Αρχική πολιτική Τι έδειξε η γενική απεργία της Πέμπτης

Τι έδειξε η γενική απεργία της Πέμπτης

Οι διαθέσεις του κόσμου είναι υπαρκτές, ας κάνει αυτό που πρέπει και η Αριστερά
Μαζικές ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 18ης Οκτώβρη. Σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, η συμμετοχή ήταν ίση ή και μεγαλύτερη από την τελευταία απεργία και μάλιστα σε κάποιες συγκρίνεται με τις πολύ μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Λάρισα, το Βόλο και αλλού.
Η παρουσία κόσμου από διάφορα στρώματα (μαγαζάτορες, επαγγελματίες, αγρότες κλπ.), πέρα από τους μισθωτούς και τους άνεργους, δίνει παλλαϊκό τόνο στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Δείχνει, δηλαδή, ότι υπάρχει έδαφος για μια μεγάλη συμμαχία των εργατικών, φτωχών και μεσαίων στρωμάτων που μπορεί να στηρίξει μια άλλη πορεία της χώρας. Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις δείχνουν και κάτι ακόμα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν, αλλά και πολλές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες που για πολλούς λόγους δεν κινητοποιούνται, έχουν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να υπάρχει με τις μορφές και τους τρόπους που σήμερα οργανώνονται οι αγώνες.
Παντού κανείς ακούει τη φωνή του αγωνιζόμενου κόσμου ότι οι κινητοποιήσεις αφήνονται στα χέρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ότι υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικής πολιτικής αντιπαράθεσης και κλιμάκωσης απέναντι στα μέτρα και τις τρόικες εσωτερικού – εξωτερικού.
Οι αγωνιστικές διαθέσεις, λοιπόν, είναι υπαρκτές. Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι «δεν τραβάει ο κόσμος», ότι «ο λαός είναι στον καναπέ» και άλλα τέτοια. Άλλα είναι τα θέματα, μιλώντας τουλάχιστον για την Αριστερά: Θα συμβάλλει σε αυτό τον κυοφορούμενο νέο κύκλο αγώνων και στην αναζήτηση μιας νέας ενότητας στη βάση; Θα ξεπεράσει πλατφόρμες, γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς, ανταποκρινόμενη σε αυτά που καταλαβαίνουν και θέλουν να παλέψουν πλειοψηφικά, πλέον, κοινωνικά στρώματα;
Θα κάνει πολιτικό αγώνα που είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μνημονιακό μπλοκ; Οι απαντήσεις δεν θέλουν πολύ σκέψη. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση για διαφορετικές κινήσεις που να οδηγούν σε ανατροπές σε όλα τα επίπεδα.
Γιώργος Παπαϊωάννου

Σχόλια

Exit mobile version