Αρχική κοινωνία Τα «φιλέτα» του στρατού

Τα «φιλέτα» του στρατού

Κυβέρνηση, τρόικα και εργολάβοι προετοιμάζονται για το φαγοπότι της δημόσιας περιουσίας.

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Μοναδικές και αποκαλυπτικές ιστορίες πολιτικής σαπίλας και διαφθοράς παρουσιάζει η πρόθεση της κυβέρνησης για κλείσιμο των στρατοπέδων και εν συνεχεία ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η ιστορία των… φιλέτων, όπως προσφωνούνται οι στρατιωτικές εκτάσεις από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές της Ν.Δ. και από τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ, περιγράφει το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης και των σχεδιασμών της. Άλλωστε και μόνο η λέξη «φιλέτα» ή η φράση «αναξιοποίητα φιλέτα» που κατά κόρον αναπαράγεται από τα ΜΜΕ είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι εργολάβοι που περιμένουν στην γωνία την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Διότι γι’ αυτούς, εξ ονόματος των οποίων μιλά η κυβέρνηση, πράγματι είναι φιλέτα και σε πολύ καλές τιμές.
Μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και οι ισορροπίες ακόμη πιο λεπτές: Από τη μία πλευρά έχουμε το φόβο των υπουργών και βουλευτών του δικομματισμού για διαρροή ψηφοφόρων της κομματικής τους πελατείας –τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τα ρουσφέτια– στην περίπτωση που κλείσει κάποιο στρατόπεδο και από την άλλη τους μεγαλοεπιχειρηματίες-εργολάβους, Έλληνες και ξένους, που περιμένουν να αρπάξουν ό,τι δημόσιο εκποιήσει η κυβέρνηση, πιέζοντας όλο και πιο έντονα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Όλη αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση αναγκάζει μέχρι σήμερα υπουργούς και βουλευτές να αλλάζουν πολύ συχνά γνώμη για την… αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματολογώντας τη μία φορά για τα χρήματα που δαπανά το κράτος στη συντήρηση των στρατοπέδων και την άλλη υπέρ της… τοπικής κοινωνίας. Κάπου εκεί, στο βάθος των επιχειρημάτων υπάρχει το ζήτημα της «Εθνικής Άμυνας» και των «Εθνικών Συμφερόντων» όταν βρεθούν στριμωγμένοι.

Το μεγάλο φαγοπότι
Με τη συμμετοχή τράπεζας, η οποία θα αναλάβει χρέη συμβούλου και εν αναμονή του ορισμού για το διεθνή σύμβουλο ο οποίος «θα υποστηρίξει τη συγκεκριμένη δράση», όπως είπε ο ίδιος ο Βενιζέλος, σχεδιάζεται το ξεπούλημα των στρατοπέδων και της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα δρομολογείται η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας real-estate, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό και τις «μορφές αξιοποίησης των ακινήτων».
Το σύνολο των εκτάσεων που ανήκουν στο ΥΠΕΘΑ αγγίζουν τις 1.767 και ήδη έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτές που είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ενεργές, σε αυτές που θα δοθούν στους Δήμους για… αξιοποίηση και τέλος σε αυτές που θα πουληθούν στους ιδιώτες.
Σύμφωνα άλλωστε και με τα δημοσιεύματα, απευθείας πληροφόρησης και γραμμής, των κυβερνητικών ΜΜΕ, τα κτίρια τύπου «Mall», οι πολυχώροι και οι περιοχές «διασκέδασης» όπως αυτή στο Γκάζι είναι στα άμεσα σχέδια των εργολάβων.
Να σημειώσουμε εδώ πως το παιχνίδι του ξεπουλήματος, που εντέχνως παρουσιάζεται ως ανάγκη λόγω Μνημονίου, έχει ξεκινήσει από το 1999, με το σημερινό κόμμα στην εξουσία όταν ξεκίνησε η καταγραφή και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του στρατού, η οποία είχε καταχωρηθεί νομικά εκείνη τη χρονιά.
Τα βασικά φιλέτα προς πώληση είναι:
1.Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, 328 στρέμματα. Προγραμματίζεται ανέγερση Διεθνούς Πανεπιστημίου, δημιουργία πάρκου και πολεοδόμηση ακινήτων υψηλού επιπέδου.
2. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην αμερικανική βάση, 738 στρέμματα. Δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων, ζώνη υψηλής οικιστικής ανάπτυξης και ακόμη ίδρυση του Καζίνο Κρήτης για το οποίο ήδη υπάρχει ισραηλινό ενδιαφέρον.
3. Μίκρα Θεσσαλονίκης, 600 στρ. Συνεργασία με Δήμο για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση της έκτασης.
4. Δήμος Ξάνθης, πρώην αμερικανική βάση «Φωνή της Αμερικής», 175 στρ. Οικιστική-τουριστική αξιοποίηση.
5. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Αξιοποίηση ακινήτου με πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια και ρεστοράν.
6.Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, 300 στρ. Πρώην στρατόπεδο «Κόδρα». Οικιστική ανάπτυξη και πάρκο αναψυχής.
«Το κόλπο, λοιπόν, με τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και κοινωνικών αγαθών ύψους 50 δισ. ευρώ που ενορχηστρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε από τους γνωστούς μηχανισμούς χειραγώγησης του κράτους και των καναλαρχών, ταυτόχρονα κατασκευαστών-τραπεζιτών-εφοπλιστών, ως διέξοδο από την απειλή πτώχευσης και αντάλλαγμα έναντι της γαλαντομίας της Μέρκελ-Σαρκοζί-Ε.Ε.-ΔΝΤ και αγορών, αποτελεί στρατηγική επιλογή και υπόσχεση προς το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο που οραματίζεται νέες πηγές απίστευτης κερδοφορίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

