Αρχική κοινωνία Τουρκοκρατία – Κρυφό Σχολειό ΔΝΤοκρατία – Κλειστό Σχολειό

Τουρκοκρατία – Κρυφό Σχολειό ΔΝΤοκρατία – Κλειστό Σχολειό

Το παραπάνω σύνθημα ήταν γραμμένο σε πανό που κρατούσαν γονείς και καθηγητές κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Νίκαια.

Δεν ήταν το μόνο, καθώς με πανό και συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Μνημονίου, και εναντίον των συγχωνεύσεων, πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε επίσης και η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Λιβύη.
Ανάλογες, μαζικές κινήσεις συνόδευσαν τις μαθητικές παρελάσεις σε γειτονιές της Αθήνας όπως το Γαλάτσι, την Ηλιούπολη, τη Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, το Νέο Ηράκλειο, την Πετρούπολη και την περιοχή του Ζωγράφου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γιουχάισμα της Άννας Νταλάρα στο Περιστέρι όπου οργισμένοι γονείς και μαθητές, πλησιάζοντάς την, φώναζαν «αίσχος» απαιτώντας να φύγει όπως ήρθε! Τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο με την παρέμβαση της αστυνομίας ή οποία και τη φυγάδευσε προς το αυτοκίνητό της. Λίγο πιο πριν οι μαθητές του Περιστερίου είχαν παρελάσει με μαύρα πουκάμισα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι μαθητές των σχολείων της Ανάληψης Βύρωνα που συγχωνεύονται πήραν μέρος στην παρέλαση με μαύρα περιβραχιόνια ενώ άλλοι μαθητές των ίδιων σχολείων ανάρτησαν πανό απέναντι από τους επίσημους.
Την ίδια αποχώρηση με τη Νταλάρα «επέλεξε» και ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, όπου λίγο πριν ξεδιπλωθεί πανό διαμαρτυρίας και αρκετά πριν τη λήξη της παρέλασης, έσπευσε ταχύτατα στο υπουργικό αμάξι. Στη διάρκεια της παρέλασης, πολίτες είχαν πάρει θέση σε σημεία κοντά στην εξέδρα των επισήμων και φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της επίθεσης στη Λιβύη.
Έξω από το χορό δεν έμειναν πόλεις της περιφέρειας όπως το Ρέθυμνο, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη και η Καστοριά. Στο Νεοχώρι Κυλλήνης μαθητές του, προς συγχώνευση, Λυκείου παρέλασαν με μαύρες σημαίες και περιβραχιόνια, αποσπώντας χειροκρότημα και επευφημίες από τον παρευρισκόμενο κόσμο. Αρκετά πρωτότυπη και μαζική ήταν η διαμαρτυρία των μαθητών της Σύρου, οι οποίοι περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, γύρισαν επιδεικτικά το κεφάλι σε αντίθετη κατεύθυνση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μαυροφορεμένοι κι έχοντας κλείσει τα στόματά τους με ταινία.
Αποχή από την παρέλαση αποφάσισαν οι μαθητές και καθηγητές των τοπικών κοινοτήτων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας του δήμου Εορδαίας και Δροσερού, Ολυμπιάδας, και Αναργύρων Αμυνταίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση δύο γυμνασίων της περιοχής.
Για πρώτη φορά οι μαθητικές παρελάσεις έγιναν υπό την παρουσία ΜΑΤ και αστυνομίας, η οποία περιφρουρούσε τις εξέδρες των επισήμων υπό το φόβο επεισοδίων και στις περισσότερες περιπτώσεις παρεμπόδισε πορείες διαμαρτυρίας, ακόμη και την ανάρτηση πανό όπως έγινε σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα αντίστοιχα.  Η αστυνομία στο Ρέθυμνο επιτέθηκε σε 40 άτομα που συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να σηκώσουν πανό ενάντια στο πόλεμο στη Λιβύη και το ΝΑΤΟ, κάνοντας κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, σπρώχνοντας και κλωτσώντας ενώπιων της εξέδρας των επισήμων και του υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ., Μ. Όθωνα. Ακολούθησαν τραυματισμοί και μία προσαγωγή. 
Έλενα Κατσαρού
Σχόλια

Exit mobile version