Καταστροφής» (disaster capitalism). Δίπλα στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το τσουνάμι στην Ινδονησία, τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, την εισβολή στο Ιράκ και κάθε φυσική ή τεχνητή καταστροφή που γίνεται αφορμή -με το πρόσχημα της βοήθειας- για την πιο στυγνή εκμετάλλευση και κερδοφορία από τους πλούσιους σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η Καναδή ακτιβίστρια δείχνει -και με επιτόπια διακρίβωση- με ποιο τρόπο οι καπιταλιστές με την υποστήριξη των κρατών-μητροπόλεων και συγκοινωνούντων μηχανισμών και φορέων (ΜΜΕ, θρησκευτικές οργανώσεις, ΜΚΟ κ.ά.) εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις καταστροφές πολέμων και πραξικοπημάτων που προκαλούν οι ίδιοι ακριβώς γι αυτό το σκοπό.

Στη Χιλή επί Πινοσέτ, με τις οδηγίες του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν από το Σικάγο, αντικατέστησαν τα δημόσια σχολεία από ιδιωτικά στα οποία οι μαθητές φοιτούν με επιδοτούμενα κουπόνια. Το ίδιο έκαναν στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα με τα «charter schools» διαλύοντας το δημόσιο σχολείο παράλληλα με την εκδίωξη των φτωχών από τα φιλέτα της πόλης και το χτίσιμο ακριβών σπιτιών και εμπορικών κέντρων. Στη Ρωσία, με αμερικανούς συμβούλους και αναδόχους μέλη της παλιάς νομενκλατούρας (Γιέλτσιν κ.λπ.), ολιγάρχες που υποστηρίχτηκαν με χρήμα από διεθνείς κερδοσκόπους, το αμερικανοεβραϊκό λόμπι και ξένες τράπεζες (Χοντορκόφσκι, Μπερεζόβσκι, Αμπράμοβιτς κ.λπ.) και ισχυρές πολυεθνικές (Shell, Exxon κ.ά.), ιδιωτικοποίησαν τον φυσικό πλούτο της χώρας, κατάσχεσαν τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών, διέλυσαν το σύστημα υγείας και αποδόμησαν το κοινωνικό κράτος των προηγούμενων 70 ετών. Στη Σρι Λάνκα, μετά το τσουνάμι του 2004, οι επενδυτές εκδίωξαν χιλιάδες ψαράδες, κατάργησαν τα ψαροχώρια και έχτισαν πελώριες ξενοδοχειακές μονάδες εμποδίζοντας τους ντόπιους να επιστρέψουν στις ακτές. Στο Ιράκ, με ψεύτικα προσχήματα (ο Μπλερ «απολογείται» στο Λονδίνο για την εξαπάτηση των Βρετανών), διέλυσαν εκ βάθρων ό,τι συγκροτεί μια οργανωμένη κοινωνία: στρατό, αστυνομία, διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, τύπο, εμπόριο. Ένα αναπτυγμένο κράτος μετατράπηκε σε σωρό ερειπίων, για να αναδιοργανωθεί από το αμερικάνικο Πεντάγωνο, τις εταιρίες μισθοφόρων τύπου Μπλακγουότερ και τις επιδοτούμενες από τη ΣΙΑ ΜΚΟ και να μοιραστεί ο εθνικός πλούτος στις εταιρίες πετρελαίου που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές καμπάνιες στις ΗΠΑ. Στη Μιανμάρ, μετά τις πλημμύρες του 2008, λύσσαξαν όταν η χούντα δεν δέχτηκε τη «βοήθειά» τους.Στο Μεξικό, το 1990, μόνο μια τράπεζα ήταν ξένων συμφερόντων. Μετά από δέκα χρόνια, με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (NAFTA), 24 από τις 30 τράπεζες της χώρας είχαν περάσει στους ξένους ενώ ισχυροποιούνταν τα καρτέλ των ναρκωτικών με τεράστιους ιδιωτικούς στρατούς. Αργεντινή, Σομαλία, Κολομβία, Κονγκό… η λίστα του καπιταλισμού της καταστροφής είναι μεγάλη.

Οι σωτήρες της «Θεραπείας Σοκ»!

Για την εφαρμογή της «Θεραπείας Σοκ» που εφαρμόζουν οι καπιταλιστικές μητροπόλεις στις περιοχές των φυσικών ή τεχνητών καταστροφών, ενεργοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί που στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό και τρέφονται απ’ αυτόν.

Προκειμένου να δικαιολογηθεί η άμεση εισβολή 15 χιλιάδων πεζοναυτών στην Αϊτή, όπου χρειάζονταν γερανοί, μπουλντόζες, κομπρεσέρ και ειδικοί για τη διάσωση, γιατροί και φάρμακα, τροφή και προσωρινή στέγη, περισυλλογή και ενταφιασμός των νεκρών, ενεργοποιήθηκαν στην Αμερική τα ΜΜΕ και η εκκλησία.

Το μεγάλης επιρροής δίκτυο Fox News του Ρόμπερτ Μέρντοχ εξαπέλυσε εκστρατεία κατασυκοφάντησης των Αϊτινών ισχυριζόμενο ότι στο Πορτ-ο-Πρενς κυριαρχούσε η βία και η αρπαγή. Ταυτόχρονα, ο Ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον, πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα από την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή του, υποστήριξε ότι ο σεισμός έγινε στην Αϊτή γιατί οι κάτοικοί της, πρώην σκλάβοι, είχαν κάνει συμφωνία να παραδοθούν στον διάβολο με αντάλλαγμα την εκδίωξη των αποικιοκρατών ιδιοκτητών δούλων από το νησί! Άρα πρόκειται για τιμωρία εκ θεού επειδή έχουν το διάβολο μέσα τους! Με αυτούς τους τρόπους διαμορφώνεται η κοινή γνώμη για να στηρίξει τη γεωπολιτική του Πενταγώνου και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που σπεύδουν στην Αϊτή για να διαμοιραστούν τα ιμάτια της, από ορφανά παιδιά για τα όργανά τους έως τις παραλίες για τα ξενοδοχεία τους. Έτσι λειτουργεί η υγιής και θεάρεστη οικονομία της αγοράς.

Σχόλια

Exit mobile version