Αρχική διεθνή Ταϊλάνδη: Τα Κόκκινα Πουκάμισα

Ταϊλάνδη: Τα Κόκκινα Πουκάμισα

Συμβολική αιμοδοσία, μέρος του αίματος της οποίας πετάχτηκε στις πύλες του κυβερνητικού μεγάρου, έκαναν οι διαδηλωτές με τα Κόκκινα Πουκάμισα, κυρίως αγρότες από τις φτωχές βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του πραξικοπηματία Abhisit Vejjajiva και τη διενέργεια εκλογών. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που άρχισαν στις 13 Μάρτη με την προσέλευση στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ ήταν ειρηνικές και συγκέντρωσαν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

 

Προβλεπόταν, δε, να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Οι διαδηλωτές είναι οπαδοί του ανατραπέντος από στρατιωτικό πραξικόπημα (2006) πρωθυπουργού Taksin Shinawatra, που ζει εξόριστος στο Ντουμπάι. Ο Taksin Shinawatra, όντας στην πρωθυπουργία, παρά τη διαφθορά και την αξιοποίηση της εξουσίας προς ίδιο όφελος, δημιούργησε εθνικό σύστημα υγείας σε μια χώρα όπου ο φτωχός πέθαινε ακόμη και με την πιο ελαφριά ασθένεια και χρηματοδότησε την ανάπτυξη των χωριών φορολογώντας τους πλούσιους και τη μεσαία τάξη. Ενόψει των διαδηλώσεων η κυβέρνηση κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις ασφαλείας. Ο ταϊλανδέζικος Τύπος ανέφερε πως αντίστοιχες διαδηλώσεις γίνονται ταυτόχρονα και σε επαρχιακές πόλεις.

 

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που άρχισαν στις 13 Μαρτίου ήταν ειρηνικές και συγκέντρωσαν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους

Σχόλια

Exit mobile version