Αρχική πολιτική Τι είδε ο Ινδός με τη γραβάτα;

Τι είδε ο Ινδός με τη γραβάτα;

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός πριν από δέκα μέρες ο κουστουμαρισμένος κύριος, με την εξωτική φυσιογνωμία, που μπαινόβγαινε με άνεση σε γραφεία και υπηρεσίες, δεν ήταν προσκεκλημένος καθηγητής, αλλά επίτροπος του ΔΝΤ, μάλιστα, εξαιρετικά ενημερωμένος, όπως αποκάλυψαν οι υπάλληλοι, για τις λεπτομέρειες των λειτουργικών δαπανών. 

Την πρόοδο των περικοπών ήρθε να εποπτεύσει, έγινε βέβαια αντιληπτός από τους εργαζόμενους και από τους συγγενείς των ασθενών, «πες μας πόσα παιδιά πεθαίνουν στη χώρα σου στους δρόμους;», του φώναζαν και τον αποδοκίμαζαν!
Την ίδια στιγμή, στο ίδιο νοσοκομείο και σε πολλά άλλα στη χώρα κάποιος γιατρός στα επείγοντα διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε φιλμ για μία απλή ακτινογραφία θώρακος, κάποιος άλλος γιατρός δεν μπορούσε με μία εξέταση ρουτίνας να διαπιστώσει τον αιματοκρίτη του ασθενούς του, ούτε να εκτελέσει στοιχειώδεις βιοχημικές εξετάσεις, γιατί το εργαστήριο δεν διέθετε πλέον βασικά και άκρως απαραίτητα αντιδραστήρια.
Στη Βόρεια Ελλάδα οι νεφροπαθείς παραπέμπονται για αιμοκάθαρση και εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και οι καρκινοπαθείς για τις προγραμματισμένες ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες. Ο πρόεδρος των αιμοκαθαιρόμενων, παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έφτασε να απειλήσει με «απεργία…αυτοκτονίας» των νεφροπαθών από την αιμοκάθαρση. Ακόμα και μπλοκάρισμα στη συλλογή αίματος από αιμοδότες λόγω έλλειψης τω ειδικών σάκων παρουσιάστηκε.
Μπροστά σε αυτά φαντάζουν δευτερεύουσες οι τραγικές ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά και άλλα επεμβατικά υλικά τύπου βηματοδότες και ορθοπαιδικά, λόγω των οποίων αναβάλλονται εκατοντάδες «μη επείγουσες» επεμβάσεις.
Βέβαια πολλές φορές πρόκειται για εντελώς επείγουσες όπως η βηματοδότηση σοβαρών καρδιολογικών αρρυθμιών ή η περίπτωση πολυτραυματία που κινδυνεύει στη Θεσσαλονίκη αφού δεν χειρουργήθηκε εγκαίρως στη σπονδυλική στήλη, ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα υλικά.
Είναι δυνατόν στην Ε.Ε. του 21ου αιώνα να βιώνουμε αυτή την τραγική από κάθε άποψη κατάσταση; Δυστυχώς είναι.
Αυτός ο εφιάλτης που ζουν χωρίς να το πιστεύουν, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν πώς «φτάσαμε σε αυτά τα χάλια»,γιατροί, νοσηλευτές και κυρίως ασθενείς, αυτός είναι ο εφιάλτης του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος της βίαιης επιβολής του συμφώνου Ε.Ε.-ΔΝΤ και στον τομέα της Υγείας. Δεν υπάρχουν, δεν προβλέπονται εξαιρέσεις στο μνημόνιο κοινωνικής ισοπέδωσης. Το χάος, το αίσχος των τελευταίων ημερών στα Δημόσια Νοσοκομεία, δεν οφείλεται απλά στους εκβιαστές προμηθευτές, ούτε μόνο στις σπατάλες και στην απίστευτης έκτασης ρεμούλα και διαφθορά, που διόγκωσε τα χρέη την τελευταία δεκαπενταετία.
Η ευθύνη βαρύνει κυρίως μία καταστροφική και κυνική κυβερνητική πολιτική που επιβάλλει το χάος και τη διάλυση, την «καμένη γη», ώστε να εμπεδώσει το νέο πτωχοκομείο που θα ονομάζεται ακόμη… «Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ο Ινδός επίτροπος του ΔΝΤ, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος. Είναι ακριβώς η άγρια λιτότητα του ΔΝΤ, ο λόγος που στη χώρα του τα παιδιά πεθαίνουν από ξεχασμένες αρρώστιες, είναι τα ίδια προγράμματα σωτηρίας που «έσωσαν» τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, χώρες με πολύ αναπτυγμένα συστήματα υγείας πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα ο μέσος όρος ζωής εκεί έχει μειωθεί περισσότερο από δέκα χρόνια, νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν κλείσει και οι αρρώστιες των φτωχών, όπως η φυματίωση θερίζουν. Δεν είναι σκηνές από τα… προσεχώς είναι τα εφιαλτικά επίκαιρα.
Δημήτρης Υφαντής

 

Σχόλια

Exit mobile version