Αρχική κοινωνία εργασία Ματιές στα ΔΣ: Τι θα σημάνει η επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους;

Ματιές στα ΔΣ: Τι θα σημάνει η επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους;

Απαντά ο Θεόδωρος Συμεωνίδης, εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας


Ύστερα από την επιβολή περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ήρθε και η σειρά των δικηγόρων, με την επιβολή ΦΠΑ 21%. Η αντιπρόταση, δε, ήταν η αύξηση των γραμματίων προείσπραξης (της minimum αμοιβής που έχει καθοριστεί, ανάλογα με την υπόθεση και που πληρώνεται με την εκδίκασή της) Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Ποιον, όμως, επηρεάζει αυτή η αύξηση; Σίγουρα τον εργαζόμενο ο οποίος, προκειμένου να διεκδικήσει το «δίκιο» του, θα υπόκειται σε φορολόγηση και μόνον με την παροχή των υπηρεσιών του δικηγόρου, ήτοι στην κατάθεση της αγωγής. Με την υπάρχουσα, μάλιστα, κατάσταση στην απονομή δικαιοσύνης (εργατικές αγωγές εκδικάζονται ένα περίπου έτος μετά την κατάθεσή τους) θα κρίνεται, πλέον, ασύμφορη η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 

Για τους δικηγόρους η ρύθμιση αυτή σημαίνει κατ’ αρχήν δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση για τα μικρά και μικρομεσαία γραφεία (πρόσθετη φορολογία, οικονομική επιβάρυνση για τακτική χρήση λογιστή κ.λπ.), ενώ θα συρρικνώνεται και η δικηγορική ύλη. Ουσιαστικά, τα μικρά και μικρομεσαία δικηγορικά γραφεία οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό, προς όφελος των δικηγορικών εταιρειών και χιλιάδες δικηγόροι οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση.

Δεν στοχεύει, όμως, μόνον σ’ αυτούς. Άλλωστε, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, δηλαδή σε μία διευρυμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων και ταυτόχρονη αμφισβήτηση και συρρίκνωση των δικαιωμάτων του. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ως συνέχεια της πολιτικής της Ν.Δ., στόχο έχει τον εργαζόμενο, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του. Με την αύξηση του κόστους των δικηγορικών υποθέσεων, η Δικαιοσύνη καθίσταται προνόμιο των «εχόντων και κατεχόντων». Ούτως ή άλλως, η Δικαιοσύνη χρησιμοποιείται και σήμερα ως κατασταλτικός μηχανισμός σε κάθε νεολαιίστικο ή εργατικό αγώνα (προφυλακίσεις αγωνιστών, κήρυξη απεργιών ως καταχρηστικές κ.ά.).

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος μπορεί να ανατρέψει τη νέα αυτή αντιλαϊκή επίθεση; Οι δικηγόροι από μόνοι τους δεν μπορούν:

Πρώτον, λόγω της σημερινής συνδικαλιστικής τους δομής (είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων -ούτε καν τα διοικητικά συμβούλια- δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τα μέλη τους). Άλλωστε, οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στον ΔΣΑ έχουν από κοινού ψηφίσει αύξηση της απαρτίας στους 2.000 συμμετέχοντες, έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Και δεύτερον, επειδή στους δικηγορικούς συλλόγους υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν αυτές τις αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος, λόγω κομματικών και οικονομικών συμφερόντων. Η ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας είναι, λοιπόν, υπόθεση όλων μας, είτε έχουμε δεχτεί έως σήμερα την αντιλαϊκή επίθεση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Ε.Ε. (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι), είτε θα τη δεχτούμε στο άμεσο μέλλον.

Σχόλια

Exit mobile version