Αρχική πολιτική αριστερά Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την πρόταση της ΚΟΕ

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την πρόταση της ΚΟΕ

Παρά τις δυσκολίες της ημέρας –απεργία των αστικών συγκοινωνιών– αρκετοί ήταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, τόσο ενταγμένοι σε οργανώσεις όσο και ανένταχτοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΕ, για συζήτηση πάνω στην πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα, για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ την Πέμπτη 8/7, συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων ΝΑΡ, ΔΗΚΚΙ, ΚΚΕ(μ-λ), ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΟΚΔΕ, Άρδην-Ρήξη, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, καθώς επίσης στελέχη και μέλη του Συνασπισμού. Παρότι καλέστηκαν, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, Ρόζα, Ξεκίνημα και του Μ-Λ ΚΚΕ. Στη σύσκεψη ακόμα συμμετείχαν ανένταχτοι σύντροφοι και συντρόφισσες της Αριστεράς, τόσο από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, από επιτροπές πολιτών κατά των νέων μέτρων, από την επιτροπή Ακρίβεια-Stop, όσο και ευρύτερα. Τη συζήτηση άνοιξε εκπρόσωπος της ΚΟΕ, που περιέγραψε την πρόταση για τη δημιουργία του μετώπου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την πολιτική συγκυρία και τις ανάγκες που προκύπτουν το επόμενο διάστημα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΚΚΕ(μ-λ), ΔΕΑ, ΟΚΔΕ, ΑΡΑΣ και αρκετών ανένταχτων πολιτών που πήραν το λόγο εκφράζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα των πολιτικών στόχων και του πλαισίου που θα όφειλε να θέσει ένα πολιτικό μέτωπο, αλλά και γύρω από την κατάσταση του κόσμου και της Αριστεράς σήμερα, από το σύνολο σχεδόν των τοποθετήσεων τονίστηκε ο θετικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας της ΚΟΕ. Ταυτόχρονα, κοινός τόπος των περισσότερων τοποθετήσεων ήταν η αναγνώριση της ιστορικότητας της συγκυρίας, της ανεπάρκειας της σημερινής Αριστεράς της χώρας μας και η ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινής δράσης και του συντονισμού της Αριστεράς στους αγώνες και στους κοινωνικούς χώρους, η δημιουργία και εξάπλωση –πιο τολμηρά– των επιτροπών αντίστασης σε κάθε γειτονιά, αλλά και των μορφών αλληλεγγύης, καθώς επίσης και η στήριξη του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να ξανανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στις συνιστώσες της Αριστεράς, με βάση τη συγκυρία. Τέλος, δεν έλειψαν και συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από το συντονισμό της δράσης ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και τη συγκρότηση ενιαίων ψηφοδελτίων της Αριστεράς, τόσο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και στους υπόλοιπους δήμους του Πολεοδομικού συγκροτήματος, με βάση την αντίθεση στη συνθήκη ΔΝΤ-Ε.Ε. και την κυβέρνηση καθώς και τον Καλλικράτη, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό ενωτικό μήνυμα στο νέο καθεστώς και να συσπειρωθεί το μέγιστο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Απόστολος Χαραλαμπίδης

 

Σχόλια

Exit mobile version