Αρχική διεθνή Συνοριακή σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου

Συνοριακή σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου

«Μπορεί ένα δέντρο να προκαλέσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή;», ρωτά ο Ρ. Φισκ στο άρθρο του στην εφημερίδα The Independent, (4/8). Ίσως, αν λάβει υπόψη του κανείς τα γενικότερα επιθετικά σχέδια που αναπτύσσονται στην περιοχή. Για τα συνοριακά επεισόδια της περασμένης Τρίτης, ο Λίβανος καταγγέλλει παραβίαση των συνόρων του, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ και φυσικά οι Αμερικανοί δέχονται τις εξηγήσεις του Ισραήλ ότι δεν παραβίασε την «Μπλε Γραμμή» , το σύνορο που χάραξε ο ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του 2006. Πολλοί παρατηρητές σχολιάζουν, όμως, ότι η «Μπλε Γραμμή» δεν συμπίπτει με τα σύνορα και ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές.

Οι ανταλλαγές πυρών (με νεκρούς τρεις Λιβανέζους στρατιώτες, ένα δημοσιογράφο και έναν Ισραηλινό αντισυνταγματάρχη) συνέβησαν κοντά στο λιβανέζικο χωριό Αντάισε. Αφορμή στάθηκε το κούρεμα «πυκνών φυλλωμάτων» τα οποία εμπόδιζαν τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας. O λιβανέζικος στρατός έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με βλήματα πυροβολικού και επιθέσεις ελικοπτέρων, χτυπώντας στο ψαχνό, όπως λέει η πλευρά του Λιβάνου. O λιβανέζικος στρατός ανταπέδωσε τα πυρά. Αφού το επεισόδιο είχε ήδη λάβει χώρα, ο ΟΗΕ κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» και η μάχη τέλειωσε υπό τα ψυχρά βλέμματα των κυανόκρανων.
Και όλα αυτά για ένα δέντρο;
«Οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να έχουν ένα φάκελο με “επεισόδια” πριν από τον επόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, όταν υπόσχονταν ότι θα τσακίσουν τις υποδομές του Λιβάνου για έκτη φορά σε 32 χρόνια – με την αιτιολογία ότι τώρα η Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύεται στο υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου», σημειώνει ο Φισκ.
Επίσης ίσως δεν είναι τυχαίο που το συνοριακό επεισόδιο έλαβε χώρα ύστερα από μια τριμερή αραβική σύνοδο κορυφής στη Βηρυτό, μεταξύ του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπτουλάχ, του Σύρου προέδρου Σάαντ και του Λιβανέζου ομολόγου του Μ. Σλεϊμάν, οι οποίοι εξέφρασαν την «αλληλεγγύη τους στον Λίβανο».
Η γενική εικόνα δεν θα είναι πλήρης αν δεν αναφερθεί η ανακάλυψη, τον τελευταίο χρόνο, τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου 50 μίλια από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ, τα οποία επεκτείνονται και στα λιβανέζικα χωρικά ύδατα, και η προσπάθεια του Λιβάνου να κατοχυρώσει νομικά τα δικαιώματά του πριν δημιουργήσει το Ισραήλ «τετελεσμένα» με τη βία, ως συνήθως (Ρ. Αμίρι Counterpunch, 2/7).
Μ.Ν.

 

Σχόλια

Exit mobile version