Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια Ανοιχτή Πόλη»

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια Ανοιχτή Πόλη»

Με όρους αριστερής, ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης
το όχι σε Γκιουλέκα και Μπουτάρη από τη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη».

«Ακατάλληλους» να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης θεωρεί και τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας, Κώστα Γκιουλέκα και Γιάννη Μπουτάρη, η παράταξη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

«Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη -ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία- θεωρεί και τους δύο υποψήφιους δημάρχους ακατάλληλους για να αντιμετωπίσουν τα “κακοφορμισμένα” προβλήματα αυτής της πόλης, πολύ δε περισσότερο να δρομολογήσουν τη ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη. Μ’ αυτά τα κριτήρια καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στο Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της παράταξης, μετά την ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η Ανοιχτή Πόλη θα στήριζε στο Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών τον Γιάννη Μπουτάρη.
Στην ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης τονίζεται ότι η τοποθέτηση της παράταξης απέναντι στους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, γίνεται με όρους αριστερής, ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης και στη βάση των προγραμματικών αξόνων της εκλογικής διακήρυξης που προέβαλε τη «Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής».
Ως προς τον κ. Γκιουλέκα, αναφέρεται ότι «όσες αποστάσεις κι αν κρατάει από το αμαρτωλό καθεστώς Παπαγεωργόπουλου, τη νεόκοπη “oμάδα δημιουργίας» κοσμούν γνωστοί στυλοβάτες του προκατόχου του. Οι εθνικιστικές του θέσεις και οι στενοί δεσμοί του με τον υμνητή της χούντας, μητροπολίτη Άνθιμο, τον καθιστούν παντελώς ακατάλληλο για δήμαρχο της πόλης. Μια πόλη στην οποία πρέπει να αφυπνιστούν η πολυπολιτισμική της συνείδηση και η κοινωνική της μνήμη, ώστε να αγκαλιάσει τον πλούτο του διαφορετικού, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που συνέρρευσαν στην πόλη, αλλά και να συνεργαστεί με τους Βαλκάνιους γείτονές της χωρίς εθνικιστικές παρωπίδες».
Σχετικά με τον «εναλλακτικό», όπως χαρακτηρίζεται, Γιάννη Μπουτάρη, «η πρόσδεσή του στο κυβερνητικό άρμα, ο πολιτικός του καιροσκοπισμός και οι παλινωδίες του γύρω από κρίσιμα ζητήματα της πόλης, τον καθιστούν αφερέγγυο για τη θέση του δημάρχου», τονίζεται στο κείμενο πολιτικών συμπερασμάτων της δημοτικής κίνησης.
Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης θεωρούν ότι η διάχυτη συμπάθεια προς τη δημοτική παράταξη δεν εκφράστηκε με την ανάλογη θετική ψήφο στην κάλπη και χαρακτηρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα «κατώτερο των δυνατοτήτων της δημοτικής κίνησης», ενώ δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους κοινωνικούς αγώνες συνεχίζοντας και διεκδικώντας μια «ανοιχτή πόλη».

Σχόλια

Exit mobile version