Αρχική πολιτική Τα στοιχεία απογυμνώνουν την κυβέρνηση του Μνημονίου

Τα στοιχεία απογυμνώνουν την κυβέρνηση του Μνημονίου

Σε κατάρρευση κοινωνία και οικονομία. Του  Δημήτρη Υφαντή.

Αν κάτι μένει από την τελευταία επίσκεψη της τρόικας είναι το πικρό μήνυμα ότι μετά τη γερή πρώτη δόση του Μνημονίου δεν μας περιμένει τίποτα λιγότερο-τίποτα περισσότερο από νέα πιο σκληρά και πιο αντιλαϊκά μέτρα. Πολύ γρήγορα κυριάρχησαν τα ατράνταχτα στοιχεία που δείχνουν περίτρανα τον εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Βέβαια, αντιλαμβανόμενοι το κοινωνικό κλίμα απόγνωσης, η κυβέρνηση και τα πρόθυμα ΜΜΕ, αναπτύσσουν πλέον μία εκστρατεία εξωραϊσμού και διαστρέβλωσης: «τώρα θα πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγάλοι φοροφυγάδες», «δεν αντέχει άλλα βάρη ο λαός», λες και αρκούν αυτά τα ευχολόγια της υποκρισίας για να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του άγριου ξεζουμίσματος της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο επιβολής του Μνημονίου.

Οι δείκτες στο κόκκινο
Τα έσοδα του δημοσίου, όσον αφορά την είσπραξη φόρων, παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση κατά 10%, ενώ ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος οπισθοχωρεί σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Είναι γελοίες οι κυβερνητικές απολογίες ότι για όλα ευθύνεται η δυσλειτουργία των υπηρεσιών των εφοριών που καθυστερεί τη συλλογή των φόρων. Τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας είναι αμείλικτα.
• Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 5,5%, αποτέλεσμα της άγριας φορολογίας μέσω του ΦΠΑ στη λαϊκή κατανάλωση.
• Η ανεργία καλπάζει με ρεαλιστική πρόβλεψη να αγγίξει το αστρονομικό νούμερο του ενός εκατομμυρίου στους επόμενους μήνες!
• Η βιομηχανική παραγωγή, ό,τι έχει απομείνει ως παραγωγή, υποχωρεί σταθερά κατά 4-5%, μέσο όρο, με διψήφια ποσοστά άνω του 15% στους κλάδους των τροφίμων, της ένδυσης, του καπνού.
• Η οικοδομή καταρρέει στην κυριολεξία, υποχωρώντας κατά 22%.
• Στο λιανικό εμπόριο καθημερινά χρεοκοπούν και κλείνουν δεκάδες μικρές επιχειρήσεις, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 100.000 λουκέτα μέσα στο 2010.
• Παρά τις επίσημες εκτιμήσεις, τα στοιχεία για την ύφεση δείχνουν ότι μάλλον στο τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στο 5%.
Είναι προφανές ότι η οικονομία δεν υφίσταται κανενός είδους «εξυγιαντικό σοκ», όπως προέβλεπαν οι εμπνευστές του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Αντίθετα αργοπεθαίνει σε συνθήκες βαθιάς… ψύξης, η οποία δεν μπορεί να καλύπτει για πολύ ακόμη τη ζοφερή οσμή της σήψης.

Περισσότερο… Μνημόνιο
Προσοχή: Ο ρυθμός υλοποίησης του Μνημονίου στηρίζεται στην αδιαπραγμάτευτη αρχή του «ισοδύναμου αποτελέσματος». Δηλαδή κάθε φορά που σε μία χρονική περίοδο σημειώνεται αποτυχία επίτευξης των στόχων, αυτή πρέπει άμεσα να αναπληρώνεται στην αμέσως επόμενη φάση. Και η διόρθωση αφορά είτε την υπερκάλυψη των εσόδων, είτε -στην αντίστροφη φορά- την ακόμα πιο βαθιά περικοπή των δαπανών. Αυτό είναι το νόημα της στενής επιτήρησης, στην ουσία υποκατάστασης της κυβέρνησης από τις υπηρεσίες της τρόικας. Αυτά αποτελούν απαράβατο όρο καταβολής των επόμενων δόσεων του δανείου.
Άρα, τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε μία νέα επίθεση μέτρων σκληρής λιτότητας, φοροεπιδρομής, περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις, σε υγεία, παιδεία και πρόνοια. Μήνα το μήνα η κατάσταση θα γίνεται –είναι ήδη– όλο και πιο δραματική όσον αφορά την κάλυψη των στοιχειωδέστερων αναγκών.
Και ενώ χαρίζεται νέος πακτωλός εγγυήσεων στις τράπεζες και στήνονται μεγάλα κόλπα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον εφοπλιστικό τομέα, τα ΜΜΕ και το ποδόσφαιρο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε λαϊκίστικους λεονταρισμούς περί πάταξης της φοροδιαφυγής και έκτακτης εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα.
Όσο πιο βαθιά βυθιζόμαστε στον κυκεώνα του Μνημονίου τόσο θα αναδεικνύεται ως απαράβατος και αδιαπραγμάτευτος όρος για την επιβίωση της λαϊκής πλειοψηφίας η ανατροπή και η κατάργησή του. Είναι η μόνη διέξοδος.

 

Σχόλια

Exit mobile version