Αρχική διεθνή Το έγκλημα και η «κάλυψή» του

Το έγκλημα και η «κάλυψή» του

Διακεκριμένοι γλωσσολόγοι, ανάμεσά τους και ο Νόαμ Τσόμσκι που βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στη Λωρίδα της Γάζας στρέφουν την προσοχή στη δημοσιογραφική κάλυψη της νέας ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας σε δήλωση-άρθρο που εξέδωσαν στις 14/11/12.

Παραθέτουν ορισμένα παραδείγματα.
Το δίκτυο CBC σε άρθρο στις 13/11/2012 μιλάει για «στοχευόμενες δολοφονίες ενόπλων», από το Ισραήλ, χωρίς να αναφέρει τίποτα για σκοτωμούς αμάχων. Ενώ στις 12/11 ο τίτλος του σχετικού άρθρου ήταν Οι ρουκέτες από τη Γάζα αυξάνουν την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Τίτλος του BBC, στις 12 Νοεμβρίου, λέει «το Ισραήλ χτυπήθηκε από καινούργια σειρά από ρουκέτες από τη Γάζα». Δηλαδή τα δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αναφέρουν το συνεχιζόμενο αποκλεισμό και την κατοχή της Παλαιστίνης, αλλά ούτε και τη σειρά γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την υποτιθέμενη κλιμάκωση. Για παράδειγμα, τη δολοφονία ενός διανοητικά καθυστερημένου νέου παιδιού που τόλμησε να πλησιάσει το τείχος της ασφυξίας της Γάζας και τη δολοφονία ενός παιδιού από ισραηλινό τανκ την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο.
Οι υπογράφοντες τη δήλωση προσθέτουν ότι γνώρισαν ανθρώπους κατά την επίσκεψή τους και μιλώντας μαζί τους μέσω του Ίντερνετ ήξεραν ότι οι βομβαρδισμοί και τα ισραηλινά αεροπλάνα τους κρατούν νύχτες ξάγρυπνους και τρομοκρατημένους. Για το θέμα τις κάλυψης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι ξεκάθαροι:
«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην επιστήμη των ΜΜΕ για να καταλάβεις ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι στην καλύτερη περίπτωση κάκιστη και διαστρεβλωμένη δημοσιογραφία και στη χειρότερη οικειοθελώς ανέντιμη χειραγώγηση του αναγνωστικού κοινού».
Επίσης, έμαθαν από την προσωπική επικοινωνία για το πλήθος των τραυματιών, μεγάλων και παιδιών, που φτάνουν στο νοσοκομείο με τραύματα από μια πληθώρα όπλων φτιαγμένων ειδικά για να καταφέρνουν τα χειρότερα τραύματα. Τα νοσοκομεία της Γάζας παλεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με απερίγραπτες ελλείψεις.
«Προφανώς τέτοιες σκηνές δεν είναι αξιοσημείωτες για τις New York Times, το CBC, ή το BBC».
«Η διαστέβλωση και το ψέμα, όσον αφορά την καταπίεση των Παλαιστίνιων, δεν είναι κάτι καινούργιο στα δυτικά Μέσα και έχει καταγραφεί ευρέως. Ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με πλήρη γνώση και οικονομική, στρατιωτική και ηθική στήριξη από τις κυβερνήσεις μας, τις ΗΠΑ τον Καναδά και την Ε.Ε. Ο Νετανιάχου συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή δυτική διπλωματική υποστήριξη για πρόσθετες επιχειρήσεις στη Γάζα και ανησυχούμε ότι μια άλλη επιχείρηση Χυτό Μολύβι είναι στον ορίζοντα.
Και καταλήγουν: «Θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας για την κατάπτυστη κάλυψη από τα ΜΜΕ αυτών των ενεργειών στα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Καλούμε τους δημοσιογράφους, σε όλο τον κόσμο που εργάζονται στα ΜΜΕ, να αρνηθούν να γίνουν εργαλεία αυτής της συστηματικής πολιτικής συγκάλυψης. Καλούμε τους πολίτες να ενημερώνονται από ανεξάρτητα Μέσα και να εκφράζουν τη συνείδησή τους με όποιο μέσο τους είναι προσιτό».

Πηγή: https://electronicintifada.net
Δείτε τη δήλωση με τον πλήρη κατάλογο
των ονομάτων των υπογραφόντων στο www.intifada.gr

Σχόλια

Exit mobile version