Καν’ το όπως τα διόδια
Και επειδή η ύπαρξη αντιδράσεων μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αναβάλουν τις πωλήσεις, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στα σκαριά και το «Plan-B» στην περίπτωση που είτε στρατιωτικοί παράγοντες, είτε οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και οι ψηφοφόροι-πελάτες των τοπικών κοινωνιών, ασκήσουν βέτο. Και αυτό δε είναι άλλο από το σχέδιο της αντιπαροχής. Επί της ουσίας, αν η πώληση δεν προχωρήσει, η σκέψη για ανταλλαγή έργων με δημόσια γη είναι αυτή που θα ενεργοποιηθεί. Δηλαδή, οι εργολάβοι θα αναλάβουν να χτίσουν ή να ανακαινίσουν κάποιο ή κάποια από τα στρατόπεδα που θα παραμείνουν στο ΥΠΕΘΑ και για αντάλλαγμα θα τους παραχωρείται για εμπορική εκμετάλλευση μία άλλη δημόσια έκταση την οποία θα έχει ήδη βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση. Όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει με τους εθνικούς δρόμους, την «αξιοποίησή τους» και τη μετέπειτα εμπορική τους εκμετάλλευση μέσω των διοδίων… Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει αμφιβολία πως κερδισμένοι θα βγουν παράγοντες από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίοι θα εξαγοράσουν τη συναίνεση του κλεισίματος ενός στρατοπέδου στην περιοχή τους με τη συμμετοχή στη νέα real-estate εποχή.

Ξαφνική ευαισθησία
Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Πετσάλνικος, Κουτμερίδης, Τζίμας είναι οι πρώτοι υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κονταροχτυπιούνται στη Βουλή με αφορμή το κλείσιμο των στρατοπέδων.
Ανάμεσα στην ανάγκη για ξεπούλημα και στη διατήρηση των ισορροπιών με τις τοπικές κοινωνίες – εκλογικές τους περιφέρειες, οι δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών αγγίζουν τη φαιδρότητα.
Πρώτος από όλους ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης ο οποίος σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή «κάρφωσε» τον πρόεδρο της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικο στοχεύοντας και τον σημερινό υπουργό Ευ. Βενιζέλο κατηγορώντας τους (χωρίς να τους ονομάζει) ότι πάνω από την άμυνα της χώρας βάζουν την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων.
Και δεν έχει άδικο! Ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος προανήγγειλε το κλείσιμο αρκετών στρατοπέδων, δηλώνοντας ότι «το ΓΕΣ σχεδιάζει την ενοποίηση όλων των κέντρων εκπαίδευσης σε 6 πολυδύναμα κέντρα», πρόσφατα εγκαινίασε μαζί με τον Α/ΓΕΣ το νέο ΚΕΝ πυροβολικού στη Βόρεια Ελλάδα, εκλογική περιφέρεια της επιρροής του!
«Δεν μπορεί να κλείνει το ΚΕΝ στην Κόρινθο και να μένει ανοιχτό στο Άργος Ορεστικού…», είπε ο Μπεγλίτης, απαντώντας στο βέτο που είχε ασκήσει για το συγκεκριμένο στρατόπεδο ο Φιλ. Πετσάλνικος.
Και αφού τα είπε όλα αυτά ο Π. Μπεγλίτης, ακολούθησε τη δική του σοβαρή και μακριά από τα μικροκομματικά συμφέροντά, πολιτική γραμμή. Στις 18 Ιουνίου 2010 ο Μπεγλίτης από την 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, δηλαδή από την εκλογική του περιφέρεια, προαναγγέλλει το κλείσιμο του στρατοπέδου: «Άρα λοιπόν και εδώ, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού το αξιολογούμε για να κλείσει έτσι ώστε με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο, με σεβασμό στους νόμους να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στους πολίτες της Τρίπολης και της Αρκαδίας για κοινωνικές, αναπτυξιακές και αθλητικές υποδομές προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών».
Οι δηλώσεις Μπεγλίτη θορύβησαν τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που άμεσα αντέδρασαν. Την πρωτοβουλία πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, που στέλνοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ζητούσε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως τυχόν απόφαση για το κλείσιμο του στρατοπέδου σηματοδοτεί και το τέλος (σε ψήφους) για τον Μπεγλίτη.
Και από ότι φαίνεται η επιστολές και οι πιέσεις έπιασαν τόπο, αφού, ο ίδιος ο Μπεγλίτης, με πρόσφατη συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, με τα ίδια λόγια που ξεκαθάριζε ότι κλείνει, ανακοίνωνε ότι παραμένει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη(!): «Θα έλεγα σχηματικά ότι σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν ‘Καλλικράτη’, σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «παραμένει το 11ο σύνταγμα για επιχειρησιακούς λόγους με το χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί»!
Ίδια εικόνα και από την πλευρά της ΝΔ, εκεί όπου ο βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας, έφτασε στο σημείο να καταθέτει ερώτηση για το κλείσιμο του κέντρου νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας! Να θυμίσουμε εδώ, πως από το 2004, όταν η ΝΔ ήταν στην εξουσία, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος δεν άφησε χωριό και πόλη χωρίς κέντρο νεοσυλλέκτων εξυπηρετώντας τα τοπικά-ψηφοθηρικά συμφέροντά του, επιβαρύνοντας παράλληλα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τον ελληνικό λαό (το κόστος των κέντρων μπορεί να αγγίξει και τις 900 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο).
Το βέβαιο πάντως είναι πως αν η παιδεία και η υγεία έπαιζαν το ρόλο των στρατοπέδων για τους βουλευτές, τότε η χώρα θα είχε γεμίσει από σχολεία και νοσοκομεία…

 

Σχόλια

Exit mobile version