Αρχική κοινωνία Τι πραγματικά παίζεται με τα σκουπίδια;

Τι πραγματικά παίζεται με τα σκουπίδια;

Οι ωραίοι όροι και οι επικίνδυνες μπίζνες. Του Χρίστου Καραμάνου.

Μόλις πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, με την οποία διατηρείται η αναστολή εργασιών για το ΧΥΤΑ Κερατέας. Πρόκειται για μια ακόμη νίκη του λαϊκού ξεσηκωμού. Πλέον η πολιτική πίεση για την αποχώρηση των ΜΑΤ είναι πολύ μεγάλη, η τελική νίκη του λαού της Κερατέας έρχεται όλο και πιο κοντά μετά από τρεις μήνες καθημερινού αγώνα, αλλά από την άλλη, το πληγωμένο λιοντάρι είναι το πιο επικίνδυνο.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη στην Κερατέα κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο οι ΧΥΤΑ. Το καρτέλ των μεγαλοεργολάβων και η κυβέρνηση έχουν ήδη βγάλει αρκετή δουλειά προετοιμασίας και ετοιμάζονται για τη νέα μεγάλη έφοδο, που ακούει στο όνομα «βιολογική ξήρανση» και «καύση». Ο Μπόμπολας έχει αγοράσει μια πανάκριβη και αντιπεριβαλλοντική τεχνολογία από τη Γερμανία -όπου όμως εφαρμόζεται μόνο στο υπόλειμμα μετά την εκτεταμένη ανακύκλωση- και ετοιμάζεται να την εφαρμόσει εδώ με ελάχιστη ανακύκλωση. Όσο περισσότερο «σύμμεικτο σκουπίδι» (δηλαδή όλο μαζί και όχι διαχωρισμένο στις βασικές κατηγορίες ανακυκλώσιμων: πλαστικό, μέταλλα, χαρτί, οργανικά) τόσο μεγαλύτερη η χαρά των εργολάβων. Θα ξηραίνεται και θα οδεύει για καύση.
Οι συνέπειες στο περιβάλλον θα είναι τραγικές, κυρίως λόγω των διοξινών. Οι οικονομικές συνέπειες τραγικότερες: τριπλασιασμός των σημερινών δημοτικών τελών για την καθαριότητα. Η κομπίνα είναι έτοιμη. Τα θύματα, όλοι εμείς, σχεδόν ανυποψίαστοι. Ακούμε για «βιολογική ξήρανση», μιλάνε για «ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος», τι να καταλάβουμε; Σου λένε ότι δεν θα χρειάζονται ΧΥΤΑ. Πώς να υποπτευτεί ο μέσος άνθρωπος την πονηριά; Πώς να καταλάβει ότι πάνε για καύση; Σύμπας ο πολιτικός κόσμος του νεοφιλελευθερισμού, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ο (παμπόνηρος) ΛΑΟΣ, στηρίζει το «μεγάλο κόλπο» του Μπόμπολα και του Λάτση.
Το σχέδιο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, στην Ημαθία, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Αττική. Ήδη το υπουργείο «Περιβάλλοντος» έδωσε περιβαλλοντική άδεια για τις νέες μονάδες «βιολογικής ξήρανσης», που θα γίνουν σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα. Ειδικά για τη Δυτική Αττική, το ζήτημα είναι εξαιρετικά επείγον. Κυριολεκτικά πρόκειται για SOS.
Μια μεγάλη κινηματική πρωτοβουλία είναι απολύτως αναγκαία. Είναι εφικτό και αναγκαίο ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο δημοτικών σχημάτων, ενεργών πολιτών, οικολογικών κινήσεων, αριστερών οργανώσεων, προοδευτικών δημοτικών αρχών, για να αποκαλύψει στο λαό το «μεγάλο κόλπο», για να οργανώσει την αντίσταση. Και για να γίνει, επιτέλους, πράξη η μόνη λύση, που είναι απλή, δημοκρατική (στηρίζεται στην ενεργοποίηση των πολιτών), οικολογική, σύγχρονη και πάμφθηνη: ανακύκλωση στην πηγή.
Ειδικά επισημαίνουμε ότι οι προοδευτικές δημοτικές αρχές σίγουρα μπορούν από τώρα να εφαρμόσουν μια άλλη πολιτική, στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης στην πηγή, στερώντας από τους μεγαλοεργολάβους την πολύτιμη γι’ αυτούς πρώτη ύλη, το σύμμεικτο σκουπίδι.

 

Σχόλια

Exit mobile version