Αρχική διεθνή Τα drones της υποκρισίας

Τα drones της υποκρισίας

Τον περασμένο Αύγουστο, ο σαραντάχρονος κληρικός Σάλεμ Αχμέντ Μπιν Άλι Τζαμπέρ, πατέρας επτά παιδιών, εκφώνησε ένα λόγο ενάντια στην Αλ Κάιντα σε χωριό της Ανατολικής Υεμένης.

Δυο μέρες αργότερα, κάτω από μια συστάδα φοινικιές, ο Τζαμπέρ συναντούσε, με τη συνοδεία του αστυνομικού ξαδέρφου του για ασφάλεια, τρία μέλη της τοπικής Αλ Κάιντα που ζήτησαν να διαμαρτυρηθούν. Η ρουκέτα από ένα drone (τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος) αποτέφρωσε και τους πέντε και μια παρακείμενη καμήλα. Υποτίθεται ότι τα drones αποτελούσαν λύση για περισσότερη ακρίβεια. Αλλά δεν ήταν η έλλειψη ακρίβειας ο λόγος που στις 17 Δεκεμβρίου 2009 πύραυλος Κρουζ είχε σκοτώσει 55 ανθρώπους στην ίδια περιοχή, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και 21 παιδιά: Είχαν απλώς χρησιμοποιηθεί πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένη περιοχή….
Η αποκάλυψη ότι τα drones στην Υεμένη προέρχονται από μυστική βάση της CIA στη Σαουδική Αραβία είχε γίνει ήδη από το Associated Press το 2011. Αυτό που αποκάλυψαν, την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times είναι η ακριβής τοποθεσία της βάσης. Οι γνωρίζοντες συνέδεσαν τη διαρροή με την επικείμενη ανάληψη της CIA από τον Τζον Μπρέναν, μέχρι τώρα υπεύθυνο για τη λίστα θανάτου των drones. Αυτό που δεν απασχολεί τους «γνωρίζοντες» είναι ο κύκλος θανάτου και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου που συνιστούν τα drones, ενώ ειδικά η βάση της Σ. Αραβίας δολοφόνησε στην Υεμένη και τον πρώτο Αμερικανό πολίτη μέλος της εξωδικαστικής λίστας θανάτου(!). Κυρίως δεν τους απασχολεί και δεν «εντοπίστηκε» από τα διεθνή Μέσα κάτι πολύ πιο χοντρό.
Η χώρα που φιλοξενεί τη μυστική βάση από όπου η CIA δολοφονεί «τρομοκράτες», η Σ. Αραβία, είναι παγκοσμίως ο υπ’ αριθμόν 1 χρηματοδότης τρομοκρατικών δικτύων περί την Αλ Κάιντα ή όχι, σε όλο το μουσουλμανικό και μη κόσμο, από τις μακρινές Φιλιππίνες και την ομάδα Αμπού Σαγιάφ και την Ινδονησία μέχρι τη Συρία και από τη Βρετανία μέχρι το Μάλι, τη Λιβύη, τη ζώνη του Σάχελ και το Μαγρέμπ όπου, κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Γαλλία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας…   
Το ρεσιτάλ υποκρισίας ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση του ΟΗΕ για σύσταση ερευνητικής επιτροπής γύρω από τους θανάτους «αμάχων» από τα drones. Ο ΟΗΕ δεν καταδικάζει και δεν οργανώνει εκστρατεία απομόνωσης των ΗΠΑ μέχρι να σταματήσει κάθε χρήση των drones εναντίον κυρίαρχων κρατών ως πρακτική που κατάφωρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παρά συστήνει επιτροπή για τις «παράπλευρες» απώλειες. Προφανώς μας δουλεύουν κανονικά…

Γ.Τσ.

Σχόλια

Exit mobile version