Αρχική πολιτική Σχέδιο για την ανατροπή της συγκυβέρνησης

Σχέδιο για την ανατροπή της συγκυβέρνησης

Καταλυτικός ο ρόλος του λαϊκού κινήματος. Του Βασίλη Κυριακάκη

Η κυβέρνηση συνεχίζει με περισσή υποτέλεια την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου εξοντώνοντας την κοινωνία, μετατρέποντας τη χώρα σε αποικία και επιδεικνύοντας τη μέγιστη αναλγησία προς το λαό. Ακολουθεί το δρόμο της μηδενικής ανοχής και άγριας καταστολής σε αντιστάσεις και αγώνες. Προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα για αποπροσανατολισμό του λαού και συκοφάντηση του κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Επιχειρεί τη δημιουργία κλίματος πολιτικής ανωμαλίας, τη φυγή σε αντιδημοκρατική εκτροπή με κάθε τρόπο και μέσο.
Στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αποτελεί ζωτική ανάγκη, όρο για την επιβίωση του λαού και της χώρας, ο στόχος της ανατροπής της συγκυβέρνησης μέσα από την επιβολή εκλογών το συντομότερο δυνατό, στόχος που τέθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα, μετά την ψήφιση του τελευταίου Μνημονίου στις 7/11/12 και επαναδιατυπώθηκε και σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ένας στόχος που υπαγορεύεται ευθέως από την αντικειμενική ανάλυση της συγκυρίας και ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τους πόθους του λαού μας για αντιστροφή της καταστροφικής πορείας.
Η επιχείρηση επιβολής εκλογών είναι μια διαδικασία σκληρής σύγκρουσης με το γνωστό «τρίγωνο της αμαρτίας», ένας παρατεταμένος πολιτικός αγώνας, για τον οποίο είναι αναγκαία η κατάστρωση και υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να κατανοήσουμε βαθύτερα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ορισμένα κρίσιμα χαρακτηριστικά της πολιτικής μάχης, του πολιτικού αγώνα, τα οποία, ενδεχομένως, στο προηγούμενο διάστημα δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής.
1. Η πρωτοβουλία των κινήσεων που «απωλέσαμε» το προηγούμενο δίμηνο και πρέπει γρήγορα να ξαναπάρουμε.
2. Ο (πολιτικός) χρόνος δεν είναι άπειρος, αλλά ιδιαίτερα σύντομος και πυκνός. Λειτουργεί υπέρ αυτού που θα κινηθεί πιο γρήγορα, πιο στοχευμένα και πιο συντονισμένα. Ο κόσμος δεν θα μας περιμένει για χρόνια, δεν θα μας εμπιστεύεται ισόβια.
3. Να δούμε τη θέση μας στη συγκυρία με όρους δυναμικής (όχι στατικά ή υπό το πρίσμα των δημοσκοπήσεων μόνο). Παρά τη φαινομενική αδράνεια πολύ κόσμου, ο διάχυτος ριζοσπαστισμός και η συσσωρευμένη εσωτερική οργή μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος ανατροπής. Εδώ, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η εμπέδωση της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ψυχολογικής ανάτασης του λαού, της πίστης ότι η τραγική καθημερινότητά του μπορεί να αλλάξει άρδην πολύ σύντομα.
4. Ο εντοπισμός και το χτύπημα των αδύνατων σημείων του αντιπάλου (απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος και προσωπικού της διαπλοκής, διαφθοράς, η διάρρηξη των παραδοσιακών δεσμών του με τα μεσαία στρώματα). Παράλληλα, εντοπισμό και αντιμετώπιση των δικών μας αδύναμων σημείων.
5. Δημιουργία συμμαχιών, εξασφάλιση υποστήριξης, ανοχής, ουδετερότητας εντός και εκτός χώρας.
Ποιο είναι, λοιπόν, το κατάλληλο σχέδιο δράσης για την επίτευξη του παραπάνω στόχου; Ποιος και με ποιο τρόπο θα επιβάλει τις εκλογές; Προφανώς, ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο λαός. Άρα, είναι καταλυτικός στη συγκυρία ο ρόλος του λαϊκού κινήματος, για την ανάταση του οποίου πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά. Η «επανεκκίνησή» του, ήδη γεγονός τις τελευταίες βδομάδες, προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις. Στην πορεία αυτή η γενική απεργία της 20ής Φλεβάρη είναι σίγουρα ένας κρίσιμος σταθμός που μπορεί και πρέπει να σημάνει τη γενική επίθεση για την πτώση της κυβέρνησης. Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι η έγκαιρη, μεθοδική προετοιμασία της και κυρίως ο κατάλληλος προσανατολισμός και στόχευση των αιτημάτων του κινήματος. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει στο στόχαστρο ακριβώς η αποπομπή της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Τι, άραγε, μπορεί να προσφέρει σήμερα η διεκδίκηση των επιμέρους μόνο εργασιακών-κοινωνικών αιτημάτων και δικαιωμάτων χωρίς την προβολή του βασικού προτάγματος-αιτήματος για άμεση πτώση της κυβέρνησης, για την κατάργηση όλων των μνημονίων, για μια μεγάλη κοινωνικο-πολιτική αλλαγή (η οποία και μόνο αυτή θα διασφαλίσει και την ικανοποίηση των επιμέρους αιτημάτων); Η στοχευμένη κινητοποίηση ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κάθε οργάνωσης βάσης, κάθε μέλους για τον κατάλληλο προσανατολισμό του κινήματος είναι πολύ σημαντική. Η εξόρμηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η πορεία της προς το λαό το προσεχές διάστημα -παράλληλα με την αυξανόμενη κοινοβουλευτική πίεση- είναι καθοριστική.
Η συνέχιση των πολιτικών πρωτοβουλιών της ηγεσίας, εντός και εκτός συνόρων, θα μπορούσε, πλην των άλλων, να στοχεύσει και στην συμπαράσταση χωρών, λαών, διεθνών κινημάτων και οργανισμών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της χώρας. Τέλος, κρίσιμη είναι και η εξειδίκευση και προβολή του εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης και η προετοιμασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η μέγιστη συγκέντρωση-κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας στην υλοποίηση του τελικού σχεδίου για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορεί, μαζί με τις παραπάνω προϋποθέσεις, να αναζωπυρώσει στο λαό την ελπίδα και την αισιοδοξία για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα του. Σύντομα, έτσι, το μεγάλο ρεύμα της ανατροπής θα σαρώσει τρόικες και μνημόνια. Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε!

* Ο Βασίλης Κυριακάκης είναι βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια

Exit mobile version