Τι είδε ο Κινέζος

Του Μάριου Διονέλλη.
Τις μέρες που πέρασαν, η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο του Παγκόσμιου ενδιαφέροντος, «φιλοξενώντας» πάνω από 15.000 ανθρώπους που έφευγαν από τη Λιβύη.

Η μεγάλη «ανθρωπιστική» επιχείρηση απεγκλωβισμού των Κινέζων (και άλλων) πολιτών έχει μερικές διαστάσεις που δεν έφτασαν ποτέ μέχρι τον αφρό της επικαιρότητας. Ας καταγραφούν λοιπόν, έστω από εδώ, και αυτά, τα οποία έτυχε να δω από κοντά:
– Πολλοί από τους ανθρώπους που ήρθαν στην Κρήτη δεν «φιλοξενήθηκαν» αλλά κρατήθηκαν στα ξενοδοχεία. Ειδικά οι πολίτες που είχαν καταγωγή από τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάγκα, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές. Οι εντολές ήταν σαφείς: «Να μην απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία», τα οποία βρίσκονταν υπό διακριτική μεν αλλά συνεχή φύλαξη.
– Στην Κρήτη ξέσπασε ακόμα ένας «εμφύλιος» μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου για τα ξενοδοχεία που θα έπαιρναν τους Κινέζους, άρα και το ζεστό παραδάκι. Τις περισσότερες φορές παρασκηνιακά, αλλά τις τελευταίες ημέρες και ανοιχτά, η Δυτική Κρήτη κατηγόρησε την Ανατολική ότι τη ρίχνει στη μοιρασιά. Ήταν πολλά τα λεφτά.
– Οι τρεις ναυτιλιακές εταιρίες που ενεπλάκησαν έβγαλαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε περίπου δέκα μέρες.
– Ο ανθρωπισμός μας κινείται μόνο με σκληρό καύσιμο. Αλλιώς, δεν εξηγούνται τα κρούσματα οδηγών και εταιριών πούλμαν που αρνούνταν να μεταφέρουν τους ταλαιπωρημένους από το λιμάνι του Ηρακλείου στα ξενοδοχεία αν πρώτα δεν εξασφάλιζαν την πληρωμή τους.
– Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζων που βρέθηκαν στην Κρήτη ήταν απλοί εργάτες κυρίως κατασκευαστικών εταιρών, που προφανώς δε θα βρουν ποτέ τα λεφτά για να κάνουν ένα ταξίδι ως τουρίστες στην Κρήτη ή αλλού στην Ελλάδα. Επομένως, μετά την πρώτη φουρνιά χαλάρωσαν και οι επισημότητες υποδοχής και εξαφανίστηκαν τα κρητικά κουλουράκια και οι συσκευασίες με το λαδάκι για να μη μπαίνουμε και σε άσκοπα έξοδα…
– Τις ημέρες της «ανθρωπιστικής βοήθειας» έγινε γνωστό ότι περνούν κρίση και τα κινεζικά μαγαζιά που είχαν ανοίξει με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα. Στο Ηράκλειο παρουσιάστηκαν ρεπορτάζ με χαιρέκακες δηλώσεις εκπροσώπων της ντόπιας αγοράς, οι οποίοι δήλωναν ανοιχτά ότι προσδοκούν οφέλη από αυτή την εξέλιξη. Γιατί καλοί οι Κινέζοι, όχι, όμως, και τα κινέζικα…
Κάτι μου λέει ότι αν για κάποιο λόγο χρειαζόταν να εκκενωθεί η Ελλάδα από τους Κινέζους εμείς θα τους πετάγαμε στη θάλασσα και δε θα προλάβαινε κανείς να έρθει να τους σώσει…

 

Σχόλια

Exit mobile version