Αρχική πολιτική Τα βασικά σημεία της διπλής συμφωνίας των «27» και των «17»

Τα βασικά σημεία της διπλής συμφωνίας των «27» και των «17»

– «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών – κυρίως τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών- και ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων κατά 50%. Αντιστοιχεί σε ονομαστική μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Ισχύει παράλληλα η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για επιμήκυνση των δανείων Ε.Ε.- ΔΝΤ.

– Χορήγηση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή τους στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα σημάνει την προσωρινή κρατικοποίησή τους ή την «τροϊκανοποίησή τους» αν προσφύγουν στον EFSF, που προβλέπεται ως έσχατη λύση. Οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες διαμηνύουν ότι θα εξαντλήσουν τα περιθώρια να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους από τους μετόχους, αλλά το ενδεχόμενο να περάσουν πλήρως σε ξένο έλεγχο είναι πιο πιθανό.
– Μόνιμη τριπλή επιτήρηση της Ελλάδας από την τρόικα, τους επιτηρητές εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και την Task Force υπό τον Ράιχενμπαχ.
– Νέο Μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση για τη βοήθεια ύψους περίπου 100 δισ. με απροσδιόριστους ακόμη όρους και εγγυήσεις έναντι τις κρατικής περιουσίας για την αποπληρωμή των δανείων από τα κράτη πιστωτές.
– Υπερτετραπλασιασμό των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε ένα ύψος περί τα 1,4 τρισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των 70 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 108 δισ. ευρώ, αλλά και ενδεχόμενες ανάγκες νέων κρατικών διασώσεων, με επόμενο αδύναμο κρίκο αυτή την περίοδο την Ιταλία.

 

Σχόλια

Exit mobile version