Αρχική πολιτική αριστερά Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοβουλία των «έντεκα»

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοβουλία των «έντεκα»

Το Σάββατο 11 Δεκέμβρη έγινε η Πανελλαδική Σύσκεψη στο Πολυτεχνείο με πρωτοβουλία των «έντεκα» (εννέα μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο βουλευτών).

Στη σύσκεψη, εκφράστηκε η αγωνία και η διάθεση των συντρόφων/σών για τη συνέχεια του εγχειρήματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο η συζήτηση να γίνει με ειλικρίνεια και με ουσιαστικές απαντήσεις, για να μπορέσει να προχωρήσει. Μια και δόθηκε τόση βαρύτητα στη σύσκεψη για την ανάγκη της ενότητας, της συζήτησης μεταξύ μας καθώς και της δημοκρατικής εμβάθυνσης, μπορούμε να δηλώσουμε την καταρχήν συμφωνία μας. Αλλά αρκεί αυτή η δήλωση; Ή χρειάζεται να απαντήσουμε προς ποια κατεύθυνση αναζητούμε την ενότητα;
Τι ήταν αυτό που οδήγησε το ενωτικό εγχείρημα να εμφανίσει διαφορετικά ψηφοδέλτια στις περιφερειακές εκλογές; Υπήρξε υπέρβαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΝ, με την οποία ήταν αντίθετο το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθόρισε μια στρατηγική επιλογή συνεργασιών. Αυτή την επιλογή συνεχίζει και σήμερα η ηγεσία του ΣΥΝ. Στη μετεκλογική της απόφαση η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκτιμά ότι «ορθά» το κόμμα της επέλεξε τον Αλ. Μητρόπουλο, παρά τα κάποια επιμέρους λάθη που επισημαίνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να εξασφαλίσει τη συμμαχία αυτή, η ηγεσία του ΣΥΝ επέδειξε πρωτόγνωρη «απλοχεριά». Έδωσε σταθερή εκπομπή στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» στην ομάδα του Monthly Review, έδωσε σελίδα στην Κυριακάτικη Αυγή στους Οικολόγους Πράσινους, ενώ υπερεξασφάλισε την «πλουραλιστική τους εκπροσώπηση» στις εκλόγιμες θέσεις της περιφέρειας.
Εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα το ζήτημα των συμμαχιών. Θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες που θα ενοποιούν την Αριστερά στη μάχη ενάντια στα μέτρα και την κυβέρνηση; Ή θα ακολουθεί συμμαχίες με ηγεμονία σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών;
Παρά τις αποφάσεις των Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, τι εμπόδισε τη δημοκρατική εμβάθυνση του εγχειρήματος; Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν δύο πολιτικά κέντρα, η Κουμουνδούρου και η κοινοβουλευτική ομάδα, που στραγγάλιζαν την όποια δυνατότητα λειτουργίας του εγχειρήματος. Άρα για τη λύση του ζητήματος δεν αρκούν οι οργανωτικές προτάσεις για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο να γίνουν έμπρακτα βήματα που θα δείχνουν την πρόθεση όλων να «μεταφερθεί» το κέντρο λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται παράλληλα προχώρημα και επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας. Προτάσεις όπως το ευρωομόλογο, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός κ.ά. θολώνουν και μπερδεύουν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καθαρές απαντήσεις είναι αυτές που προωθούν την ενότητα, και έτσι ξεκαθαρίζουν «τα ανταγωνιστικά σχέδια» πού οδηγούν και τι επιδιώκουν.
Σωτήρης Μάρταλης

 

Σχόλια

Exit mobile version