Αρχική πολιτική Τα μέτρα αφαίμαξης με το Μνημόνιο 2

Τα μέτρα αφαίμαξης με το Μνημόνιο 2

Με το εκβιαστικό “τέχνασμα” του ενός άρθρου κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.

Παρ’ ότι η εκτίναξη της ανεργίας στο 16% και η μείωση των μισθών κατά 15% από το 2010 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την ταξική ευστοχία του «αποτυχημένου» Μνημονίου, η τρόικα ήρθε, απαίτησε και επέβαλε, τελικά, νέες ακραίες (απο)ρυθμίσεις ελαστικοποίησης, υποτίμησης της εργασίας και κατάλυσης δικαιωμάτων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Με μόνο στοιχείο που -υποτίθεται ότι διασώθηκε- τις κλαδικές συμβάσεις και τη δυνατότητα επέκτασης της ισχύος τους στα μη μέλη, κυβέρνηση και τρόικα διευρύνουν τον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα με μέτρα όπως τα παρακάτω:
• Πρόσληψη νέων 18 έως 24 ετών με μισθολογικό κόστος χαμηλότερο κατά 20% σε σχέση με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
• Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, που σημαίνει αύξηση ωραρίου για διάστημα έως και 6 μήνες.
• Αύξηση του χρόνου ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι και τα τρία χρόνια.
• Νέες περικοπές συντάξεων μέσω της «φάμπρικας» των έκτακτων εισφορών: αύξηση ειδικής εισφοράς κατά 6% έως 14% για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, νέα ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Μείωση 10% στο εφάπαξ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
• Αύξηση των εισφορών υπέρ ανεργίας (1% στον ιδιωτικό τομέα, πιθανότατα μόνον για τους εργαζομένους, 3% στο Δημόσιο).
• Περικοπές επιδομάτων ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας, «πίεση» και στα επιδόματα ανεργίας, μέσω θέσπισης «αυστηρότερων προϋποθέσεων».
• Μείωση της χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που εποπτεύει κατά 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, πράγμα που θα εξειδικευτεί και σε άλλες περικοπές παροχών.
• Στο σκέλος των κρατικών δαπανών προβλέπονται νέες περικοπές μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους ύψους 600 εκατ. ευρώ.
• Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων στον δημόσιο τομέα για εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ.
• Νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος της φορολογίας, σημαντικότερη παρέμβαση θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 για τους μισθωτούς και στις 6.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επίθεση δέχεται το λαϊκό εισόδημα από νέους φόρους, όπως:
– Ειδικός φόρος κατανάλωσης φυσικού αερίου, εξομοίωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ειδικός φόρος σε αναψυκτικά και νερά(!), αύξηση τελών κυκλοφορίας από 10% έως 20%, αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων, νέα αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα, μετατάξεις αγαθών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%.
Συνολικά, τα μέτρα, που κάποιες ηχηρές εκπλήξεις τους (όπως πχ αριθμητική αναφορά σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή άμεσο κλείσιμο κρατικών οργανισμών) θα τα μάθουμε από τη Δευτέρα, είναι συνολικής αξίας 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, από τα οποία 6,1 δισ. αφορούν την τρέχουσα χρονιά. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 50 δισ. από το γενικό πωλητήριο στην κρατική περιουσία (με τους όρους που περιγράφονται σε άλλο κείμενο). Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παρουσιάζεται στην τελική του εκδοχή την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό, αμέσως μετά κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου(!) -για να μη φύγει ούτε στο ελάχιστο βουλευτής από το μαντρί- ψηφίζεται μέχρι τις 15 Ιουνίου κι ανοίγει το δρόμο για το Eurogroup της 20ης Ιουνίου που θα εγκρίνει τη συμφωνία του νέου δανεισμού, τη Σύνοδο Κορυφής που θα την επικυρώσει (23-24/6) και την εκταμίευση της περιβόητης 5ης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ μέχρι τις 10 Ιουλίου. Αυτά, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Με την κοινωνία στα πρόθυρα παροξυσμού, βεβαίως, αυτοί οι σχεδιασμοί ακούγονται υπερβολικά φιλόδοξοι και μακροπρόθεσμοι…                    
         Γ.Κ.
Σχόλια

Exit mobile version