Αρχική κοινωνία Το Δεν Πληρώνω έφτασε Σύνταγμα

Το Δεν Πληρώνω έφτασε Σύνταγμα

Περισσότερες από 20 επιτροπές, πρωτοβουλίες και ανοιχτές συνελεύσεις από διάφορες γειτονιές της Αθήνας έσπασαν τη συνηθισμένη και σιωπηλή μονοτονία που επικρατεί στα βαγόνια των ΜΜΜ. Φωνάζοντας «δεν πληρώνω», δεκάδες πολίτες, το περασμένο Σάββατο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις των εισιτηρίων, στην εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και στην πολιτική λιτότητας που τους επιβάλλεται.

Στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Συντονισμού Επιτροπών-Πρωτοβουλιών Κατοί;κων και Ανοιχτών Συνελεύσεων οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 11 το πρωί είτε σε στάσεις λεωφορείων είτε σε στάσεις του μετρό της γειτονιάς τους. Έκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα, φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και δέχτηκαν τις επιδοκιμασίες των επιβατών μαζί με αρκετές νέες συμμετοχές στο κίνημα Δεν Πληρώνω. Τελικός προορισμός ήταν το Σύνταγμα.
Σε πανηγυρικό κλίμα, εφοδιασμένοι με σφυρίχτρες, τύμπανα, κόρνες, αυτοκόλλητα, πικέτες και πανό, οι κάτοικοι των διάφορων περιοχών αφού έφτασαν μπροστά από τη Βουλή πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις συγκοινωνίες. «Δεν τα φάγαμε μαζί-Ρέππα κλέφτη τζαμπατζή», «Δεν πληρώνετε εσείς- Δεν πληρώνουμε κι εμείς», «Τα Μέσα ανήκουν σε όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» ήταν κάποια από αυτά που ακουγόντουσαν αδιαλείπτως από τις ντουντούκες εν μέσω χειροκροτημάτων και μουσικής.
Στην ενθουσιώδη συγκέντρωση από κάποια στιγμή και έπειτα συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίοι ενώθηκαν με τους κατοίκους ενισχύοντας τις ενωτικές αισιόδοξες κινήσεις απέναντι στην μνημονιακή πολιτική.
Οι δράσεις των επιτροπών συνεχίζονται προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εν δυνάμει ενεργών πολιτών. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν «Δεν σκοπεύουμε να αρκεστούμε στις δράσεις ‘δεν πληρώνω’ εισιτήριο ή διόδια. Το έχουμε δηλώσει εξαρχής, ως Συντονισμός, ότι όποιο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση θα απαντάμε, προσπαθώντας να κινητοποιούμαστε μαζί με όποιον άνθρωπο θέλει να αγωνιστεί μαζί μας, ώστε να εκφράζεται η αγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη και να ξεπερνιέται ο φόβος που κυβέρνηση και μεγάλα ΜΜΕ επιδιώκουν να μας επιβάλλουν. Το ‘κανείς μόνος του στην κρίση’ το εννοούμε και θέλουμε να το κάνουμε καθημερινή πράξη σε όσες περισσότερες γειτονιές γίνεται.»

Ξένια Πηρούνια

Συνεχίζεται η μάχη για φτηνά εισιτήρια στο Ηράκλειο

Ακόμα μία διαμαρτυρία με μεγάλη συμμετοχή πολιτών οργανώθηκε στο Ηράκλειο για τις υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ. Με σύνθημα «ήρθε πια η ώρα να μας ακούσουν» η πρωτοβουλία πολιτών Φθηνά εισιτήρια στο Ηράκλειο βρέθηκε σε μία από τις κεντρικότερες στάσεις της πόλης, στο Μεϊντάνι, και πραγματοποίησε εξόρμηση – ενημέρωση των πολιτών συναντώντας την ευρεία αποδοχή τους. Όπως ανέφεραν σε σχετικό τους κείμενο, «έχουν περάσει 3 μήνες από τις τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια και ενώ οι συνθήκες ζωής ολοένα χειροτερεύουν, νέα μέτρα περνάνε από την τρόικα και την κυβέρνηση, τα αστικά ΚΤΕΛ δεν τις παίρνουν πίσω. Τόση αναλγησία πια; Έλεος! Και ο Δήμος τι κάνει;» Η δράση της ομάδας συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στα γραφεία της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί πάνω από 1.800 υπογραφές πολιτών ενώ στην κίνηση συμμετέχουν φορείς όπως το εργατικό κέντρο, η ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων από όλο το Ηράκλειο ενώ επιστολές στήριξης έχουν εκδώσει βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι.

Σχόλια

Exit mobile version