Αρχική κοινωνία Σφαγή για το στήσιμο της νέας διαπλοκής

Σφαγή για το στήσιμο της νέας διαπλοκής

Η ως θανάτου μάχη ανάμεσα σε εδότες, ιδιοκτήτες, πρωτοκλασάτους της διαπλοκής που δείχνουν με κάθε τρόπο πως είναι έτοιμοι να υπακούσουν στις νέες εντολές της κυβέρνησης των δανειστών της χώρας γίνεται για να εξασφαλίσουν θέση στο νέο σχήμα της διαπλοκής. Της Ματίνας Παπαχριστούδη.

Τέλεια! Η συμφωνία έσωσε το ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης σφυρηλατείται στο αίμα των Ελλήνων εργαζομένων. Τέλεια! Τα ελληνικά ΜΜΕ, κυρίως τα μπουκωμένα παπαγαλάκια, σταβλιζόμενα σε αυλές διοικητών και στελεχών τραπεζών, μετά από τύφλωση πέντε ημερών στη διάρκεια των οποίων στρίγγλιζαν σαν παραζαλισμένα κουτάβια μη βρίσκοντας την πολιτική γραμμή υποτέλειας, μύρισαν το καινούργιο κόκαλο. Φτιαγμένο από τα νέα μέτρα που πρέπει πάση θυσία να περάσουν ως «ελληνική νίκη» στη συνείδηση των πολιτών. Για να φτιαχτεί η νέα Κατοχή, με διοικητές τους γκαουλάιτερ του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Αυτά σε πολιτικό επίπεδο. Τι συμβαίνει όμως στη βάση της βιομηχανίας χειραγώγησης; Των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Η παράθεση των γεγονότων μπορεί να ρίξει λίγο φως στα διαδραματιζόμενα που κρύβουν μια λυσσαλέα μάχη επιβίωσης, επικράτησης και ρόλο στην αναδιανομή μιντιακής εξουσίας.
Την περασμένη Τετάρτη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης-αυτός που ερευνά και την υπόθεση Λαυρεντιάδη- έδωσε εντολή εισαγγελικής έρευνας για τα δάνεια του ALTER. «Να διαπιστωθεί αν τα δάνεια προς τον τηλεοπτικό σταθμό χορηγήθηκαν νόμιμα και να εξακριβωθεί αν υπήρξε μέριμνα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που ήρθαν σε συμφωνία με το κανάλι», πιο συγκεκριμένα. Την ίδια μέρα, από το υπουργείο Οικονομικών δίνεται εντολή να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του ALTER-σημειωτέον μόνο οι λογαριασμοί μισθοδοσίας υπάρχουν για να συνεχίσει να λειτουργεί ο σταθμός που μπήκε στο άρθρο 99 προς αναζήτηση σωτηρίας.
Λίγες μέρες πριν βγήκε η είδηση πως μπλόκαρε το δάνειο στην Ελευθεροτυπία, το οποίο συμφωνήθηκε να δοθεί με αντίτιμο 400 απολύσεις και ευρύ μνημόνιο περικοπών σε ότι απομείνει στην εφημερίδα.
Σε παρένθεση μπαίνει η σημείωση πως και τα δυο παραπάνω Μέσα κινούνται το τελευταίο διάστημα σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση, το καθένα για τους δικούς του λόγους ή και συμφέροντα.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη, η Αυριανή του Γιώργου Κουρή, μετόχου στο ALTER και πρωταγωνιστή σε όλη τη διαδικασία εισόδου του καναλιού στο άρθρο 99, γράφει: «Έκανε πολύ καλά ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης και διέταξε έρευνα για το ALTER (…) για να ξεβρομίσει ο χώρος η έρευνα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα ΜΜΕ! (…)»!
Το παζλ των αντιφατικών θέσεων, απόψεων που ακούγονται τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται με ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα Το Ποντίκι με τίτλο «Στήνουν το νέο κατεστημένο». Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, σε «απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για το γκρέμισμα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος», περιγράφεται ο στόχος και ο τρόπος για να περάσει ο πλήρης έλεγχος στα δικά τους χέρια.
Προϋπόθεση για αυτό είναι «να σπάσει η αλυσίδα συμφερόντων μεταξύ τραπεζών, πολιτικών και ΜΜΕ» για να φτιαχτεί το νέο πλήρως ελεγχόμενο κατεστημένο.
Η διαδικασία αυτή- αν υλοποιηθεί στα μέτρα και με τους όρους που αναφέρει το ρεπορτάζ (κονδύλια ΕΣΠΑ, νέα αναπτυξιακά προγράμματα, κ.λπ.)- γίνεται φανερό πως πετάει εκτός ισχύοντος συστήματος διαπλοκής ορισμένους από τους έως χθες ισχυρούς πυλώνες του ελληνικού κατεστημένου και στα ΜΜΕ. Και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η έως θανάτου μάχη ανάμεσα σε εκδότες, ιδιοκτήτες, πρωτοκλασάτους της διαπλοκής που δείχνουν με κάθε τρόπο πως είναι έτοιμοι να υπακούσουν στις νέες εντολές της κυβέρνησης των δανειστών της χώρας. Αρκεί να υπάρξει θέση για αυτούς στο νέο σχήμα της διαπλοκής.

 

Σχόλια

Exit mobile version