Αρχική πολιτική Σύνοδος του ΝΑΤΟ «σε έναν αλλαγμένο κόσμο»

Σύνοδος του ΝΑΤΟ «σε έναν αλλαγμένο κόσμο»

Πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στο Νιούπορτ της Ουαλίας η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τα μηνύματα της Συνόδου απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στη Ρωσία, αφού μια σειρά αποφάσεις που πάρθηκαν βαθαίνουν τη στρατηγική περικύκλωσής της που έχει χαραχθεί από τη μεριά των ΗΠΑ. Έτσι, η σύνοδος της Ουαλίας καταγράφεται σαν ένα ακόμα βήμα στην ένταση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού που τροφοδοτείται από τη συμμαχία της «Δύσης» το τελευταίο διάστημα, κάνοντας ολοένα και πιο επικίνδυνο το διεθνές σκηνικό.

Ήδη, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ρασμούσεν δήλωνε ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής στην ιστορία του οργανισμού και ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, καθώς αυτή «δέχεται επίθεση από τη Ρωσία», ενώ ανέφερε: «Η Σύνοδος στην Ουαλία θα λάβει χώρα σε έναν αλλαγμένο κόσμο. Θα συζητήσουμε ακριβώς τις προκλήσεις αυτού του αλλαγμένου κόσμου».

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε να διατηρηθεί μια συνεχής παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, ενώ το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (RAP) που εγκρίθηκε και το μήνυμα «εάν σκεφτείς έστω να επιτεθείς σε έναν σύμμαχο, θα αντιμετωπίσεις όλη τη Συμμαχία», του γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η Σύνοδος Κορυφής, ακόμα, ενέκρινε τη δημιουργία μιας δύναμης «εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης», έτοιμης να εισβάλει γρήγορα εκεί όπου απειλούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ακόμα και η χώρα που προγραμματίζεται να είναι το επόμενο μέλος της Συμμαχίας, η Γεωργία, αλλά και το κράτος που θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο, η Πολωνία, δείχνουν σαφώς τον προσανατολισμό της ΝΑΤΟϊκής πολιτικής.

Παράλληλα, έντονες ήταν κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% των ΑΕΠ των κρατών-μελών, όπως είχε προσδιοριστεί σε προηγούμενη Σύνοδο, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των εξοπλισμών μια σειρά χώρες κάτω από αυτό το ποσοστό (για την ακρίβεια, όλα τα κράτη-μέλη με εξαίρεση τρία μεταξύ των οποίων η Ελλάδα…).

Η ελληνική παρουσία στη Σύνοδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρουσία κομπάρσου και υποτακτικού, καθώς κατά την πάγια κυβερνητική τακτική καμιά αντίρρηση σε συνολικότερες ή επιμέρους αποφάσεις δεν προβλήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελούσαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, οι υπουργοί Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο Α. Σαμαράς δεν παρέλειψε, βεβαίως, να προβεί σε δηλώσεις κατά… του ΣΥΡΙΖΑ αφού μετά τη λήξη της Συνόδου αναφέρθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας «ανέκδοτο» την εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Σμυνας του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει το ψυχροπολεμικό κλίμα της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να παίζει το ρόλο του επικίνδυνου παρατηρητή των εξελίξεων και “μετεξεταστέου” μαθητή», τονίζοντας ότι «δεν είναι  προς το συμφέρον της χωρίς μας και του ελληνικού λαού να μετατρεπόμαστε σε ουραγούς των γερακιών του πολέμου».

Γ.Π.

 

Άμεση αποκλιμάκωση της ψυχροπολεμικού τύπου έντασης

Ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση στην Ουκρανία

 

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης, αφενός, και η άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία εκ μέρους της Ε.Ε., αφετέρου, αποτελούν μονόδρομο για την αναζήτηση μιας πολιτικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς φον Ράσμουσεν, για στρατιωτική εμπλοκή της Συμμαχίας στην περιοχή, καθώς τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και οξύνουν την αντιπαράθεση. Επιπλέον, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να ευθυγραμμίζεται με την ψυχροπολεμική κλιμάκωση της κρίσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία (σ.σ.: ολοκληρώθηκε χθες) όσο και στα όργανα της Ευρώπης για μια διπλωματική λύση, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Η Ελλάδα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, πρέπει να σταματήσει να αποτελεί «ουρά» των ισχυρών της Ευρώπης και να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια από την αμερικανονατοϊκής έμπνευσης επιθετικότητα της Ε.Ε. και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Χρυσόγονος, αναφέρει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή και να υπηρετήσει πολιτικές ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης με όλες τις χώρες και βεβαίως με τη Ρωσία. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια ευρεία συμμαχία, με αφετηρία τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Νότου, με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής απέναντι στην ουκρανική κρίση, πράγμα που θα επιτρέψει την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, συμβάλλοντας έτσι και στην ανακούφιση των προβλημάτων των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης θα αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και ανάσα στις ελληνικές εξαγωγές».

Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ως εγκληματική τόσο τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) όσο και τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας.

Σχόλια

Exit mobile version