Αρχική κοινωνία Τίνα Καφατσάκη, υποψήφια δήμαρχος Ζωγράφου: Ο δήμος πρωταγωνιστής στην κοινωνική προστασία

Τίνα Καφατσάκη, υποψήφια δήμαρχος Ζωγράφου: Ο δήμος πρωταγωνιστής στην κοινωνική προστασία

Συνέντευξη στον Χρήστο Πραμαντιώτη

 

Επικεφαλής της παράταξης Μαζί για την Πόλη μας η Τίνα Καφατσάκη, ονειρεύεται την πόλη του Ζωγράφου ως μια πόλη της Αξιοπρέπειας, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης. Μιλώντας στον Δρόμο περιγράφει ως όρο επιβίωσης την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα, την κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση.

 

Καλείτε σε μια πραγματική δημοκρατική ανατροπή στον Δήμο του Ζωγράφου. Τι εννοείτε;

Εννοώ την ανατροπή της πραγματικότητας που μας επέβαλαν οι μνημονιακές δυνάμεις. Την πραγματικότητα της δικής μας ζωής, της δικής μας καθημερινότητας, της ανεργίας, των δανείων μας, της ανέχειας, των κλειστών μαγαζιών στη γειτονιά μας, των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Την πραγματικότητα των 1.500 οικογενειών που προστρέχουν σε όλες τις δομές αλληλεγγύης για να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό. Την πραγματικότητα των απολύσεων εργαζομένων στην Τοπική αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια και στην τεχνική εκπαίδευση. Την οξεία επιδείνωση του κοινωνικού ρόλου και τη συνολική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών. Εννοώ την ανατροπή του σχεδίου που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Εμείς δεν καλυπτόμαστε πίσω από γενικολογίες παντός καιρού. Λέμε καθαρά: Οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν τη χώρα μας, την κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την πολιτική, αυτή τη διακυβέρνηση. Πρέπει και θα τα αλλάξουμε όλα και θα ανατρέψουμε όσους στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Στο δήμο μας τη διέξοδο απ’ αυτή την απαξίωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και της ποιότητας της καθημερινής ζωής μας θα τη δώσει μόνο μια άλλη δημοτική Αρχή! Και αυτή η δημοτική Αρχή πρέπει να αλλάξει τη ρότα. Γιατί δεν μπορεί την αλλαγή αυτή να την φέρουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες παρατάξεις που ευθύνονται για την κατάσταση της πόλης μας.

Σε πολιτικό επίπεδο δημοκρατική ανατροπή στον Δήμο Ζωγράφου σημαίνει να νικήσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς και στις τρεις κάλπες, έτσι ώστε την επομένη των εκλογών να βρίσκονται στη Διοίκηση του δήμου, της περιφέρειας, και να έχουμε μεγάλα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των Ευρωεκλογών.

 

Ποια προβλήματα ιεραρχείτε στις προτεραιότητές σας;

Προτεραιότητα αποτελεί για μας η δημιουργία δικτύου κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Η δημιουργία ενός δήμου ανοικτού στον πολίτη με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου. Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ο δήμος πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνεπώς, προέχει η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και ο συντονισμός όλων των εθελοντικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιγράφεται στο πρόγραμμά μας. (mazigiatinpolimas.wordpress.com). Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Η λειτουργία γραμμής της δημοτικής συγκοινωνίας που να συνδέει το δήμο με το μετρό και η επέκτασή του στην πόλη μας.

 

Εν μέσω μνημονίων και κοινωνικής καταστροφής, τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος όταν μάλιστα του περικόπτονται δραστικά οι πόροι;

Μπορεί να μην επιτρέψει να χαθούν οικονομικοί πόροι του δήμου αναθέτοντας την εκμετάλλευση υπηρεσιών και δημοτικών επιχειρήσεων σε επισφαλείς και ζημιογόνους για το δήμο αναδόχους (όπως του κυλικείου του νεκροταφείου σε ιδιώτη ο οποίος έφυγε αφήνοντας χρέη) ή να παραμένουν οι χώροι ανεκμετάλλευτοι και να ρημάζουν. Μπορεί να διεκδικήσει πόρους του ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσει έργα τα οποία είχαν ήδη χρηματοδότηση. Μπορεί να αξιοποιήσει κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ με την ένταξη μεγάλων έργων όπως το πάρκο της βίλας Ζωγράφου, τα 17,5 στρ. – Πάρκο Ιλισίων, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, ο ηλεκτρονικός δήμος, το Πάρκο Γουδή. Μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρη συνεργασία με το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών γιατί η ανάπτυξη και η ταυτότητα της πόλης μας συνδέεται με την ύπαρξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σε κάθε πτυχή της δημοτικής δραστηριότητας.

 

Ποια ταυτότητα ονειρεύεστε για την πόλη σας;

Μια πόλη της Αξιοπρέπειας, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης. Πανεπιστημιούπολη, πόλη του Πολιτισμού, της Μόρφωσης, της Νέας Γενιάς. Πόλη της συμμετοχής και της δημιουργίας.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version