Αρχική κοινωνία Τείχος αλληλεγγύης, ποτάμι αντίστασης

Τείχος αλληλεγγύης, ποτάμι αντίστασης

Να σταματήσουμε την παγωνιά που απλώνεται. Του Νίκου Ταυρή

Δεν έχει ιδιαίτερη αξία να τονίσουμε το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα για τον λαό μας. Και ότι θα συνεχίζει να γίνεται ολοένα και πιο άσχημη το επόμενο διάστημα, μέχρι η χώρα να φτάσει στο επίπεδο κράτους της υποσαχάριας Αφρικής.
Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι το πώς θα μπορέσει ο λαός να σταματήσει την παγωνιά που απλώνεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην κοινωνία και στην χώρα. Φαίνεται ξεκάθαρα όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού στις πλατείες, ότι μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του λαού. Είναι αναγκαίο ο λαός να οργανωθεί με όλους τους τρόπους: μέσα από επιτροπές, μέσα από συνελεύσεις, μέσα από κινήσεις κάθε είδους. Όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν ως βασικό περιεχόμενο δύο ζητήματα.
Το πρώτο ζήτημα που πρέπει με άμεσο τρόπο να προωθηθεί είναι η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πολιτών για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα διαβίωσης, που θα έχουμε όλοι το επόμενο διάστημα. Το φαγητό, το ρεύμα, η θέρμανση, η στέγη, η περίθαλψη είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα αξιοπρεπούς επιβίωσης που θα αντιμετωπίσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σύντομα.
Ήδη βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες της παγωνιάς που έπληξε την χώρα τις τελευταίες μέρες. Τουλάχιστον δύο συμπολίτες μας πέθαναν από το κρύο. Απέναντι σε αυτά πρέπει να ορθωθεί από το λαό ένα τείχος αλληλεγγύης. Μέσα στις γειτονιές, στους δήμους, στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών.
Το δεύτερο ζήτημα είναι εκείνο της αντίστασης. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει όλοι μαζικά, συλλογικά και δημοκρατικά να αντισταθούμε στην λαίλαπα. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την χώρα βαδίζουν σε αυτό τον δρόμο μέσα από απεργίες, καταλήψεις και επισχέσεις εργασίας. Ήδη χιλιάδες πολίτες αγωνίζονται με όλους τους τρόπους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κατοχικής κυβέρνησης Παπαδήμου, με κορυφαίο αγώνα εκείνον ενάντια στο χαράτσι. Αυτό το ποτάμι της αντίστασης πρέπει να συνεχίσει να ρέει. Για να μην περάσουν άλλα μέτρα όπως και για να ανατραπούν όλα όσα έχουν περάσει ως τώρα.
Η προώθηση αυτών των δύο ζητημάτων δεν είναι μόνο ανάγκη για τον λαό μας. Είναι και όρος για να υπάρξει και να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα ενάντια στην ιδιότυπη κατοχική χούντα που έχει επιβληθεί στο λαό και στον τόπο. Ένα τέτοιο λαϊκό κίνημα είναι αναγκαίο να ανατρέψει, μέσα από μια μεγάλης κλίμακας πανεθνική εξέγερση, αυτό το καθεστώς και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου που θα φέρει ολοκάθαρη τη λαϊκή σφραγίδα.
Όμως για να φτάσουμε εκεί, υπάρχουν μια σειρά από προαπαιτούμενα. Ένα από αυτά είναι ο συντονισμός όλων όσων αγωνίζονται. Ευκαιρία αποτελεί ο αγώνας που δίνεται αυτή τη στιγμή για τα χαράτσια. Ο πιο πλατύς συντονισμός αυτού του αγώνα είναι απαραίτητος τόσο για να μπορέσουν να υπάρξουν μια σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες όσο και για να μπουν οι βάσεις για πιο μόνιμη ύπαρξη και δράση όλων των επιτροπών και συνελεύσεων που υπάρχουν. Παράδειγμα για αυτό είναι και το πρώτο μάζεμα συντονισμού των λαϊκών συνελεύσεων της Αττικής που έγινε πριν από μία εβδομάδα στο Πάντειο.
Ένα ακόμα προαπαιτούμενο μαζί με τα αιτήματα για το χαράτσι είναι να μπαίνει ως βασική αιχμή, ως κεντρική απαίτηση το «ουστ». Να φύγουν όλοι το συντομότερο, να ανατραπεί η σαπίλα που κυβερνά τη χώρα με τις εντολές των ξένων. Με αυτό τον τρόπο όλα τα ρυάκια αντίστασης και αλληλεγγύης θα ενωθούν σε ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι που θα τα σαρώσει όλα.

 

Σχόλια

Exit mobile version