Αρχική διεθνή Συρία: Ύφεση ενόψει;

Συρία: Ύφεση ενόψει;

Εκλογές διεξάγονται τη Δευτέρα στη Συρία, για την εκλογή 250 βουλευτών, χάρη στις μεγάλες διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος.

Βάσει των προνοιών του εγκεκριμένου με δημοψήφισμα νέου συντάγματος, στις εκλογές θα συμμετάσχουν ανταγωνιστικά του Μετώπου του Μπάαθ ψηφοδέλτια και όχι μόνο ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος, άνω του 50% (127 έδρες) των εκλεγμένων πρέπει να είναι εργάτες και αγρότες, κατάλοιπο της περιόδου των αποπειρών για έναν «αραβικό σοσιαλισμό». Του νέου συντάγματος επωφελήθηκαν 7.195 υποψήφιοι και 12 κόμματα, τα οποία έλαβαν άδεια.
Αναμφίβολα, οι εκλογές επισκιάζονται από την ένοπλη αντιπαράθεση και τη διεθνοποίηση της κρίσης. Στο πεδίο της μάχης οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί δεν προοδεύουν, καταφεύγοντας πλέον σε πολύνεκρες δράσεις, όπως η έκρηξη κοντά σε τζαμί της Δαμασκού, την Παρασκευή, με 3 νεκρούς και δύο εκρήξεις στη βόρεια περιφέρεια Ιντλίμπ, με 9 νεκρούς. Στο πεδίο των εντυπώσεων, ωστόσο, το καθεστώς κέρδισε πόντους μετά την αναγνώριση από την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Paulo Pinheiro, ότι και η αντιπολίτευση διέπραξε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως μετά την κατάσχεση από τον Λίβανο πλοίου με 3 κοντέινερ οπλισμό προερχόμενου από τη Λιβύη και με προορισμό τη Συρία, κάτι που απέδειξε την ορθότητα των ισχυρισμών για ενεργό ανάμειξη της Δύσης στην κρίση.
Απαντώντας, η Ε.Ε. επέβαλε το 14ο γύρο κυρώσεων, προσπαθώντας να πλήξει τη συνοχή του κοινωνικού μετώπου που στηρίζει το καθεστώς. Πλέον, απαγορεύονται και οι εξαγωγές εξοπλισμών, αγαθών και τεχνολογίας δυνάμει αξιοποιήσιμων για εσωτερική καταστολή και των πολυτελών αγαθών στη Συρία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ήταν οι εξαγωγείς προϊόντων στη Συρία, οι τουρκικές μεθοριακές περιοχές και οι έμποροι της Ιορδανίας που πλήττονταν από τις προηγούμενες διεθνείς κυρώσεις, παρά οι Σύριοι συνάδελφοί τους ή οι μικροί βιοτέχνες που βλέπουν τις δουλειές τους να ανθίζουν.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, στις 26/4 συνάντησε αντιπροσωπεία του Λαϊκού Μετώπου για την Αλλαγή και την Απελευθέρωση, σε μια «προσπάθεια για την ένωση της αντιπολίτευσης». Την επομένη δήλωσε με νόημα ότι «έχει υπάρξει κατανόηση πως λύση δεν θα βρεθεί αν αγνοούνται οι θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας», ενώ, ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα» για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση του στρατού από τις κύριες πόλεις. Παράλληλα, καταδίκασε «σφόδρα τις νέες τρομοκρατικές δράσεις», τονίζοντας ότι «οι τρομοκράτες έχουν αρχίσει μια μαζική εκστρατεία αποσταθεροποίησης της κατάστασης και ματαίωσης του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν». Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε στην αποστολή μέχρι τα τέλη Μάη 300 παρατηρητών για την επίβλεψη της εκεχειρίας της 12ης Απρίλη.
Δεδομένων του τονισμού του προέδρου του αντιπολιτευτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην «ειρηνική επανάσταση [που] θα φέρει τη λύση», της παράδοσης 1.000 ανταρτών (και της απελευθέρωσής τους) μετά την έναρξη της εκεχειρίας, δηλώσεων ντόπιων αντιπολιτευόμενων περί αποδοχής διαπραγματεύσεων με καθεστωτικούς που «δεν έβαψαν τα χέρια τους με αίμα», και της εμφανούς «κούρασης» όλων των παραγόντων της κρίσης, διαφαίνεται η ύπαρξη ύφεσης και απομάκρυνση της πιθανότητας άμεσης έξωθεν επέμβασης. Αναμφίβολα, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για την επούλωση των πληγών στην εθνική ενότητα.
Πέτρος Αλ Αχμάρ

 

Σχόλια

Exit mobile version