Σε θετικό κλίμα η συνάντηση που οργάνωσε το Μέτωπο Α.Α.

Σε συνέχεια των διμερών επαφών που είχε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ) με οργανώσεις και δυνάμεις της Αριστεράς, στις 19/9 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι: ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΑΠΟ, ΑΚΕΠ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΡΙΖΑ (εκπροσωπήθηκε από τον Ν. Μανιό), ΚΟΕ, ΑΚΟΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΕΠΑΜ, Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση (τάση του ΣΥΝ).
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα καθήκοντα της περιόδου, τις δυνατότητες ανταπόκρισης στην ανάγκη ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, στο κίνημα «Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια» και στην κοινή δράση και συντονισμό των δυνάμεων μέσα στην περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί, αφού σχεδόν όλες οι δυνάμεις δήλωσαν πως πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία και υπάρχει ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης.
Διερευνητικού χαρακτήρα η πρώτη συνάντηση, λοιπόν, και έπεται συνέχεια.
Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισήγηση–άνοιγμα της διαδικασίας που έγινε από τον Χρίστο Καπάταη, περιφερειακό σύμβουλο εκ μέρους του ΜΑΑ.
«Από τη σημερινή συνάντηση μπορεί να προκύψουν επόμενα βήματα, το ευχόμαστε, μπορεί και όχι. Όμως και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά καθίσαμε εκπρόσωποι διαφορετικών δυνάμεων γύρω από το ίδιο τραπέζι είναι έν α βήμα. Ένα μικρό βήμα σε σχέση με την ευθύνη που έχει η Αριστερά στο σύνολό της μπροστά στις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα. Το πασιφανές, δηλαδή η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο ρόλο που θα όφειλε να παίζει η Αριστερά μέσα στην κοινωνία και σε αυτό που σήμερα κάνει.
Κι εδώ ίσως είναι ένα πρώτο επίδικο από τη σημερινή διαδικασία. Μπορούμε να καλύψουμε αυτή την αναντιστοιχία;  Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας; (…)
Η συναινετική γραμμή ΠΑΣΟΚ–Ν.Δ.–ΛΑΟΣ μας οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία και -ακόμη χειρότερα- σε μια μεγάλη τραγωδία. Όμως, αν η αστική στρατηγική απέτυχε, το ζήτημα είναι πού βρίσκεται και τι κάνει η αριστερή στρατηγική. Η αλήθεια είναι πικρή. Και θέτω ένα ακόμη ερώτημα: Μήπως ο λαός είναι πιο μπροστά από την Αριστερά; Την ίδια στιγμή, η συγκυρία προσφέρει ιστορικές ευκαιρίες για την Αριστερά. Ο λαός πλημμύρισε τις πλατείες και έδειξε ένα μεγάλο βαθμό αυτενέργειας. Ο ίδιος ο λαός φωνάζει «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Ο ίδιος ο λαός απαιτεί ανατροπές. Ο λαός απαιτεί ένα μεγάλο, πλατύ και ανατρεπτικό, παλλαϊκό μέτωπο. Αυτός είναι και ο πυρήνας του αριστερού λόγου. Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που βρισκόμαστε.
Παράλληλα, ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι διάφορες εκδοχές της αντισυστημικής, πραγματικής Αριστεράς οδηγούνται από την ίδια τη ζωή σε μια ουσιώδη σύγκλιση. Τα ζητήματα της ανατροπής κυβέρνησης και τρόικας, της κυρίαρχης πολιτικής δομής με τα κόμματά της, τα ΜΜΕ της και τις τράπεζές της, της διεκδίκησης μιας πραγματικής δημοκρατίας, της παύσης πληρωμών στους τοκογλύφους πιστωτές με πρωτοβουλία του λαού, της άρνησης αναγνώρισης του χρέους, της εθνικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων με βάση τις λαϊκές ανάγκες, της ανασυγκρότησης του τόπου προς όφελος του λαού είναι ζητήματα στα οποία όλοι εδώ μέσα, γενικά, συμφωνούμε.
Επαναλαμβάνω κωδικοποιημένα:
– Ανατροπή κυβέρνησης και τρόικας.
– Πραγματική δημοκρατία.
– Ο ίδιος ο λαός στο τιμόνι της χώρας.
– Παύση πληρωμών του χρέους.
– Εθνικοποιήσεις και ανασυγκρότηση.
Πάνω σε αυτή τη βάση, νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Τι προτείνουμε πιο συγκεκριμένα:
– Να διερευνήσουμε δυνατότητες κοινής δράσης, ξεκινώντας από τα μεγάλα μέτωπα του σήμερα.
– Να διερευνήσουμε δυνατότητες κοινού προβληματισμού και διαδικασίες διαλόγου.
Ενδεχομένως, να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση με βάση το παραπάνω πλαίσιο.
Η πρότασή μας αυτή διευκρινίζουμε ότι δεν είναι μια επικοινωνιακή τακτική ούτε έχει εκλογική σκοπιμότητα. Στηρίζεται στην αρχή της ισοτιμίας. Τα όποια αποτελέσματα, αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα τις προωθήσουν δημόσια, από κοινού και ισότιμα όλοι όσοι συμμετέχουν και θέλουν».

Γ.Κρ.

Εκδήλωση του Μετώπου

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής οργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους: οι επόμενες ώρες»

Συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί:
Γ. Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος στο ΔΠΘ)
Κ. Λαπαβίτσας (οικονομολόγος στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – SOAS)
Θ. Μαριόλης (οικονομολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Σ. Μαρκέτος (ιστορικός στο ΑΠΘ).

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στις 19.00.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!