Αρχική πολιτική Το ΕΑΤ-ΕΣΑ του Νίκου Δένδια

Το ΕΑΤ-ΕΣΑ του Νίκου Δένδια

Η αστυνομική αυθαιρεσία και η διαρκής υπουργική άγνοια. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Διαστάσεις πραγματικής προσβολής για την εικόνα της χώρας και των δημοκρατικών ελευθεριών έχει πάρει η δημοσίευση από την εφημερίδα Guardian των καταγγελιών για τους βασανισμούς των 15 συλληφθέντων από την αντιφασιστική μοτοπορεία.
Όπως ο Δρόμος είχε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο (ίσως το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ) οι κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ εκτός από το… συνηθισμένο ξύλο, τις βρισιές και τις σεξιστικές επιθέσεις, δέχτηκαν βασανισμό ακόμη και με τη χρήση του όπλου taser, γεγονότα που επιβεβαιώθηκαν και μέσω της βρετανικής εφημερίδας, με την τελευταία να κάνει λόγο για «πρακτικές που θυμίζουν Άμπου Γκράιμπ» – ή ΕΑΤ-ΕΣΑ θα συμπληρώναμε εμείς…
Όπως μάλιστα αναφέρει στην εφημερίδα μία από τις δύο γυναίκες που είχαν συλληφθεί, οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με χονδροειδή σεξουαλικά υπονοούμενα ενώ έμεινε, μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, για 19 ώρες χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή δικηγόρο.

Ανθρώπινα… σταχτοδοχεία
«Μας έφτυναν και μας έλεγαν πως θα πεθάνουμε όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο», δήλωσε ένας από τους συλληφθέντες, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε πως τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινα σταχτοδοχεία επειδή «ήδη βρωμούσαν…»
Επίσης, στις αναφορές των κρατουμένων υπάρχουν ακόμη καταγγελίες για λέιζερ στα μάτια ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν, κάψιμο με αναπτήρα στα μπράτσα, κλωτσιές στα γεννητικά όργανα και όλα αυτά ενώ οι αστυνομικοί φέρονται να βιντεοσκοπούσαν τους βασανισμούς με τα κινητά τους τηλέφωνα, απειλώντας μάλιστα πως θα έστελναν τις διευθύνσεις των συλληφθέντων στη Χρυσή Αυγή…
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Χρ. Μανουρά, ο οποίος αφού αρνήθηκε πως έχει υπάρξει χρήση βίας από αστυνομικούς, πρόσθεσε ότι θα γίνει έρευνα όπως συμβαίνει σε κάθε καταγγελία. Δυστυχώς για τον ίδιο και τον πολιτικό του προϊστάμενο, Ν. Δένδια, τα γεγονότα της ίδιας μέρας με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ από τον Guardian, ήταν πεισματάρικα. Η συγκέντρωση και πορεία της Τρίτης 9 Οκτωβρίου 2012 με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα αποτύπωσε για πολλοστή φορά την αστυνομική αυθαιρεσία και βία.
Εικόνα πρώτη: Άνδρας των ΜΑΤ (με κωδικό 12-36) και ψευδώνυμο(;) «Killer» γραμμένο πάνω σε λουρί του εξοπλισμού του, αφού συλλαμβάνει διαδηλώτρια με κεφαλοκλείδωμα, τελικά, λίγο αργότερα, εμφανίζεται μαζί με άλλους συναδέλφους του να την χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα(!) απέναντι σε ομάδα διαδηλωτών που τους επιτίθεται με πέτρες. Και γι’ αυτό το περιστατικό υπάρχει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ…
Εικόνα δεύτερη: Όπως κατήγγειλε ο γιατρός και Γ.Γ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Κ. Καταρχιάς, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που τον προσήγαγε στη διάρκεια της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, δεν έφερε τα διακριτικά του σώματος της Αστυνομίας, αλλά ένα άλλο σήμα με την ελληνική σημαία και τον δικέφαλο αετό στο κέντρο, γεγονός που παραπέμπει σε εθνικιστικό σύμβολο φασιστικών ομάδων.

Το μόνιμο μοτίβο του υπουργού
«Δεν γνωρίζω για το περιστατικό με τον άνδρα των ΜΑΤ που χρησιμοποίησε μια κοπέλα ως ανθρώπινη ασπίδα» και «νομίζω ότι ο ανακριτής διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες του Guardian» ήταν οι πρώτες απαντήσεις του υπουργού Ν. Δένδια, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μέχρι τώρα οι ΕΔΕ και οι έρευνες ήταν αυτά που έπαιρναν ως απάντηση όσοι ρωτούσαν πώς αντιμετωπίζει το υπ. Δημόσιας Τάξης τις αυθαιρεσίες αστυνομικών. Σήμερα πλέον οι απαντήσεις δίνονται μέσω μηνύσεων, καθώς όπως αποκαλύφθηκε χθες, Παρασκευή, ο κ. Δένδιας προτίθεται να καταθέσει μήνυση στη βρετανική εφημερίδα με την κατηγορία της συκοφαντίας!
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός πως παρά τις καταγγελίες για τους βασανισμούς δεν έχει αυτεπάγγελτα ασκηθεί έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές», σχολιάζουν στον Δρόμο δικηγόροι που είχαν σχέση με την υπόθεση των 15 συλληφθέντων απαντώντας στο… «νομίζω» του υπουργού. «Η σιγή ιχθύος από τα εγχώρια ΜΜΕ συνάμα με τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας από την ΕΛ.ΑΣ. οδηγούν σε μαύρα μονοπάτια», σημειώνουν οι ίδιοι, αναμένοντας πως έστω και την τελευταία στιγμή η Δικαιοσύνη μπορεί να ξεκινήσει μια έρευνα για τις καταγγελίες. Την ίδια ώρα οι 15 (πρώην) κρατούμενοι από τη μοτοπορεία μπορεί να αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως ο περιορισμός της χρηματικής εγγύησης των 3.000 ευρώ που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τρίτη μπορεί και να στερήσει -σε κάποιους από αυτούς- την ελευθερία τους…

 

Σχόλια

Exit mobile version