Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Τα κινήματα στη σκηνή με τον Μanu Chao!

Τα κινήματα στη σκηνή με τον Μanu Chao!

Μια μοναδική συναυλία που χάρισε συγκίνηση σε 50.000 ανθρώπους

 

Την περασμένη Δευτέρα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραλίγο να βουλιάξει από τους πάνω από 50.000 κόσμου που ήρθαν να ακούσουν ζωντανά έναν μοναδικό τραγουδιστή, μα πάνω από όλα έναν άνθρωπο που στάθηκε σε όλη του την πορεία στο πλευρό των κινημάτων. Έναν καλλιτέχνη που από πολύ νωρίς με τους Mano Negra έδειξε τι σημαίνει γι’ αυτόν τέχνη και πώς η μουσική μπορεί να γίνει η φωνή των κινημάτων. Όχι απλά παρατηρητής αλλά με ενεργό συμμετοχή. Για παράδειγμα το 2001 έδειξε έμπρακτα τη στήριξή του στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα κάνοντας μια μεγάλη συναυλία στην Γένοβα, ακόμη η παρουσία του σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Κένυα το 1999 μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι κοντά σε όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και η αγάπη του για τους Ζαπατίστας τον οδήγησε σε δωρεάν συναυλίες στην Τσιάπας!

Το πόσο απλός και προσιτός είναι, το έδειξε και από κοντά. Η πρωτοβουλία SOSTE το νερό είχε τη χαρά να γνωρίσει από κοντά τον ίδιο και την αφοπλιστική του απλότητα. Η χειραψία του ζεστή και στιβαρή, η αγκαλιά του με ειλικρίνεια, τα αυτιά του ανοιχτά θέλοντας να ακούσει και να μάθει για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Μας ζήτησε τα e-mail μας για να τον κρατάμε ενήμερο. Για το θέμα του νερού μας είπε ότι είναι ο πιο σημαντικός αγώνας που δίνεται παγκοσμίως, γι’ αυτό και θέλει πολύ να μας βοηθήσει δίνοντάς μας αυτό το βήμα στη συναυλία του.

Και η συναυλία στις 10 ξεκίνησε, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον αναμενόμενο. Στη σκηνή ανέβηκαν μέλη των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στη Εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική και μίλησαν για τον αγώνα τους. Όταν τραγουδούσε το Cladestino έκανε χώρο στη σκηνή για να ανέβουμε από την πρωτοβουλία SOSτε το Νερό και να μιλήσουμε για την ανάγκη να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, ενώ στο Politik Kills αναρτήθηκε πανό με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους Ζαπατίστας» και διαβάστηκε ένα μήνυμα για τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων που οδήγησαν στη δολοφονία του δάσκαλου στην Τσιάπας, Γκαλεάνο.

Οι συναυλίες του καταλήγουν σε διαδηλώσεις. Έτσι έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Πενήντα χιλιάδες άτομα φώναξαν δυνατά ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης! Μια μοναδική εμπειρία για όλους μας!

 

Α.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version