Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας

Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας

Τους τελευταίους μήνες ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, ο οποίος αποτελεί μια προσπάθεια επανοικειοποίησης και απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων από μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, δέχεται συνεχόμενη επίθεση από την εκκλησία. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μια προσπάθεια κοινωνικής αυτοοργάνωσης, δημιουργίας σχέσεων αλληλεγγύης, επανάκτησης του χώρου, του χρόνου κι εν τέλει των ίδιων μας των ζωών.

Μια προσπάθεια άμεσης δράσης απέναντι στη συνολική κρίση ενός χρεοκοπημένου και κοινωνικά απονοηματοδοτημένου συστήματος. Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο ανήκει στην εκκλησία, περιήλθε στα χέρια μας μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Η εκκλησία, ένας απ’ τους μεγαλύτερους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, προτάσσει για ακόμη μια φορά τα οικονομικά της συμφέροντα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί οικονομικά ένα ακόμη «φιλέτο». Στους δέκα μήνες επαναλειτουργίας του χώρου το εγχείρημα είχε μεγάλη κοινωνική αποδοχή και ανταπόκριση με ευρεία συμμετοχή κόσμου σε όλες τις διαδικασίες και δραστηριότητες. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι για μας αυτονόητο το να επαναοικειοποιηθούμε και να απελευθερώσουμε ό,τι ουσιαστικά μας ανήκει.

Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους
Η εκκλησία δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα φορέα εξουσίας και μια επιχείρηση ιδιωτικών συμφερόντων, μπλεγμένη στις πιο σκοτεινές σελίδες πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων της ιστορίας. Έχει αναδειχθεί στην πιο υπερ-ευνοημένη κάστα εντός του ελληνικού κράτους, αφού εμπίπτει σε καθεστώς αφορολόγητου, ενώ κατέχει ένα τεράστιο ποσοστό μετοχών, επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας. Καθίσταται έτσι σε έναν απ’ τους μεγαλύτερους εισπρακτικούς μηχανισμούς μη λογοδοτώντας σε κανέναν. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική συναλλαγή με κράτος και ιδιώτες, που τη συντηρούν μέσω τεράστιων επιχορηγήσεων και μισθωμάτων. Φτάνοντας έτσι τα συνολικά καθαρά της έσοδα να ανέρχονται σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ετησίως (βάσει των δημοσιευμάτων). Αποτελεί, λοιπόν, έναν απ’ τους μεγαλύτερους φορείς εμπορικής και κερδοσκοπικής δραστηριότητας εντός του κράτους, το οποίο σκόπιμα τη συντηρεί για να νομιμοποιείται ιδεολογικά στη συντηρητική του βάση, την οποία καθοδηγεί και ελέγχει.
Εκμεταλλευόμενη τις κρατικές σκοπιμότητες, εξαπολύει τον δικό της ιδεολογικό και πολιτικό πόλεμο εντός της κοινωνίας προς υπεράσπιση των ιδιωτικών της συμφερόντων. Απ’ την άλλη, η οικονομική ελίτ που έχει αναδειχθεί εντός του κλήρου βρίσκεται πίσω απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τη δυσωδία που αυτά αποπνέουν (Βατοπέδι, παραδικαστικό κύκλωμα, σκάνδαλο Γιοσάκη-Βαβίλη). Σε αυτήν τη βάση θεωρούμε σκόπιμο να απομυθοποιήσουμε την ιδέα του φιλανθρωπικού της έργου και των αγαθοεργιών της, που διαμορφώνει την κοινή γνώμη προς υπεράσπισή της, γιατί είναι αποπροσανατολιστική μπροστά στην αμύθητη περιουσία που κατέχει.
Παράλληλα με τα οικονομικά της παιχνίδια στο ιδεολογικό της πλαίσιο είναι φορέας εθνικιστικών, συντηρητικών, ακραίων και μισαλλόδοξων αντιλήψεων. Με τα κηρύγματα και τις ενέργειές της ωθεί τον κόσμο προς το μίσος για ό,τι αυτή δεν μπορεί να χειραγωγήσει. Ενώ η εκκλησία διαχωρίζει τον εαυτό της απ’ την πολιτική εξουσία, ουσιαστικά επεμβαίνει σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αποπροσανατολίζοντας, χειραγωγώντας και φανατίζοντας τον κόσμο, απαιτώντας ένα κομμάτι απ την πίτα της εξουσίας.
Μέσα σε αυτήν την χρονική συγκυρία, που οι κυρίαρχοι υπό το πρόσχημα της κρίσης επιτίθενται σε κοινωνικά αγαθά, κοινωνικές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες, η εκκλησία στέκει αλώβητη και ανέγγιχτη. Αποδεικνύει έτσι ότι είναι ενταγμένη μέσα στην ίδια συμμαχία των κυρίαρχων. Δεν αποτελεί παρά ένα κομμάτι του ανελεύθερου και ολοκληρωτικού καθεστώτος που διαμορφώνουν για να επιβάλλουν σε όλους μας.

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας
Βασ.Γεωργίου & Μπιζανίου, Επικοινωνία: https://sxoleio12.wordpress.com, e-mail: libre12o@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version