Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Τίποτα δεν τελείωσε! Όλοι μαζί συνεχίζουμε…

Τίποτα δεν τελείωσε! Όλοι μαζί συνεχίζουμε…

Για τις Επιτροπές-Πρωτοβουλίες κατοίκων Θεσσαλονίκης ενάντια στα χαράτσια (και όχι μόνο). Της Πηνελόπης Παπαδοπούλου

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η νέα κυβέρνηση «σωτηρίας» των τραπεζιτών, της τρόικας και του ΔΝΤ, που νομιμοποιήθηκε αντιδημοκρατικά, χωρίς τη συγκατάθεση του λαού, με αυταρχισμό, τρομοκρατία, καταστολή και με εκμηδενισμό κάθε δημοκρατικού μας δικαιώματος, προσπαθεί να μας επιβάλει νόμους αντισυνταγματικούς, νόμους που εκμηδενίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και φέρνουν το λαό στην εξαθλίωση.
Ένα από τα πολλά αλυσιδωτά χαράτσια που προσπαθεί να μας επιβάλει είναι και το τέλος ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Χρησιμοποιώντας ωμή τρομοκρατία, πως όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι αυτό κινδυνεύει να στερηθεί ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Το ηλεκτρικό ρεύμα…
Η αντίδραση του κόσμου απέναντι σε αυτή την τρομοκρατία και το άδικο μέτρο ήταν σχεδόν άμεση. Ομάδες από απλούς ανθρώπους, όλων των ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων και ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν σε έναν κοινό αγώνα. Την άρνηση και ανυπακοή στον αντισυνταγματικό αυτό νόμο.
Σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοστάτες τους ίδιους τους δημάρχους, αλλά και σε άλλους με την υποστήριξη των δημάρχων, γίνονται καλέσματα. Απλός κόσμος ενώνεται και δημιουργεί επιτροπές-πρωτοβουλίες κατοίκων, με σκοπό την ενημέρωση όλων των συμπολιτών τους σε κοινό αγώνα ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό μέτρο.
Το κίνημα γίνεται πανελλαδικό και έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και συμμετοχή. Με τη βοήθεια δικηγόρων, ο κόσμος αρνείται να πληρώσει το χαράτσι και στέλνει ομαδικά εξώδικα στη ΔΕΗ, καθιστώντας της σαφές, πως ναι μεν πληρώνει το ρεύμα, την ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη (άλλωστε αυτό έχει υπογράψει σε κάθε σύμβασή του ο καταναλωτής) αλλά αρνείται να πληρώσει το χαράτσι.
Μέσα από τις επιτροπές γεννιέται η ανάγκη για αλληλεγγύη, ομαδικότητα και αλληλοβοήθεια του κόσμου. Κατά τόπους γίνονται συνελεύσεις των κατοίκων όπου συζητιούνται όλα τα θέματα (καθότι η κυβέρνηση «συνεργασίας» συνεχίζει να νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα) και παίρνονται αποφάσεις για κοινές, ομαδικές δράσεις.
Έτσι ξεκινούν οι ομαδικές παρεμβάσεις-διαμαρτυρίας στις ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, η κατάληψη της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου, μαζικά εξώδικα των δημοτών από όλες τις επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Ένα είναι το σύνθημα: Κανείς χωρίς ρεύμα, επειδή δεν πλήρωσε τα χαράτσια.
Δημιουργούνται ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος σε όσους η ΔΕΗ προβαίνει σε διακοπή και καταφέρνουν, μέσα από παρεμβάσεις, κάποια υποκαταστήματα της ΔΕΗ να δέχονται την πληρωμή μόνο του ρεύματος και όχι του τέλους ακινήτων. Έτσι καθιερώνονται οι εβδομαδιαίες συναντήσεις των κατοίκων σε συνελεύσεις για περαιτέρω δράσεις και διαμαρτυρίες.

Συλλογικότητα, αλληλεγγύη, συντονισμός, νίκη
Η ανάγκη για συλλογικότητα και αλληλεγγύη ενώνει όλες τις επιτροπές, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί μηνιαία συνάντηση όλων των επιτροπών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό σε δράσεις, παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες.
Η νίκη των επιτροπών αυτών φάνηκε από την απόφαση του ΣτΕ, που κηρύσσει αντισυνταγματικό την διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί το χαράτσι. Είναι μια προσωρινή, μικρή νίκη της συλλογικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας όλων των πολιτών.
Οι επιτροπές όμως δεν σταματούν εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται (απλά κερδήθηκε μια μάχη – όχι ο πόλεμος) και ο δρόμος είναι μακρύς… καθότι το ειδικό τέλος περνάει στις κατά τόπους ΔΟΥ πλέον.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας και οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν. Στην τελευταία γενική συνέλευση των επιτροπών-πρωτοβουλιών ενάντια στα χαράτσια (οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλέον και αντιμνημονιακές) συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας… Η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο τέλος ακινήτων με ένταση της προσπάθειας, με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες σε ΔΕΗ, ΔΟΥ κ.λπ., η ανάγκη της συλλογικότητας, αλληλοβοήθειας και ετοιμότητας όλων των επιτροπών και η κήρυξη ως ανεπιθύμητων όλων των μνημονιακών βουλευτών του Ν. Θεσσαλονίκης.
Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου όχι ως παρέλαση αλλά ως απέλαση των πολιτικών και όλου του πολιτικού συστήματος, όπως και η επέλαση του λαού. Πορείες και δράσεις πανελλαδικές από όλες τις αντιμνημονιακές πλέον επιτροπές… Συζητήθηκε ακόμα ένα κείμενο ενάντια στα μνημόνια, στα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα από όλες τις επιτροπές της χώρας, για να σταλθεί στα ΜΜΕ και όχι μόνο.
Ένα είναι σίγουρο: Τίποτα δεν τελείωσε! Όλοι μαζί συνεχίζουμε… Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε… Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Πλήρης ανυπακοή και άρνηση πληρωμής των χαρατσιών! Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε. Να πληρώσουν εκείνοι που μας έφεραν εδώ. Όχι στην εξαθλίωση και στον εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μας. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο λαό, αυτό τα λέει όλα. Και ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος θεματοφύλακας του Συντάγματος.

 

Σχόλια

Exit mobile version