Αρχική πολιτική Τα ανοιχτά μέτωπα κι εκείνα που ακόμα δεν πολυφαίνονται

Τα ανοιχτά μέτωπα κι εκείνα που ακόμα δεν πολυφαίνονται

Οι πανηγυρισμοί του αστικού κόσμου κράτησαν ελάχιστα και στις δύο περιπτώσεις. Μετά την ψήφιση από όλες τις αστικές παρατάξεις του νόμου για τα ΑΕΙ ήρθε η εναντίωση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πολλοί πρυτάνεις που ανήκουν στο χώρο τους αντιτάχθηκαν σθεναρά, οι φοιτητικές παρατάξεις του δικομματισμού ένιωσαν να καταργούνται βίαια και το σημαντικότερο, οι φοιτητές και οι συνελεύσεις αποφάσισαν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, καταλήψεις και διαδηλώσεις μέχρι την πλήρη κατάργηση του νόμου!
Στους πανηγυρισμούς για συγχώνευση δύο τραπεζών με την συμμετοχή κεφαλαίων από το Κατάρ, που φάνηκε να δίνει μια ανάσα στο εξασθενημένο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήρθαν οι εξελίξεις με την έκθεση της Επιτροπής της Βουλής ότι το χρέος είναι ανεξέλεγκτο και η διακοπή των συνομιλιών κυβέρνησης και τρόικας για να ξαναβουτήξει το Χρηματιστήριο σε επίπεδα των 900 μονάδων και βλέπουμε…
Αν μιλάμε για κινητοποιήσεις, το καλοκαίρι είδαμε μια αρκετά καλά οργανωμένη απεργία των ιδιοκτητών ταξί, με την οποία μπόρεσαν –συνδυάζοντας ευρηματικότητα στις μορφές πάλης που υιοθέτησαν- να «πονέσουν» την κυβέρνηση. Σήμερα, τούτες τις μέρες που άρχισε να εφαρμόζεται το μπάχαλο με το 23% στον ΦΠΑ, βλέπουμε πως οι εστιάτορες αποφάσισαν να μην πληρώνουν το ΦΠΑ. Το «Δεν πληρώνω» εισχωρεί ως ιδέα και πράξη σε πολλούς χώρους και φαίνεται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα δείγματα τέτοιας ανυπακοής το επόμενο διάστημα.
Σε λίγες μέρες (το επόμενο Σάββατο) θα γίνουν οι καθιερωμένες κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, οι οποίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μαζικές και αγωνιστικές. Οι συζητήσεις για μη παρουσία του πρωθυπουργού είχαν ως φόντο την ανησυχία για το κράξιμο και τις διαμαρτυρίες που θα γίνουν εναντίον της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σωματεία, ομοσπονδίες, σύλλογοι, πλατείες, κινήσεις, κόμματα, καταλήψεις κ.λπ. σχεδιάζουν τη μετάβασή τους στην ΔΕΘ, ώστε από κει να υπάρξει ένα ξεκίνημα λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων για την επιβίωση και τη σωτηρία.
Αλλά και οι πλατείες από σήμερα ξαναξεκινούν τη διαμαρτυρία και σχεδιάζουν δράσεις και συντονισμούς.
Οι πλατείες και οι αγώνες που γίνονται σε διάφορους κοινωνικούς χώρους θα συναντηθούν. Θα συναντηθούν όχι τυπικά αλλά σε μια βάση αλληλεγγύης και κοινών στόχων, σεβασμού και συντονισμού και αυτό θα τροφοδοτήσει τη λαϊκή πάλη με νέα στοιχεία.
Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια απλή συνέχεια όσων ζήσαμε μέχρι τις 29 Ιουνίου και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ανοίγει ένας νέος κύκλος και όλα πρέπει να ξαναεπιβεβαιωθούν και να προχωρήσουν στο νέο σκηνικό που ήδη στήνεται. Τα βήματα που έγιναν σε επίπεδο συνείδησης, σκέψης, δράσης και πράξης δεν έχουν «δεθεί», «αποκρυσταλλωθεί», «μονιμοποιηθεί».
Αυτή είναι μια αδυναμία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο αστικός πολιτικός κόσμος και ταυτόχρονα καθορίζει το τι πρέπει να ξεπεράσει ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός για να γίνει υπολογίσιμος και αντίπαλος ξανά. Ο σπόρος που έπεσε και έδεσε τους προηγούμενους μήνες θα βλαστήσει και θα φέρει και καρπούς, αλλά όχι με «αυτόματο πότισμα».
Από καιρό οι χώροι των ΑΕΙ είχαν να δώσουν τόσο ηχηρό «παρών» και μάλιστα Αύγουστο μήνα. Το ιδιαίτερα ευχάριστο είναι πως μέσα στους χώρους των ΑΕΙ δημιουργούνται καταστάσεις «πλατείας» όσο αφορά την σύνθεση και τα μέρη που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Σε διάφορες στιγμές βρέθηκαν πλάι-πλάι φοιτητές των ΕΕΑΚ μαζί με αυτούς της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Κάτι ανάλογο φάνηκε το προηγούμενο διάστημα και μέσα στις τάξεις των εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο και τους καθηγητές.
Πολύ σύντομα θα φανεί μια τεράστια τρύπα συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, δεν υπάρχουν καθηγητές (συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί και προσλήφθηκαν 545), οι μισθοί θα περικοπούν κι άλλα 150 ευρώ και όλα αυτά θα φέρουν μεγάλες αναστατώσεις και κινητοποιήσεις.
Ο νέος κύκλος αγώνων και αντιστάσεων που ανοίγει, είναι εκδήλωση του πνεύματος αντίστασης και αντίθεσης που τρέφουν τα λαϊκά στρώματα για το νέο καθεστώς επιβολής και διάλυσης της χώρας από τρόικα και ελληνικές ελίτ. Είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο υπάρχει μέσα στην κοινωνία και οφείλει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να στηρίξει και να πάρει μέρος, όσο μπορεί και αντέχει.
Μέσα στους αγώνες αυτούς, μέσα στην πείρα από τον νέο κύκλο που ανοίγει θα βρεθούν και απαντήσεις σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που μένουν άλυτα για χρόνια. Μέσα στους αγώνες αυτούς γεννιούνται νέα υποκείμενα και νέες ιδέες. Γεννιέται ένα λαϊκό κίνημα, πρωταγωνιστική δύναμη, παράγοντας θετικών εξελίξεων και προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες «ζυμώνεται» ο λαϊκός ξεσηκωμός!

Μιχάλης Σιάχος

 

Σχόλια

Exit mobile version