Αρχική γνώμες Σύμφωνο Σταθερότητας: Γιατί δημοψήφισμα;

Σύμφωνο Σταθερότητας: Γιατί δημοψήφισμα;

του Χρίστου Κατσούλα

 

Δημοψήφισμα τώρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, επειδή ο λαός πρέπει να πάρει το λόγο. Επειδή μονομερώς, καθημερινά και συντεταγμένα ακούγονται μόνο αυτοί που έχουν ταξικό συμφέρον από τον οικονομικό στραγγαλισμό των πολλών. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση.

Δημοψήφισμα, γιατί η πρωτοφανής επιχείρηση οικονομικής και κοινωνικής συμπίεσης πρέπει να βρει απάντηση. Γιατί η αντίθεση στο Σύμφωνο ενώνει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όλες τις ομάδες εργαζομένων: εκεί προσκρούουν οι διεκδικήσεις και οι ανάγκες της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, κοινωνική δικαιοσύνη. Και έτσι μπορεί να χτιστεί ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό μέτωπο.

Δημοψήφισμα γιατί η αντίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας ενώνει με τόσο καθαρό τρόπο τις χώρες που συντρίβονται μέσα στην κρίση. Θα μπορούσε να ενώσει και όποιες κυβερνήσεις είχαν ελάχιστη αξιοπρέπεια και κοινωνική ευθύνη. Γιατί το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι παράλογοι κανόνες που σφραγίζουν και διευρύνουν τις ανισότητες εντός ΕΕ, που διαιρούν και δεν ενώνουν. Γιατί αν και ισχύει υποχρεωτικά για όλη την Ευρωζώνη, εξυπηρετεί βασικά το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.

Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, επειδή η κατάργησή του είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό αίτημα που μπορεί σήμερα να διατυπωθεί από την Αριστερά. Γιατί είναι η χρυσή ευκαιρία να αποδειχτεί ότι είναι δυνατή μια άλλη Ευρώπη, έξω από τους σιδερένιους κανόνες των τραπεζιτών και της αγοράς. Επειδή η άρνηση του Συμφώνου μπορεί να ενώσει όλη την αριστερά, από εκείνη που έχει λήξει τα πάντα, μέχρι εκείνη που αναρωτιέται για όλα, μέχρι και τη βάση της σοσιαλδημοκρατίας.

Δημοψήφισμα, επειδή μπορεί η αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι η απαρχή αμφισβήτησης επικίνδυνων μύθων.

Δημοψήφισμα, επειδή το τελευταίο καλό νέο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, από δημοψήφισμα  προέκυψε το γαλλικό Όχι.

Δημοψήφισμα, επειδή η εμμονή σε αυτό το Σύμφωνο είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για το βύθισμα στην κρίση και στην ύφεση.

Δημοψήφισμα, επειδή η Ελλάδα από πειραματόζωο υπό εξόντωση μπορεί να μετατραπεί σε θετικό πείραμα.

Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, επειδή η εξέλιξη επιταχύνεται από απρόσμενες εκπλήξεις.

Σχόλια

Exit mobile version